detaljna retrospektiva / Uspon i pad Ivice Todorića: Potraga donosi detaljnu kronologiju karijere donedavno najmoćnijeg čovjeka u državi

Uspon najmoćnijeg privatnog poduzetnika u povijesti Hrvatske trajao je dugo - od 1976. kada je s obitelji osnovao cvjećarski biznis, preko osnivanja Agrokora 1989. i širenja biznisa u pretvorbi i privatizaciji tijekom devedesetih

16.10.2017.
20:23
VOYO logo

Današnje specijalno izdanje Potrage posvećeno je kaznenom progonu vlasnika Agrokora Ivice Todorića, članova njegove obitelji i suradnika iz Uprave koncerna.

Uspon najmoćnijeg privatnog poduzetnika u povijesti Hrvatske trajao je dugo - od 1976. kada je s obitelji osnovao cvjećarski biznis, preko osnivanja Agrokora 1989. i širenja biznisa u pretvorbi i privatizaciji tijekom devedesetih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2000. godine Todorić je dočekao kao etablirani poduzetnik koji je mnoga poduzeća spasio od propasti i bez previše pitanja o tome kako ih je i za koliko kupio.

U novom mileniju dodatno je proširio svoje carstvo i na vrhuncu moći koncern je brojio čak 143 poduzeća od kojih su 66 one u maloprodaji, prehrani i poljoprivredi.
U Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Todorić je ukupno zapošljavao gotovo 60.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićev pad išao je puno brže - od sumnji da s koncernom nešto nije u redu do kaznenog progona prošlo je samo desetak mjeseci. Mjeseci u kojima je Vlada donijela Lex Agrokor i imenovala izvanrednog povjerenika, a on utvrdio dugove od više od 40 mlijardi kuna i skrivene minuse u milijardana. Ivica Todorić prvo se odrekao upravljanja, a kada su na vidjelo počele izlaziti sve dubioze, počeo je rat s Vladom putem bloga.

Ivica Todorić je bio je najmoćniji čovjek na Balkanu. Voljeli su ga i političari i sportaši, ali i djeca koju je znao pomagati. I savjetovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tko je uspješan dobar, tko je marljiv, to mu se i vraća", govorio je Todorić 2004. godine.

Kad je mali Ivica krenuo u školu živo je u Božjakovini. Nekadašnji dvorac Drašković sedamdesetih je bio dom Todorićevih. U stanu su živjeli su tata Ante, majka Mira, kći Jadranka i sin Ivica, prisjeća se Andrija koji je 60ih stigao u Agrokombinat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca ko djeca se igrala, sastajala, onaj išli su u školu normalno i on i sestra mu Jadranka", kaže nam Andrija Copić, umirovljenik. 

Agrokombinat je tik do dvorca imao poljoprivrednu proizvodnju koju je vodio Ivičin otac Ante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo njega, po meni, ne bi ni bilo Agrokombinata. On je imao svoje savjetnike, sposobne ljude", dodaje Copić.

Sam dvorac, kako Andrija naziva imanje Todorićevih nije uvijek izgledao tako luksuzno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je postojao radnik koji se bavio urednošću, čistoćom, obrezivanjem ovog bušmana, koji je ovdje bio, koji je nastradao, kao i mnogi drugi, tako da je ovdje bilo divota za vidjet". 

Samom Todoriću škola je bila više mjesto za zabavu, kažu u Kloštar Ivaniću gdje je najradije provodio vrijeme i to s djedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došao je za zimsko ferije: deda, pita njega deda kak je u školi, dobro deda, sad već tučem drugi razred, a uskoro ću i treći. Bio je živahno dijete", Vladimir Perinić, Todorićev susjed i kum iz Kloštar Ivanića.

Prije nego su ga doslovno svi upoznali, mali je Ivica bio poprilično nestašan, no nitko mu to, kažu u Kloštar Ivaniću nije uzimao za zlo, jer njegova je obitelj, ondje svima pomagala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milicija stoji na cesti. On se vozi prema njima. Vide da ide auto, a šofera nema. On je bio mali, nije se vidio. I dođe, stane, on skoči iz auta van: oćete mi okrenuti auto? Ja ne znam rikverc. Tako je još bio mali. Onda su oni dva, kak su bili na cesti, jedan se okrenul i dovezal ga doma. Onda je dobio malo i remenom, to mi je baš tata pričao njegov“, dodao je Perinić.

Sam Ivica Todorić često se vraćao zapadnoj Moslavini iz koje je i krenuo njegov poslovni uzlet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda je pozdravljao. Uvijek. A tako i otac mu. Jednom je došao tu sa svojim vozačima, s kime, ja sam bila na dvoru, on ih je zaustavio, i ušao k meni u dvorište mene pozdraviti. Ne mogu reći ništa zla o njemu“, Kata Kožić, susjeda iz Kloštar Ivanića,

Radoholičar, kakvim ga opisuju, kaže, samo je jednom od 1976. bio na godišnjem odmoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da sam lovac, jedne godine išao sam u Afriku na dvanaest dana. Na žalost, morao sam se radi posla vratiti sedmoga dana. Tada sam prvi i jedini put bio na nekom drugom kontinentu. Nikad nisam bio ni u New Yorku, ni u Americi, ni u Kini“, rekao je svojevremeno Todorić. 

Loviti je vježbao još u ranom djetinstvu, no nisu svi zbog toga bili sretni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje kokoši je gađao, svoje nije smio, nije mu deda dao", kaže Perinić.  

Otprilike pola stoljeća kasnije Ivica Todorić postao je svuda jednako rado viđen gost. Vlasnik Agrokora, jednog od najjčih koncerna u jugoistočnoj Europi na vrhuncu moći težio je gotovo tri milijarde i 400 milijuna kuna osobne imovine i bio praktički nedodirljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, još 2000., kad je već dugo koračao "s nama kroz život" i počeo se širiti na susjedna tržišta, u intervjuu Vjesniku požalio se da živi uz pomoć tatine mirovine.

"Da ja ne primam plaću, da mi ne rade sin i kćer i da tata nema penziju teško bih u današnje vrijeme izvukao kraj s krajem", požalio se Todorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije će poput plemstva iz kakve bajke, Todorićeva obitelj živjeti u dvorcu kojemu su pristup imali samo oni koji su se navodno morali obvezati da će sve što ondje čuju, vide ili dožive zadržati za sebe. Ipak, ženski dio dinastije Todorić s kamerama nije imao problema.

"Mislim da svaki dan trebamo proživjeti punim plućima i da svaki dan trebamo donositi odluke, a ne samo na Novu godinu, to je samo jedan dan u godini", rekla je njegova kći Iva Balent prije osam godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iva Balent bila je direktorica marketinga koncerna, a zajedno sa suprugom Hrvojem koji je obnašao dužnost izvršnog potpredjednikaza centralnu nabavu i usluge koncerna i troje djece živjela je u jednoj od dvije rezidencije uz centralni objekt Kulmerovih dvora. Oboje radoholičari, uvijek su isticali da slobodno vrijeme žele provoditi s njima. Iva je priznala da je ponekad toliko umorna da im pusti svoj glas snimljen preko telefona. 

"Pa znate šta, jučer sam nazvala moju kćer, na moru su i ja kažem hvala Bogu da vas imam jer da nemam vas ja bih svaki dan bila minimalno do osam u uredu. Kad oni odu na more ja sam od 9 ujutro do osam navečer u uredu", rekla je Balent. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iva je i po obitelji, i po funkciji pripadala hrvatskom jet setu, od svih u obitelji bila je najbliže onom što bi se moglo nazvati poslovni celebrity. Nije stoga čudno što su joj najbliže prijatelji  bil bivša manekenka Iva Balaban, Hrvoje i Andrea Čermak te dizajnerica Aleksandra Dojčinović koje je često ugoščavala i u svojoj vikendici Čarobna šuma u Gorskom Kotaru. Među njima je bila i pjevačica Severina na čijoj je svadbi bila. 

Iva je modna dodađanja nerijetko posjećivala u društvu bratove djevojke - bivše srpske manekenke Milice Mihajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Super se slažemo, da, Iva je jedno veliko srce ima jedan divan odnos i toplinu prema svima, super je stvarno."

Milica Mihajlović nevjenčana je supruga Todorićeva mlađeg sina Ivana, koji je bio predsjednik Agrokorova Nadzornog odbora. Oni su više bili u Srbiji nego u Hrvatskoj.
Braća Torodić oduvijek su bili skloni ljepoticama pa je Ivan. između ostalog, ljubovao i s pjevačicom Lanom Jurčević. Samozatajni stariji sin Ante koji je bio dopredsjednik koncerna oženio se za neakadašnju miss hrvatske Martinu Novosel.

Martina i Ante imaju troje djece i živjeli su u drugoj dvije rezidencije Kulmerovih dvora.
Poput oca, Ante se rijetko odmarao. 

"Pa bilo bi dobro da se nađe vremena i za to, bilo bi dobro" komentirao je Ante svojevremeno.

Kad je postao najmoćniji čovjek u državi, slobodno je vrijeme najčešće provodio vili Kastelo u Medveji i na sada već ovršenoj Smokvici, otoku kod Rogoznice za koji nije plaćao koncesiju, pa je u 11 godina državi ostao dužan najmanje 36 milijuna kuna, ali je zato ondje navodno ugostio bivšeg ruskog predsjednika i sadašnjeg premijera Dmitrija Medvjedeva.

Glavni objekti su jako lijepi i dobro očuvani, unutra nisu zatečene mnoge pokretnine već samo onaj namještaj koji je popisan. Pomoćni objekti su u dosta derutnom stanju, nisu zaključani i vjerojatno se nisu upotrebljavali.

Od Smokvice do Medveje moglo se i jahtom i helikopterom koji se sada prodaju za oko tri milijuna eura ne bi li se barem malo smanjio dug od preko 40 milijardi kuna. I 24-metarska jahta i helikopter - u odličnom su stanju, doznajemo iz prve ruke, a kako i ne bi kad je Jana u 11 godina plovila samo 79 dana.  

"To je sam vrh klase u nautičkoj industriji i u klasi prestižnih jahti", rekao je Ante Ćurković, vlasnik tvrtke za posredovanje u prodaji brodova kad je Todorić izložio svoju jahtu na prodaju.

"Znači, Riva je brend koji u biti jedan u skupljih. Takve nove brodove kupuju razni monarsi i poduzetnici", dodao je Ćurković.

Najvažnije poslovne odluke Ivica Todorić donosio je iz ovog tornja, hranitelja oko 60 tisuća radnika iz Konzuma, Jamnice, Leda, Belja, Tiska, Zvijezde i još 60-ak tvrtki koje prodaju hranu i piće. Ukupno, Agrokor je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bih, Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj bio vlasnik 143 kompanije u kojima je imao veće ili manje udjele, a kupovao ih je - na kredit. 

"Mi vjerujemo da ćemo sa svojim vještinama, sa svojim investicijama i dalje bitno unaprijeđivati tu industriju i i dalje širiti biznis", rekao je Todorić 2004. godine, kad je njegov koncern doživio znatna proširenja. 

Ljubav prema Hajduku za kojeg i danas navija, Ivica Todorić vjerojatno je naslijedio od  oca Ante, rođenog Imoćanina, koji je i započeo ovu poslovnu sagu.

"On je njemu davao dobre savjete. I inače je to vrlo pametan čovjek, stari, njegov otac. Moglo bi se čak reći da je pametniji od Ivice. I da je on pokrenuo puno toga“, kaže susjed Perinić.

U Kloštar Ivaniću gdje je prije 67 godina rođen i kršten mali Ivica Todorić, svi su uvjereni da je on nevin.

"Pratim, jako mi je žao, ali neko mu podmeće“, smatra susjeda Kožić.

Sve je počelo 1976. godine u Kloštar Ivaniću.

Kad mu je otac izišao iz zatvora u Staroj Gradiški, gdje je, u vrijeme bivše Jugoslavije proveo četiri i pol godine pod optužbom da je za Maticu hrvatsku navodno pronevjerio novac iz Agrokombinata, zajedno su pokrenuli proizvodnju i prodaju cvijeća. Početak nije bio lak, pričao je kasnije srednjoškolcima u Bedekovčini.

"Kupite lukovice, prvo ne znaš koju boju da kupiš, koju vrstu da kupiš i td. Pa onda kad ju kupiš, dođe u tvoj staklenik pa ju posadiš i propadne, pa ju malo više posadiš, pa nije dobro, pa je malo više zaliješ, pa nije dobro, pa je malo pretoplo itd, pa opet nije dobro, to je grozno za proizvoditi", prisjetio se Todorić svojih početaka u intervjuu prošle godine. 

No u Kloštar Ivaniću, je tada, pričaju mještani sve cvalo.

"Ja sam bila mala djevojčica, drugi osnovne, kad se počeo graditi staklenik u Kloštru Ivaniću. Cijela obitelj Todorić, stričevi, svi su šarafili, gradili i slagali taj staklenik, odakle je i krenula njihova firma. Pomagali su svim ljudima u ovom kraju, tkogod je tražio i nešto trebao, pomogli su im", priča Mirjana Pavanić, susjeda i kuma iz Kloštar Ivanića.

"Divno. Sve, ograđeno, ono, opće, ko da u raj dođeš, tak je to izgledalo", Kata Kožić.

Dijete cvijeća u sljedećih je tridesetak godina,  postalo Državni prijatelj broj jedan za sve na vlasti, bez obzira na politički predznak. Neki od njih znali su navraćati u  Božjakovinu u kojoj i danas stoji zapušteno imanje obitelji Todorić.

"Nemojte me puno pitati o politici. A dolazili su mu, čini mi se. Vjerojatno je još živ ili nije, ne znam, Blažević. Dolazio je, ja mislim predsjednik grada Zagreba“, Andrija Copić, umirovljenik .

Za prvi kredit, Ivica Todorić morao je navodno založiti bakinu kuću. Ubrzo je postao miljenik banaka i kredite je lako dobivao, pa čak i onaj za Mercator zbog kojeg je morao podići hipoteku i na Kulmerove dvore. Iako je ona kasnije skinuta, za Todoriće je to bio veliki rizik. 

"Ja ću sad reći jednu stvar. Todorić je ipak jedinstven čovjek. Ja ću sada reći za sebe, nikad nisam za sebe takvo nešto govorio, tko je napravio nešto što sam ja napravio? Ja koju sam god kompaniju uzeo napravio sam najveće svjetske kompanije", pričao je Todorić 2014. godine.  

"Ja sam od prvog dana znala da će moj muž uspjeti, jer on što god je krenuo, što si je god zacrtao za cilj, on je, do današnjeg dana, uvijek sve ostvario", poduprla ga je supruga Vesna iste godine. 

Presretan zbog kupnje, Todorić, 2014. nije mogao ni pretpostaviti da će mu taj zalogaj biti prevelik. 

"Očekivanja su da ću ja sve razoriti i uništiti ,a mi ćemo takvo čudo stvoriti da vi to ne možete vjerovati. Mercator će sigurno u najkraćem vremenu biti najjača regionalna retail kompanija uspješna s najmodernijim alatima za upravljanje i što je najvažnije, potrošači će njega voliti i to je moj cilj. Ja sam za Mercator svoje novce dao, kad ja ne bih uspio sve bi mi otišlo do đavla. Nitko ne može volit Mercator više od mene", uvjeren je bio Todorić.

No, velikoj ljubavi unatoč, ruka mu se ipak zatresla kad je taj kredit podizao vrtoglavih 600 milijuna Eura u ruskoj Sberbanci.

"Netko veli Todorić zadužen, gubici, nema para... Bilance moje kompanije najveći svjetski analitičari su imali u rukama zadnjih 6 mjeseci, njih stotine i sad pazite kad jedna analitičar najvećih svjetskih banaka kaže da smo odlični", branio se Todorić od sve glasnijeg negodovanja javnosti 2014.

Sve dok šuškanja kako je Todorić veliki neplatiša, nisu postala i službena početkom ove godine, kad je objavljeno da je Mercator prošlu godinu završio s gubitkom od gotovo 73 milijuna eura. Kada su Rusi preko veleposlanika u Zagrebu poručili da je finacijska slavina zatvorena - sve je bilo jasno. Kasnije, u vrijeme povjerenika Ramljaka, doznalo se i stanje na računu.

"Stanje na računu koje je zatekao iznosilo je šest kuna, prema knjigama stanje duga 40,4 milijarde kuna, dospjela neplaćena potraživanja za robu i usluge iznosila su nešto više od 3,3 milijarde kuna", otkrila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić u srpnju.

Prijatelji su se držali na distanci, ministar financija i sam bivši Agrokorov zaposlenik izuzeo se iz odlučivanja, a sam Todorić postao je persona non grata.

"Što se tiče Todorića ono što je izašlo u medije...ako je čist neka institucije obave svoj posao", komentirao je predsjednik MOST-a Božo Petrov u ožujku.

Petrov je privatno tužio Todorića, odnosno Agrokor i dobro zatresao Plenkovićevu vladu, a nije se smirio ni kad je zbog slučaja Agrokor završio u oporbi.

“Zdravko Marić došao je na ministarsko mjesto pomoći Ivici Todoriću i pomogao mu je. Danas je vrijeme razotkrivanja, danas je trenutak da se dokaže tko ima obraz, trenutak u kojem Andrej Plenković treba nakon svega dati ostavku na mjesto predsjednika Vlade", rekao je Petrov. 

"Nisam lagao, niti sam ikada to činio, dakle niti sam odgojen tako niti sam ikad tako postupao", rekao je Marić u srpnju. 

I premijer Plenković i ministar Marić su se održali, a Mostovci su prije toga ekspresno izletjeli iz Vlade. 

U spašavanje Agrokora u jednako je brzom ritmu uplesao Antonio Alvarez treći.

"Ne postoji garancija da ćemo uspjeti, ovo je najizazovnija situacija s kojom smo se suočili", komentirao je Alvarez. 

Plejbojevski građen ekonomski stručnjak, u slobodno je vrijeme na filipinskom tržištu nizao hit do hita, a što je najvažnije, ni prije okršaja s hrvatskim koncernom nije se bojao novih izazova, pa je sve trebalo biti u redu. 

"Uvijek postoji strah od isprobavanja nečeg novoga. Mislio sam i na usklađivanje s dnevnim poslom, ali Mili mi je rekla - kad budeš imao 60 godina i kad pogledaš unatrag, žalit ćeš što nisi pokušao", komentirao je Alvarez.

Njegovog se pokušaja spašavanja Agrokora danas rijetko tko sjeća, jer Vlada ubrzo nudi spas radnicima i donosi lex Agrokor, a premijer ohrabruje narod riječima:

"Smatramo da je ovaj zakon pravi put kojim možemo krenuti, nije riječ o pomaganju određenoj osobi, ili kompaniji, već je to pomoć kvalitetnom i normalnom funkcioniranju hrvatskog gospodarstva."

"Ne radi se o nikakvom trajnom stanju ako proces nagodbe ne uspije, tada zakon predlaže da takva kompanija ide u stečaj", dodala je njegova zamjenica Martina Dalić

Na čelo Agrokorove uprave Vlada postavlja svog povjerenika, Antu Ramljaka koji kreće u restrukturiranje, ali i prodaju imovine.

No i da se sve u vili proda, pa čak i umjetnine poznatih autora poput Rabuzina, sedam milijuna eura koliko država za ovu opatijsku vilu traži bilo bi tek kap u moru Agorokorovih dugovanja.

"Pred nama je bitka da se ovaj poslovni problem u agrokoru ne prelije na cijelo gospodarstvo RH, pa i šire regije", komentirao je Ramljak po sjedanju na čelo izvanredne uprave. 

Agrokor je praktički postao državna kompanija, a obitelj Todorić je razvlaštena. Tada još ne i ozlojađena.

"Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi", komentirao je Todorić u travnju.

I dok se hrvatska javnost još upoznavala s pojmovima stand still aranžmana i roll up modela, za Agrokor se zainteresirao DORH, a Ramljak je, uz predsjednika, tužio i bivše članove uprave Antu Todorića i Ivana Crnjca, jer su neposredno prije njegova ulaska u toranj potpisali aneks ugovora o radu prema kojem će Agrokor snositi sve troškove završe li oni na sudu. 

Ipak, isposlovao je još jedan kredit za Agrokor od čak 480 milijuna Eura.

 "Ovaj iznos je zadnji iznos za koji se ova grupacija zadužuje, ako nakon ovoga neka tvrtka ne bude imala dovoljno morat ćemo ići u likvidaciju", rekao je Ramljak nakon najnovijeg kredita. 

Mali dobavljači su isplaćeni, pa je na policama Konzuma i ostalih Agrokorovih kompanija naizgled sve bilo kao i prije krize. 

"Nadamo se da će biti kao i dosada" govorili su iz podružnice Leda.

Za Ivicu Todorića više ništa nije bilo kao prije, iako se pravio da jest.

"U jutro je bio, on dođe svako jutro na frizuru. Na pranje kose i frizuru. Inače svaki dan se istušira i pere pa istušira kosu pa mu je neuredna za sastanke", otkrio je njegov frizer Zoran Dačić. 

Na nekim od tih sastanaka svojevremeno je sjedila i Ana Knežević, nekad šefica sindikata trgovine, kasnije i sama Agrokorova zaposlenica, koja je uvjerena da se Todorić neće predati bez borbe, makar mu protivnik bila i vlast. Prisjeća se scene kad je porasla cijena ulja. 

"On se strašno uvrijedio, da je to bio napad na njega, da je on najveći, jer on je imao Zvijezdu, je li, da je to napad na njega i tad sam vidjela koliko zapravo može biti bijesan i koliko ne dozvoljava da se suprotstavlja njegovim odlukama", otkrila je Knežević.

Iako svojevremeno vrlo bliska s Gazdom, Ivica i Ana već dugo nisu u kontaktu, a bilo je kaže i ranije teško doći do njega.

"On nije imao mobitela i do njega niko nije mogao doći, i morali ste nazvati sekretaricu i dogovoriti sastanak, tako da ne znam ni gdje je ni što je, ovo što vidim u medijima, znam jednako kao i vi." 

Možda viša zna, ali ne otkriva. Zoran ga je frizirao gotovo svako jutro i uvijek s njim imao o čemu pričati. 

"Pričamo viceve o lovu i ribolovu, a znamo i zapjevati Škoru, Pejakovića i tako. Ja mu malo slažem ribičke priče da sam ulovio veliku ribu, a bila je mala", otkriva frizer Zoran.

Hoće li uz veliku ribu pasti i koja mala, sad je na državnom odvjetništvu. Ruske sumnje da je svoju imovinu prenapuhao, te da je lažirao bilance Ivica Todorić do samog kraja je demantirao pišući, vjerojatno najpopularniji blog u Hrvata, kojeg je u prva 24 sata pročitalo, kako je rekao, 180 tisuća ljudi.

Daleko od očiju javnosti počele su pljuštati optužbe, pa tako odlučuje tužiti i Hrvatsku, dok povjerenika Ramljaka optužuje je za sukob interesa i nekompetentnost, zbog zajma od američkog Knightheada Capitala, koji, ispostavilo se ipak nije bio izlistan na burzi.

"Dakle, ili je lažljivac (i osobno financijski zainteresiran), ili je dramatično nekompetentan. Zaključite sami. Ono što Ramljak ne spominje, je da je već tom prvom uplatom, Knightheadu osigurao zaradu od nekoliko desetaka milijuna EUR u svega nekoliko tjedana. Gdje toga na svijetu ima? Zašto to Vlada RH podržava?", pisao je Todorić na blogu.

A bolje nije prošla ni potpredsjednica vlade, koju je u više navrata optužio za sukob interesa i prijetnje uhićenjima njemu, članovima obitelji i suradnicima. 

"Gospođa Martina Dalić se najavila i dolazi na sastanak sama u moj ured. Njezin nastup je neprofesionalan. Nakon nekoliko rečenica uvoda, gospođa Dalić izlaže razlog svog dolaska i kaže: 'Todoriću Vi ćete registrirati SPV-tvrtku (nisam pitao gdje), prenijeti ćete svoje dionice u SPV, a SPV će formirati skupštinu, postaviti nadzorni odbor i vi se mičete' (moram biti iskren nisam pitao tko će bi bio vlasnik SPV tvrtke)
Iako zatečen prijedlogom, odgovaram: 'ja nemam s tim nikakvih problema, ja to jednostavno mogu napraviti, ali onda ćete Vi i Vaši to upropastiti'. Nastavio sam :

'Taj film nećete gledati. Vi ste vlast, imate represivni aparat, radite što hoćete, ali prijedlog Vam ne prolazi.' Nije se dugo zadržala", napisao je Todorić u ožujku.

U ofenzivi na potpredsjednicu Vlade objavio je Todorić i malo poznatu epizodu predstavljanja Lex Agrokora 31. ožujka ove godine koju je Vlada skinula sa svog Youtube kanala. 

Svjestan je da će sada, pred državnim odvjetništvom i sam morati krenuti ispočetka, no najmoćniji čovjek Balkana vjerojatno računa na utjecaj koji je godinama bio bez premca, na sposobne odvjetnike, ali i na ustaljenu sudsku praksu u Hrvatskoj, gdje najveće ribe mahom slobodno plivaju, a manje obično stradaju. 

Moglo bi se dogoditi da slučaj Agrokor postane hladan tuš za sve osim za Ivicu Todorića.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo