BESRAMNA DIVLJA GRADNJA / Vlasnik Medikola unatoč zabrani i bez dozvola gradi na Čiovu: Radnici ekipi Potrage pokazali srednji prst

Ivan Rajković priznaje da ilegalno gradi, ali ne vidi problem u tome jer će sve naknadno legalizirati

8.7.2020.
20:30
VOYO logo

Posjekao je stoljetnu borovu šumu pa bez dozvole na Čiovu gradi golemi objekt. Inspekcija je vlasniku Medikola Ivanu Rajkoviću zatvorila gradilište, no on i dalje gradi, a ekipa Potrage od radnika je dobila - srednji prst.

Obala Čiova. U zemljišnim knjigama vodi se kao pašnjak, u stvarnosti je građevinsko zemljište, a bila je šuma. U Općinu Okrug pozvao nas je ljutiti susjed. Iako je od početka srpnja na snazi zabrana građevinskih radova, u susjedstvu Nikše Novaka radovi su u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliko gradilište prostire se na površini od nekoliko tisuća četvornih metara, tik uz obalu.

Naša kamera radnicima se nije svidjela. Pokazali su nam srednji prst...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gradi Ivan Rajković, vlasnik Poliklinike Medikol iz Zagreba, javnosti poznat kao privatnik koji je godinama u jedinstvenoj poziciji u hrvatskom zdravstvu. Godine 2007. potpisan je ugovor po kojem će Medikol kupiti medicinske PET/CT uređaje za hrvatske bolnice, bolnice će mu osiguravati pacijente koje će na pretragu upućivati onkolozi, a HZZO će Medikolu isplaćivati novac za tu uslugu. Novinarka Slavica Lukić otkrila je da mu je do 2010. godine HZZO isplatio 231 milijun kuna javnog novca, što tada nije bio javni podatak.

Gradi bez ijedne dozvole

Usprkos tome, tvrtka se 2014. našla u milijunskim dugovima te otvorila predstečajnu nagodbu. Danas ponovno posluju, prema podacima koje smo tražili od HZZO-a: od 2015. do danas isplatili su Medikolu gotovo 300 milijuna kuna. Vlasnik Ivan Rajković na Čiovu trenutno gradi bez ijedne građevinske dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je najavio da će tu napraviti neku kuću, nisam uopće reagirao, čovjek kupio privatnu zemlju što ja znam od koga, međutim to svaki dan sve veće divljaštvo", upozorava Nikša Novak.

Što se tamo točno gradi, teško je reći. Na gradilištu nema nikakvih oznaka, po prostornom planu ovdje nije građevinska zona. Gradilište je toliko veliko da se može raditi o obiteljskoj vili, ali i manjem hotelu. Novak kaže da nema kome se nije požalio od nadležnih u Općini Okrug kojoj pripada ovaj dio. No reakcije nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražili smo objašnjenje kod načelnika Općine Okrug Ivice Radića zvanog Bagi.

Načelnik nam je objasnio da bespravna gradnja nije u njegovoj nadležnosti i da nema nikakve ovlasti išta učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikša Novak pojasnio nam je da je svoj objekt legalizirao 2011. kada se to po zakonu moglo. Kaže, on nije devastirao okoliš dok je gradio. Sad ga čudi kako danas u 2020., nitko ne sprječava ilegalnu gradnju pri kojoj je uništena stoljetna borova šuma. Iz Državnog inspektorata na naš upit odgovaraju da je 30. lipnja ove godine gradilište zatvoreno i da su ga tako i označili. No niti smo vidjeli tu obavijest niti je gradilište doista zatvoreno. Mi smo ga posjetili 2. srpnja i zatekli radnike koji rade. Da ne bi smjeli, potvrdili su nam i iz županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Kako smo usprkos zabrani i nedostatku dozvola zatekli ljude na gradilištu, pokušali smo kontaktirati i vlasnika Ivana Rajkovića da ga pitamo zašto ilegalno gradi. Javio se njegov odvjetnik Vinko Ljubičić koji nam je u odgovoru poručio da se nakon posjeta inspekcije radovi više nisu izvodili iako smo mi na gradilištu zatekli radnike. Objasnio nam je i da je već u postupku izdavanje rješenja o izvedenom stanju za nezakonito izgrađenu građevinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na licu mjesta mogli ste se uvjeriti da se radi o naseljenom mjestu, da su izgrađeni i useljeni objekti koji su u neposrednom susjedstvu nekretnine na kojoj su se izvodili radovi. Svakako, to ne ekskulpira gospodina Rajkovića, ali isti traži da ga se tretira jednako kao i osobe kojima je ozakonjena gradnja, a nalazi se u neposrednoj blizini njegove nekretnine", odgovor je Rajkovićeva odvjetnik Vinko Ljubičić.

Drugim riječima, Ivan Rajković priznaje da ilegalno gradi, ali ne vidi problem u tome "jer će sve naknadno legalizirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Ivan Rajković, kako je moguće da i nakon zabrane inspekcije bespravno gradi - pogledajte u priči Danke Derifaj!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo