JESU LI KAZNE PREBLAGE? / Za Potragu govori majka žrtve Kameničkog koji je s 200 na sat izazvao tragediju: 'Stavio mi je kćer u auto, ubio je i vratio u lijesu'

Moja kćer nije imala nikakve šanse da ima svoju obitelj, kaže Žana Stelio

30.11.2020.
20:15
VOYO logo

Priču, na žalost, već znate. Tatin sin dobije skup i brz auto, često i prije punoljetnosti. Cestama juri kao po pisti i tada se dogodi tragedija. Stradaju nedužni ljudi, a onaj tko je sve skrivio odjednom postaje skrušen. 

Suci nađu olakotne okolnosti i odrede blagu kaznu. Mnogi misle kako je baš takva, preblaga presuda ona izrečena Marinu Kameničkom. Zbog njegovog divljanja autom dvije su djevojke izgubile život, a on je dobio 4,5 godine kazne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam mlada, a mladi su tu da mijenjaju svijet i svijest. Mi smo tu da mijenjamo stanje. Budućnost je riječ koja nosi nadu i neizvjesnost. Koračam u budućnost i vjerujem u ispunjenje svih svojih snova", napisala je u eseju Laura Stelio

Image
jurio 195 km/h /

Prometni stručnjak Rajko Horvat o presudi Kameničkom: 'Poruka presude nije primjerena'

Image
jurio 195 km/h /

Prometni stručnjak Rajko Horvat o presudi Kameničkom: 'Poruka presude nije primjerena'

Laurine snove ugasio je Kamenički

Laurine snove ugasio je Marin Kamenički. Sparne kolovoške večeri 2018. u 21 sat i 15 minuta Kamenički je upravljao automobilskom zvijeri koju pokreče motor od 500 konjskih snaga, a uz njega je sjedila njegova djevojka Laura Stelio. Sumanuto je jurio zagrebačkom Ilicom 195 kilometara na sat iako je znao da je dopuštena brzina na toj prometnici tek 50 kilometara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada je napravio masakr. Ubio je moju kćer i još jednu žensku osobu. Drugog čovjeka je napravio invalidom. To je jedan od najbrutalnijih i najžešćih prometnih zločina, možemo reći i prometnim terorizmom u novijoj hrvatskoj povijesti", kaže majka poginule Laure Stelio, Žana Stelio. 

Kamenički je zbog prevelike brzine izgubio nadzor nad automobilom i udario u Opel na čijem je suvozačkom mjestu bila nesretna Nadica Hoflinger koja je na mjestu poginula. Laura koja je sjedila do njega od siline udara izletjela je iz auta i na nju je naletio drugi automobil. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamenički se zaustavio tek kada je udario u drugi Mercedes i u tom trenutku se njegov zapalio. Na prometnici je ostala apokaliptična slika. Miješao se smrad benzina, paleži i krvi. 

Istraga je trajala više od dvije godine

Istraga je trajala više od dvije godine. Najveći misterij navodno je bila takozvana crna kutija koja očitava podatke iz automobila prije nesreće, a koju prvo nitko nije mogao otvoriti. Zbog toga je istraga trajala dvije godine, dok jer presuda prije petnaestak dana donesena ekspresno brzo. Marin Kamenički nije se pojavio na izricanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Optuženi Marin Kamenički kriv je što je 23. kolovoza 2018. (…) kao sudionik u cestovnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao opasnost za živote i tijela ljudi pa je zbog toga prouzročena smrt više osoba. Pa se optuženi Marin Kamenički osuđuje na kaznu zatvora od 4 godine i 6 mjeseci", kazala je sutkinja Irena Kvaternik pri izricanju presude. 

"Moja kćer nije imala šanse da ima obitelj"

Uz kaznu zatvora Kameničkom je dosuđeno i oduzimanje vozačke dozvole na pet godina nakon izvršenja kazne zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je uzimao emotivnu vezu s mojom kćeri kao olakotnu okolnost, a s druge strane je brže bolje požurio da se oporavi od velike boli za mojom kćeri i da napravi svoju drugu obitelj. Moja kćer nije imala nikakve šanse da ima svoju obitelj, kao što ja nemam nikakve šanse da budem jednog dana baka", kaže Žana Stelio

Sutkinja Kvaternik navela je i otegotne okolnosti koje nisu prevagnule nad olakotnim. No propustila je navesti da Marin Kamenički nije dozvoljavao putnicima u vozilu da se vežu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao je falš kopču na svom sjedalu, a takvu je imala i Laura te kobne večeri. Jer je on tako vozio svoje suputnike i ljude koji su sjedali s njim u auto", kaže Žana Stelio te dodala da nije dao putnicima da se vežu u njegovom automobilu.  

U priči iz Potrage novinara Ivana Žade pogledajte i što drugi akteri misle jesu li provedba zakona kod nas doista preblaga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo