TRAŽE OCJENU USTAVNOSTI / Udruge ogorčene, Vlada ne vidi problem: Milijune za osobe s invaliditetom prebacili za spas gospodarstva

Prenamijenili su 450 milijuna kn za profesionalnu rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

26.5.2020.
20:20
VOYO logo

Milijuni kuna koji su bili namjeni osobama s invaliditetom su im sada oduzeti.

Prvo 300, a onda još 150 milijuna kuna. Taj ogroman novac namijenjen profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom Vlada je nakon promjene zakona prenamijenila za spas gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da one kojima su itekako potreban novac uzeli pritom ništa nisu pitali. I dok u Vladi tvrde da su nakon jučerašnjeg sastanka s udrugama osoba s invaliditetom postigli konsenzus, te iste udruge to demantiraju, a pravobraniteljica traži i ocjenu ustavnosti zakona.

"Znači mi sve..."

Karlo Šarić ima Downov sindrom i jedno je od 11-ero djece polaznika rehabilitacijskog vrtića "Mali dupin" u sklopu Udruge Anđeli u Splitu. Udruge koja pruža terapijske i rehabilitacijske usluge ukupno 227-ero djece s najtežim oblicima tjelesnih oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači mi sve, ovo je njima, Anđeli, ovo je njima osnova za sve. Idu oni na druga mjesta na terapije, ali ovdje je osnova gdje uče sve, ne idu sami na terapiju, uče i sami jesti i oblačiti se i sve", rekao nam je otac Karla Šarića Nenad Šarić.

Višestruke dijagnoze i poteškoće u razvoju ima i Iva, koja u Udrugu Anđeli dolazi posljednje tri i pol godine, od kada je njezina obitelj doselila u Split. Zatvaranje ove udruge njezina majka ne želi ni zamisliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi to jako loše po nju, po njezino zdravlje, nadam se da do toga neće doći", poručila nam je majka djevojčice s invaliditetom Anita Strunja.

"Ako se slučajno zatvore Anđeli, ja ne znam generalno gdje bi s djecom, ne samo ja i svi roditelji", kaže Nenad Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za anđele, dicu i terapeute ništa..."

Zabrinutost roditelja uzrokovala je nedavna objava predsjednice Udruge Dijane Aničić kako za mjesec i pol više neće biti novca za plaće njezinih desetak djelatnika.

"To jutro smo sjedili s kolegama za stolom i zbrajali financijsku situaciju i došli smo do zaključka da je ostalo još za mjesec i pol plaće, i aj nema veze borili smo se dosad borit ćemo se i dalje. I uto poštar zazvoni na vrata i donese paket i ono, to je bila ta kap koja je prelila čašu, tih 40 maskica, a danas znamo da uopće nisu bile za nas, nego za dva asistenta. Za anđele, dicu i terapeute ništa, znači to je još sramotnije, to me je još više izbacilo iz cipela", ispričala nam je predsjednica Udruge Anđeli Dijana Aničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštitna oprema prvi put stiže nakon što je prošlo gotovo dva mjeseca od proglašenja pandemije, a natječaji iz kojih su crpili veći izvor prihoda za rad udruge kasne s isplatom, kaže Dijana Aničić.

"Pa imamo tu ta neka njihova očitovanja koja nemaju veze sa životom, dakle, u onom momentu kad stvorite sustav da niti jedno naše dijete ne plače kod kuće gladno, žedno i potrebno medicinske skrbi u tom momentu mi možete nešto reći", rekla je Dijana Aničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac prebacili za potpore poduzetnicima

U kašnjenju su rezultati programa i projekata o kojima ovise mnoge udruge. Istovremeno hitnom procedurom Vlada u ožujku pa ponovno u svibnju novac iz Fonda Zavoda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom-ZOSI-ja, njihovog tzv. „kaznenog fonda“ u koji su poslodavci koji bi kršili obaveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom morali uplatiti naknadu, prenamjenjuje za potpore poduzetnicima.

"To nisu naša sredstva, međutim to su sredstva koja imaju svoju namjenu, znači 450 milijuna kuna je imalo svoju namjenu za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Znači ne možeš zagrabiti u vriću i uzeti od najpotrebitijih", objasnila nam je Dijana Aničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saznavši za prenamjenu novca iz Narodnih novina priopćenjem je reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

"Zatim smo podnijeli sukladno našim ovlastima zahtjev traženja mišljenja Ustavnog suda vezano za ocjenu ustavnosti određenih odredbi jer to nije jedina odredba koja je izmijenjena u ožujku", poručila nam je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon našeg razgovora s pravobraniteljicom, a na inzistiranje Saveza udruga osoba s invaliditetom ministrica Vesna Bedeković saziva sastanak na kojem sudjeluju i predstavnici Ministarstva rada. Teme, rezultati natječaja koji kasne i uzimanje 450 milijuna iz fonda za osobe s invaliditetom.

Oglasila se Ministarstva

Uoči objave priloga iz Ministarstva ministra Aladrovića na ovu temu dobivamo odgovor čiji dio glasi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava:

"Ministarstvo njeguje partnerski odnos s predstavnicima udruga invalida kao i pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak, s kojima nastojimo postići suglasje oko svih otvorenih pitanja, što je učinjeno i ovom prilikom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No suglasja nije bilo, kaže pravobraniteljica. Do u riječ isto odgovorili su nam i iz resora ministrice Bedeković uz dodatak:

Ministarstva demografije i socijalne politike:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konstruktivnom raspravom s predstavnicima udruga postignut je konsenzus mišljenja o prenamjeni sredstava iz Fonda novčanih naknada zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom jer to neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom koje će i dalje biti u fokusu djelovanja Vlade Republike Hrvatske".

Na sastanku nije postignut dogovor

Na sastanku je predstavnicima udruga obećana isplata sredstava po programima i projektima prije isteka mandata ministrice, no suglasje oko prenamijene novca namijenjenih osobama s invaliditetom nije postignuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nas i dalje muči to je skidanje sredstava iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i za taj dio tražimo sastanak s ministrom rada, sa ZOSI-jem, jer takva odluka kakva je sada u zakonu suštinski znači da svaka kriza, ekološka ili sad pandemija, što god, može dovesti do uzimanja sredstava osobama s invaliditetom za njihovo zapošljavanje", rekla nam je potpredsjednica Zajednice Saveza udruga osoba s invaliditetom Marica Mirić.

Da ih nitko ništa nije pitao kada je uzimao novac, pravobraniteljica nam je rekla i prije samog sastanka, a nakon nam je telefonski potvrdila da nikakav konsenzus nije postignut na tom sastanku i da se nije složila s ovakvim načinom prenamjene sredstava kao što tvrde u Ministarstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada kao takva nema obavezu obavještavati kao instituciju pravobranitelja, međutim kada se donose tako važne izmjene odredbi važno je da se zainteresirana javnost ipak konzultira, tu su u pitanju i osobe s invaliditetom i institucija pravobranitelja , i to je zapravo problem da je jedna tako važna odredba izmijenjena i ubačena, a da nitko ništa nije znao osim Vlade za to", kaže Anka Slonjšak.

"To je sramotno i jadno"

Takav odnos prema osobama s invaliditetom pokazuje da je priča o Hrvatskoj kao socijalnoj državi floskula, priča nam novinar koji i sam dolazi iz najosjetljivije skupine i dugi niz godina prati ovu tematiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je sramotno i mislim da je jadno da se uzima baš osobama s invaliditetom za njihovo zapošljavanje, kao da osobe s invaliditetom neće trebati novo radno mjesto sutra. Zašto takva diskriminacija? Ali, Vlada stalno radi koja god da bude i koja god da je bila je radila stalno te greške, jer invalidi, osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama nikad nisu njima u fokusu", poručio nam je novinar Hrvoje Antonio Belamarić.

"Koliko je zaposlenih osoba s invaliditetom i dali su zadovoljene njihove potrebe? Znači, em nisi zadovoljio ciljeve za koje su te pare, em si bezobrazno i bez pitanja uzeo", rekla je Dijana Aničić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su dugoročni ciljevi?

Iz oba ministarstva napisali su nam kako je Vlada u svom mandatu potrošila 358 milijuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, a da je poticaje u prosjeku godišnje koristilo 1100 osoba.

"Mi govorimo danas o 200 tisuća osoba koje su radno aktivne, a od njih samo 11 tisuća su oni koji rade i koji su zaposleni, imamo 65 tisuća osoba koje su izvan radnog odnosa, a radno koje bi mogle raditi, to je veliki potencijal i zato je naše pitanje Vladi koji su dugoročni ciljevi i kako na koji način misli uopće iskoristiti osobe s invaliditetom, da li ih uopće vide kao radni potencijal", kaže Anka Slonjšak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li se novac mogao pravednije raspodijeliti?

Postavlja se pitanje kako to da ovih 450 milijuna iz ZOSI-ja do sada već do sad nije utrošeno na zapošljavanje osoba s invaliditetom čemu je isključivo i bio namijenjen.

"Mi smo u tom smislu izrazili bojazan da to ne postane jedna praksa da kada god ponestane sredstava u nekim određenim okolnostima, a znamo, nažalost da ih ima mnogo, da kad se tamo prikupe sredstva da se ne utroše za osobe s invaliditetom već u takve svrhe za razno razne potrebe koje su u svrhu ostalih građana", poručila nam je Anka Slonjšak.

Pitanje premijeru je li se taj novac mogao pravednije raspodijeliti i što ako se ovakav način promjene zakona na štetu najosjetljivije skupinu u društvu pokaže neustavnim postavili smo jučer u Zadru tijekom njegovog predizbornog obraćanja.

"Ništa što se odnosi na osobe s invaliditetom neće biti uskraćeno", rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

"Teza ne stoji"

Ponovimo, žurnom odlukom Vlade iz Fonda ZOSI-ja je bez konzultacija s osobama s invaliditetom, 450 milijuna namijenjenih isključivo njima prenamijenjeno je u gospodarstvo.

"Mislim da je ministar Aladrović i ministrica Bedeković pojasnila o čemu se tu radi, određena sredstva koja se plaćaju ukoliko se ne zaposle osobe s invaliditetom, prema tome ta teza ne stoji i ona je nekoliko puta otklonjena", poručio nam je Andrej Plenković.

Da su sredstva prenamijenjena nije teza, već činjenica, do žurne odluke Vlade ta sredstva su mogla biti korištena isključivo za poticaje i programe zapošljavanja osoba s invaliditetom.

"Ja jako dobro znam, između ostalog Ljubica Lukačić je cijeli ovaj mandat u Saboru jedina osoba s invaliditetom sjedila upravo na mjestu koje je izvorno pripadalo meni nakon izbora 2016", kaže Andrej Plenković.

65 tisuća radno sposobnih osoba s invaliditetom ne radi

Točno je da je Ljubica Lukačić, saborska zastupnica HDZ-a javno branila ovaj potez Vlade.

"U Hrvatskoj postoji više od pola milijuna ljudi koji su osobe s invaliditetom, mi smo imali poseban program za njih, učinili maksimalne napore, održavamo stalan dijalog i oni jako dobro znaju da ta sredstva njima nizu oduzeta i neće biti. A oni koji ne čitaju što pišu ministrica Bedeković i ministar Aladrović ja ih pozivam da to još jednom pročitaju", objasnio je Andrej Plenković

Da su osobe s invaliditetom nezadovoljne, očito je, izgleda svima, osim premijeru i njegovim ministrima. Ponovimo, u Hrvatskoj 65 tisuća radno sposobnih osoba s invaliditetom ne radi, velik broj djece s poteškoćama u razvoju nema asistenta u nastavi, roditelji teškom mukom ostvaruju status njegovatelja i za to dobivaju mizerne naknade.

Osobe s invaliditetom u mnogim gradovima i županijama nemaju prijevoz . Udruge koje pružaju usluge djeci i odraslima s invaliditetom jedva preživljavaju. Primjerice, u medijima je izašao dopis Ministarstva demografije i socijalne politike kako je udruga Anđeli u posljednje tri godine primila milijun i 400 tisuća kuna.

"Znači, za tri i pol godine toliko novaca, to je budžet za godinu, a ne tri i pol godine! Znači, ona ostala sredstva je netko morao izmisliti! Ali, doslovce izmisliti. Znači, to je još koliko dva i pol milijuna kuna", rekla je Dijana Aničić.

Ostatak "izmisle" od donacija i javljanjem na razne natječaje i projekte.

"Nije ovdje riječ da smo mi rekli, aha ne daju oni nama novac, nego jednostavno kasni se, neke stvari su zaustavljene, iako ovih 450 milijuna nije bilo namijenjeno nama, ali kad čujete kako se troše jednostavno se bojite za egzistenciju, ovdje sad nije riječ o nama, aha kako ću ja naći posao ili Dijana, ja mogu čistiti, ali naša djeca ako nemaju terapiju u udruzi Anđeli oni je nemaju gdje ostvariti", ispričala nam je voditeljica vrtića Mali Dupin Ana Đikić.

Mjesecima nema odgovora ministrice

U udrugu Anđeli trenutno dolazi 227-ero djece, a još 250 ih je na čekanju za terapijske usluge, kažu. Na cijeli niz dopisa ministrici Bedeković na tu temu, u udruzi već mjesecima nemaju odgovora.

"Civilni sektor, barem ovaj u kojem smo mi je pred 20 godina podmetnuo leđa i preuzeo funkciju države, pružanje usluge najpotrebitijima, znači ne samo dici, nego i odraslima, vi danas imate udruge koje hrane i pružaju smještaj beskućnicima, imate udruge koje pružaju brigu i smještaj starima i nemoćnima, nose im hranu kući, gdje je taj sustav?" kaže Dijana Aničić.

"Naravno kad su izvanredne okolnosti kao što je kovid svakako treba gledati da se nastoji nadoknaditi sve što se može. Međutim, ne bi na ovaj način to gledali da je to namijenjeno osobama s invaliditetom i isključivo za njih jer znamo kako su prikraćeni u razno raznim područjima, a pitanje rada i zapošljavanja je jedno od njih i nema osnove za uskraćivanje i uzimanje bilo kakvih novaca", poručila nam je Anka Slonjšak.

Kriza je zahvatila sve i teško ju je podnijeti svima. No, društvo je onoliko jako koliko se dobro brine o svojim najslabijima. Sabor je raspušten a Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o inkluzivnom dodatku, Zakon o osobnoj asistenciji, i Zakon o udrugama za osobe s invaliditetom, niti jedan nije donesen. Kažu, zbog nedostatka sredstava.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo