opasna 'terapija' / Unatoč upozorenjima neki roditelji djecu s autizmom 'liječe' klor dioksidom. Potraga istražuje zašto i što im čine

Image
Foto: RTL

Kardiolog navodi kako se roditelji hvale kako je dijete 'dobro', ne skače, ne maše rukama, a zapravo su ga otrovali

23.6.2022.
21:56
RTL
VOYO logo

Trpe bolove, povraćaju, imaju proljev, temperaturu, opekline. I dok roditelje uvjeravaju da se organizam čisti i da je to za njihovo dijete dobro, liječnici i znanstvenici upozoravaju da je riječ o opasnoj igri sa zdravljem. Jer djecu s autizmom pokušava se izliječiti takozvanim CD protokolom koji među ostalim propisuje i korištenje klor dioksida, spoja koji se inače u industriji koristi i kao izbjeljivač. Činjenica da se unatoč brojnim spoznajama, upozorenjima i preporukama i dalje koristi i u Hrvatskoj natjerala je studente i profesore Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta da peticijom pokušaju potaknuti institucije na reakciju.

Mnogi od njih zbog dijagnoze autizma ne mogu ni reći koliko ih boli, a uplašeni roditelji uvjereni su da im pomažu. Stručnjaci tvrde, u opasnoj su zabludi. Davanje klor dioksida djeci u svrhu liječenja autizma i dalje je metoda koju primjenjuju i mnogi u Hrvatskoj. I ne samo da nema znanstvene potvrde da je takvo što učinkovito, već može imati i ozbiljne posljedice po zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Edgar Glavaš, pedijatrijski kardiolog Županijske bolnice Čakovec govori: "I vele roditelji 'gle kak je dobar, uopće ne skače okolo, ne maše rukama, ne prežderava se, mora da smo ga izlječili'. A zapravo su ga otrovali".

"Imamo određene fotografije i videozapise gdje se očito vidi krv u stolici, gdje se vide rane oko usta djece i tako dalje", dodaje Lucija Veršić, studentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo