K - plus bajka dinastije Todorić / Uoči odluke o izručenju istražili smo gdje su, što rade i od čega žive članovi nekad najmoćnije obitelji

Kontaktirali smo i prijatelje te članove uže i šire obitelji, ali i odvjetnike obitelji Todorić

9.4.2018.
19:50
VOYO logo

Ivica Todorić sutra će se naći pred sudom u Londonu i pokušati spriječiti svoje izručenje Hrvatskoj. S još 14-ero suradnika i članova obitelji osumnjičen je za lažiranje poslovnih knjiga i zloupotrebe teške više od milijardu i četristo milijuna kuna.

Dok se Agrokor pokušava spasiti nagodbom koja će značiti nove vlasnike i rasprodaju koncerna dužnog više od 42 milijarde kuna, članovi nekad najmoćnije obitelji nestali su s radara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči mogućeg povratka njihova oca u domovinu, naša reporterka istražila je gdje su, što rade  i od čega žive Todorićevi sinovi Ivan i Ante te kći Iva.

Bilo je to prije pola godine. K - plus bajka dinastiji Todorić preko noći se pretvorila u tragediju. Dvorac je zaposjela policija, prinčevi i princeze završili su na ispitivanju, a kralj na listi najtraženijih Interpolovih bjegunaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je bila noć kad je policija tog 16 listopada 2017. upala u Kulmerove dvore. Plan je bio uhititi Ivicu i sinove, te bivše članove uprave Agrokora. Todoriće nisu našli, već tad su napustili Hrvatsku, ali je zato palo 12 bliskih suradnika među kojima i glavni financijaš Agrokora Ivan Crnjac i bliske suradnice Ljerka Puljić, Piruška Canjuga. Nakon ispitivanja svi su pušteni na slobodu. Niti jedna optužnica  nije podignuta jer istraga još uvijek traje.

Gdje je danas nekad najmoćnija hrvatska obitelj? Za Ivicu Todorića znamo da je u Londonu. Sitno broji do početka suđenja na kojem će britanski suci odlučiti hoće li ga izručiti Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njega bi to značilo barem privremeni boravak iza rešetaka. A što, točnije koga, danas kriju rešetke Kulmerovih dvora i održava li i tko ove travnate padine?

Zet Hrvoje Balent, inače bivši član Uprave Agrokora i jedan od osumnjičenika, nije baš bio sretan kada nas je vidio. Pokušali smo razgovarati s njim kako bi saznali je li netko od drugih članova obitelji Todorići ili obitelji Balent željan razgovarati. Bio je ljubazan, razumije da, baš poput njega, samo radimo svoj posao. Pitali smo ga za Vesnu Todorić ali nam nije htio odgovoriti. Zamolio nas je da se odmaknemo od ograde, što smo i napravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmaknuli su se se i psi. Na prvu je jasno da ovo nisu čuvari nego kućni ljubimci. Tišinu ispod Sljemena tek povremeno prekine neki od automobila iz bogatog voznog parka obitelji Todorić. Nekad je ovdje bila znatno veća gužva. Potvrđuju to i njihovi susjedi kod kojih Todorići izazivaju podijeljene reakcije.

Neki ih hvale, a neki smatraju krivcima i nemaju riječi hvale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tajna da je obitelj Todorić pomogla obnoviti šestinsku crkvu. S lokalnim župnicima oduvijek su, kažu svi, bili u dobrim odnosima. I zato smo krenuli potražiti velečasnog.

Pozvonili smo kod velečasnoga ali nitko nam nije otvarao. Uvjeravaju nas Šestinjani da je svećenik kod kuće. Ispred kuće zatekli smo i njegov terenac, trebao bi biti kod kuće. Pokušali smo još jednom. Nije nam otvorio, ali jest minutu kasnije kad mu je na vrata pozvonila jedna od župljanki. Na kraju je velečasni Šreter ipak odlučio progovoriti o mecenama koje su uvijek rado punile crkvenu škrabicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni je to potpuno razumljivo da će netko gospodina Todorića gledati dobronamjerno, netko će zlonamjerno, netko će možda bit indiferentan, iako je takvih vjerojatno malo”, kazao je vlč. mr. Robert Šreter,  župnik Župe Sv. Mirka Šestine Zagreb.

Ni velečasni nije baš siguran tko od Todorića posljednjih mjeseci obitava u dvorcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni koji su ovdje oni su redoviti na misi iako smatram da to čak i nema potrebe previše o tome govoriti jer to je svačija osobna stvar”, rekao je vlč. mr. Robert Šreter.

Među susjedima je i bivši SDP-ovac Mirando Mrsić. Nekadašnji ministar rada imao bi što reći o čovjeku koji je zapošljavao na tisuće radnika. Kad bi samo htio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Todorić ima troje djece. Antu, Ivu i Ivana. Iva jedina nije završila na listi osumnjičenika. Spasilo ju je to što nije bila članica Uprave Agrokora. Za razliku od supruga Hrvoja koji na slobodi čeka hoće završetak istrage.

Baš poput oca Iva sa suprugom Hrvojem također ima  troje djece, a od lani ima i novu tvrtku - Srculence. Nazvala ju je isto kao i svoj Instagram profil na kojem nešto manje od deset tisuća pratitelja na dnevnoj bazi dobiva dozu raznih verzija srdaca. Najčešće onih na hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatna djevojka oduvijek je bila okružena poznatim prijateljicama.

Osim Severine, tu su i Andreja Čermak, Iva Balaban, Aleksandra Dojčinović. Oni koji je poznaju, kažu, uvijek je puna ljubavi. A novootvorena tvrtka puna je djelatnosti kojima se bavi. Od snimanja, cateringa, konzultiranja. Nema što nema. Osim što je, čini se, nema na navedenoj adresi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtku je registrirala na adresi na kojoj je, prije udaje, živjela njezina majka Vesna. Stan koji je od nje naslijedila, navodno je prepisala na maloljetnu kćer, no na toj adresi nema, čini se, ničeg osim uspomena.

Sreli smo susjedu koja nam je potvrdila da Iva ovdje ne dolazi, jedino tko zna doći je Vesnin brat i njegova žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim podacima tvrtka Srculence, u gotovo godinu dana postojanja nije uprihodila niti jednu jedinu kunu. Zaposlenih nema, a Iva Balent je osnivačica i direktorica.  Ostali Todorići povukli su se iz javnog života. Ali, ne i ona. Redovito ju se može vidjeti u šetnjama gradom ili na koncertima. Prije tri tjedna uživala je u Zagrebačkoj filharmoniji i Amiri Medunjanin.

Sestra Jadranka Todorić nije baš puna ljubavi kao njezina nećakinja Iva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vi ste na privatnom posjedu, skroz do stepenica. Molim vas da se udaljite”, kazala je Jadranka Todorić, sestra Ivice Todorića, 17.10.2017.

Javnost ju je upoznala tog dana kad je napadala novinare pred Kulmerovim dvorima. Iza sebe ima dva braka, dvoje djece I mirovinu koju je dočekala u Agrokoru. Jedina je sestra Ivice Todorića I na brata ne da pod cijenu da sebe izvrgne ruglu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam starija žena i mogu umrijeti svaki čas, ali vi uznemiravate cijelu državu”, kazala je Jadranka Todorić, 17.10.2017.

Nakon što je policija upala u Kulmerove dvore, Jadranka je pokupila 91-ogodišnjeg oca Antu i odvela ga u svoj stanu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Jadranka i Ivica rođeni su u Kloštar Ivaniću, rodnom mjestu njihove majke. Otac Ante ondje se priženio u bogatu obitelj i nakon odsluženja zatvorske kazne zbog pronevjere u Agrokombinatu u kojem je bio direktor, sa sinom Ivicom započeo cvjetni biznis. Cijelo selo, ali i okolica, radili su u njihovim plastenicima. Ovo je ono što je od njih ostalo, susjedi imaju samo riječi hvale.

“Todorići su živjeli ovdje u Kloštar Ivaniću. Imali su plastenike ali sada je sve to uništeno. U jednog zgradi u blizini imali su stanove. Lijepo je bilo tada”, rekla je Kata Kožić, susjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Puno smo si međusobno pomagali, dok još nisu bili toliko poznati”, kazala je Marica Kamenarić, susjeda.

Marica i Todorići su kumovi. Njezina kuća je preko puta njihove. Nekad je i ovdje, kaže, bilo veselo. Sad već godinu dana ne vidi nikoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pa Jadranka dolazi jako rijetko, nisam ni vidjela cijelu prošlu  godinu, ali ima jedna žena koja  održava kuću jer je to Jadranika kuća”, kazala je Marica Kamenarić.

“Oni se nisu stidjeli jesti našu hranu. Oni su gospoda ali se nisu ponašali poput gospode. Oni su radili, bili su vrijedni”, rekla je Kata Kožić.

Hvale ih i u Božjakovini, selu 15 kilometara udaljeniom od Kloštra u kojem su živjeli dok su Jadranka i Ivica išli u osnovnu školu. Ondje im živi i rodbina, ali nisu baš spremni stati pred kamere.

Kad se kamere ugase neki Todorićevi rođaci ipak su riječitiji. Ispričali su nam da Todorićima nije lako, da se novac lagano topi i da im pomaže cijela, poprilično velika obitelj.

“Njegova financijska situacija u ovom trenutku nije baš sjajna”, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Financijske nevolje potvrđuje i odvjetnik najstarijeg Ivičinog sina. Ante Todorić je, blago rečeno, u gabuli.

“S obzirom da je on garantirao cjelokupnom svojom imovinom za onaj posljednji kredit Sberbanke ta imovina je predmet postupka između njega i Sberbanka. To je također dokaz da je vjerovao u projekt Agrkokora”, kazao je Olujić.

U tu se imovinu ubraja i četvrtina Kulmerovih dvora. Glava obitelji Ivica je četvrtinu ostavio sebi, a ostatak ravnopravno podijelio na svo troje djece.

Ogromno bogastvo, pogotovo ono u nekretninama već se prepolovilo. Otok Smokvica završio je gdje je i bio u posjedu države, a vila u Medveji prodana je za Ramljakova mandata Slovacima za 61 mlijun kuna. Jahta i helikopter još nisu prodani. Privukli su veliko zanimanje kupaca, ali kako je na njima založno pravo banaka - prodaja je odgođena do postizanja nagodbe.

Bila je to nekad prava dekadencija. Na godinu su Todorići, prema izvješću izvanredne uprave, na luksuzni život trošili više od milijardu kuna.

“U ovih dvije milijarde i 200 milijuna kuna ima svakakvih troškova ali ja bih rekao da 50 posto tih troškova su privatni troškovi.... U to su uključena ljetovanja, brodovi, helihopteri itd.”, kazao je Ante Ramljak, bivši izvanredni povjerenik Agrokora, 9.10.2017.

Iako je prvotno bila blokirana imovina svih 15 osumnjičenika, zbog pogreške suca, svima, pa i Ivici Todoriću imovina je u ožujku odblokirana, ali USKOK se žali opa se čeka novo rješenje.  Ante za sudbinu svoje još čeka što će odlučiti Sberbanka. Do tad plaću zarađuje u Londonu, ali gdje točno, prilično je tajnovito.

“Ne bih vam o detaljima posla ali mogu reći da se bavi poslovnim savjetovanjem”, rekao je Olujić.

Dok se urušavalo poslovno carstvo njegova oca, urušio se i njegov brak. S bivšom miss Hrvatske Martinom Novosel ima troje djece i uvjeravaju nas ljudi bliski obitelji, razvod nije kalkulacija da bi se spasila imovina. Ljubav je, pukla. Ona je s djecom odselila u Austriju, a razveli su se, kažu, bez većih problema.

“Ante se u svakom trenutku spreman ponovno vratiti u Hrvatsku i suočiti se sa sudom. Ali ne želim govoriti o taktici drugih okrivljenika bilo bi neprofesinalno, mogu govoriti samo o svojem klijentu”, kazao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Najmlađe Todorićevo dijete, sin Ivan, u međuvremenu je postao otac. S nevjenčanom suprugom, srpskom manekenkom Milicom i malenim Vidom živi u Švicarskoj.

U Kulmerovim dvorima posljednjih mjeseci prilično je mirno, kako doznajemo ovdje su ostali živjeti još jedino kći Iva, njezin suprug Hrvoje Balent i njihovo troje djece. Supruga Vesna i sin Ante povremeno navrate iz Londona. U ova dva dana primijetili smo i priličan broj osoblja koji se očito brine da sve izgleda kao prije.

“Uskoro ćete me puno čuti. Lijep pozdrav”, rekao je Ivica Todorić, 7.11.2017.

Tako je obećao nakon saslušanja u Londonu prije pola godine. To je i ostvario.

Na svom video blogu redovito se obračunava s hrvatskom Vladom I Agrokorovim povjerenicima. Svu krivnju poriče, no pitanje je hoće li u sve to povjerovati I britanski suci. Izručenju se protivi jer ne vjeruje u pošteno suđenje u Hrvatskoj.

“To neće dobro završiti, to nikako neće dobro završiti. Ja mislim da je to ogromna sramota za hrvatsko pravosuđe i što se prije to završi, to bolje”, kazao je Ivica Todorić, 26.2.2018.

Todorić u luksuznom londonskom stanu  čeka  sutrašnji početak trodnevnog ročišta.  U međuvremenu, u Hrvatskoj se već drugi izvanredni povjerenik Fabris Peruško bori s raspetljavanjem gordijskog čvora koji je ostavio nakon kraha svog poslovnog carstva. Iza njega je ostalo više od 42 mijarde kuna dugova.

Neažurnost hrvatskih sudova nadaleko je poznata. Ali, pravni stručnjaci nas uvjeravaju, ovaj slučaj mogao bi potrajati toliko dugo da obori sve pravne neslavne rekorde.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo