Kaos u ambulantama / Zadarski ginekolozi na rubu: Pitaju se tko može brinuti o 9000 žena, a kronično nedostaje i pedijatara!

U Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika, a sve što ne funkcionira u sustavu najbolje se vidi na primjeru Zadra

29.1.2020.
21:04
VOYO logo

9000 pacijentica, jedan ginekolog... Totalno suludo, ali vjerovali ili ne to je stanje zdravstvene zaštite u Zadru. Da bi svaku ženu pregledali samo jednom u godini i to svega 20 minuta, uz taj broj pacijentica, potrebno im je 18 mjeseci. Uz to oko 25.000 žena na području Zadra uopće nema upisanog ginekologa, među njima i brojne trudnice.

Da situacija bude još gora, 1200 mališana je nedavno u istom gradu ostalo bez pedijatra. Problem je eskalirao kad je dvoje zadarskih liječnika otišlo u mirovinu, a jedna liječnica u privatni sektor. Sustav u tom gradu doslovno puca po šavovima, a liječnici se pitaju tko će biti kriv kad netko od njih zbog previše posla pogriješi. Pacijente s druge strane zanima je li to ta demografska politika o kojoj vladajući govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S krajem 2019. godine ja sam ostala bez ginekologa, a moja djeca su ostala bez pedijatra. Naša pedijatrica, kod koje su bile oboje moje djece, od tri godine i godinu i pol,  e otišla u zasluženu mirovinu", rekla je Martina Magaš iz Zadra.

"Zadar stvarno se može reći da je po tom pitanju grad slučaj jer najranjivije skupine, žene i djeca, one su zakinute za liječnike, teško je naći ginekologa, teško je naći pedijatra, a sve te stvari mi zapravo plaćamo. To bi trebala biti normalna stvar da nam to bude dostupno", rekla je Josipa Zekanović iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šetnja s kartonom od ordinacije do ordinacije

Znaju da pronaći pedijatra neće biti jednostavno. Martinu nitko od postojećih devet pedijatra u gradu nije htio upisati.

"Moja kći ima tri godine i ona s navršene tri godine ima uvjet da se upiše kod doktora opće obiteljske medicine pa sam je upisala kod svoje doktorice jer znam da je dobra i imam povjerenja u nju. A s kartonom smo doslovno 15 dana šetali po institucijama, od ordinacije do ordinacije pedijatara, koji su rekli da su prenapučeni i da nas ne mogu primiti", rekla je Martina Magaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratili su se HZZO-u koji im je poručio: svi pedijatri su puni, upišite dijete kod liječnika opće medicine. Tako su napravili i s mlađim djetetom.

U Domu zdravlja Zadarske županije poručuju: trudimo se riješiti problem, 1200 djece ostalo je bez pedijatrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa moj komentar, odnosno sagledavanje cijele situacije da je to problem cijele hrvatske, tako u zadarskoj županiji, ali s maksimalnim naporima vrha zadarske županije nastojimo trenutačne situacije premostiti. Mislimo u smislu, dok se ne vrate naše pedijatrice koje su upućene u specijalizaciju, do tada se sva djeca moraju zbrinuti i niti jedno dijete ne smije biti nezbrinuto", rekao je zamjenik ravnateljice Doma zdravlja, Mario Kožul.

Vratiti se trebaju 2021. i 2023. godine. Dotad će na upražnjeno mjesto jedne pedijatrice doći umirovljeni pedijatar na pola radnog vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U međuvremenu se zatražilo od pedijatara da djecu preko 7 godina ispišu i raspodjelom kod ovih drugih pedijatara će se ubaciti djeca koja su trenutno bila kod dr. Kujandžić. Za to nam je potrebna pismena suglasnost minimalno 230 roditelja koju prikupljamo kako bismo mogli jednog doktora angažirati na određeno vrijeme do završetka kvalitetno raspisanog natječaja na neodređeno", rekao je Kožul.

No, primarijus Boris Ujević iz Hrvatske liječničke komore upozorava - osim što ih nema dovoljno, pedijatri u Zadru stare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zadarskoj županiji trenutačno radi 11 pedijatra, jedan je stariji od 65, četvero ih je starije od 60. Pritom su tri specijalizanata na specijalizaciji“, rekao je Ujević.

Sustav pred kolapsom

Istodobno, dok nedostaje pedijatara primarne zaštite, jači je pritisak na bolnice. Voditeljica odjela pedijatrije u zadarskoj bolnici poručuje: roditelji često s djecom prvo dođu kod nas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tome pati drugi jedan segment našeg posla jer moramo reći da smo mi sekundarna zdravstvena zaštita, da mi imamo naše subspecjalističke ambulante, kardiološku, neurološku… Dakle, u tim slučajevima kada je subspecijalizant osoba primarne njege, kada on radi na hitnom pedijatrijskom prijemu, automatski se u njihovoj ambulanti slažu redovi i ljudi su nezadovoljni što čekaju kardiologa šest mjeseci, neuropedijatra tri mjeseca", rekla je Sanja Delin s Odjela pedijatrije OB Zadar.

Sve ovo znači da je sustav pred kolapsom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče primarne zdravstvene zaštite, mislim da bi se ona mogla i trebala reorganizirati. I da budu zapravo zadovoljni svi sudionici. I pacijenti i liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Mislim da bi se trebalo dati više specijalizacija na nivou primarne zdravstvene zaštite s obzirom da je u našoj županiji predviđeno u mreži 14 timova", rekla je Delin.

Također, u Zadarskoj županiji vikendom i blagdanima dijete se može odvesti samo u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Organizacije tzv. posebnih dežurstava u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, makar to nisu dežurstva, to je rad od 4-5 sati kroz jutro i 3 popodne, potpisan je ugovor s liječnicima opće medicine ali i s pedijatrima koji bi trebali sudjelovati u tzv. dežurstvima, u našoj županiji sudjeluju samo liječnici opće medicine", rekla je Delin.

"I to smo nedavno bili svi svjedoci toga, svima su usta bila puna demografske obnove, pronatalitetne politike, ali kad se dođe na lice mjesta, kada trebamo o tome razgovarati, situacija je sljedeća: da nema pedijatara, da nema ginekologa. Konkretno, ja", rekla je Martina Magaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dosad je, sve što je trebala, obavljala privatno.

"Konkretno, ja sam obje trudnoće vodila privatno zato što mi to štedi vrijeme. Meni to nije uštedilo novac, dapače, to je koštalo jako puno, ali mi je štedilo vrijeme jer su već onda bile prenapučene ginekološke ordinacije i to je bilo čekanje po dva, tri sata, a što će sada biti", pita se Martina Magaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Domu zdravlja ponovno tvrde: imamo rješenje za problem.

"Tu bi isto napomenuo da smo došli do kvalitetnog rješenja i u slučaju ginekologije, gdje je primljena nova djelatnica koja je trenutno na otkaznom roku u sadašnjoj ustanovi i ona sa 6. veljače počinje raditi kod nas. Taj tim preuzima se od dr. Perovića, tim bez nositelja, tu će biti slobodnih novih 4-5 tisuće pacijentica uz postojeće koje su bile kod dr. Perovića", rekao je Kožul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojevrsni kanibalizam - jedemo sami sebe

Ujević pak poručuje da to nije rješenje za održiv sustav jer se tako pretače iz šupljega u prazno.

"Mi imamo problem u Hrvatskoj, to je jedan ravnatelj Doma zdravlja rekao da je kanibalizam, jedemo sami sebe. Što znači da vi, ako fali ginekologa u cijeloj Hrvatskoj, ako vi uzmete jednog ginekologa iz jedne županije u drugu i sada ste riješili problem u jednoj županiji, a stvorili u drugoj jer nigdje nema viška", rekao je Ujević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No čini se da su u Domu zdravlja zaboravili na matematiku. Otišla su dva ginekologa, dolazi jedna. Dakle, jedan ginekolog manje. No, rješenju se domislio HZZO koji je naložio svima ostalima da upisuju do 9000 pacijenata.

"Imam upisanih 9000, ono što mogu vidjeti u kompjuteru da ima 8800, a uvijek nije sve evidentrano sve što smo ovih dana upisali. Prije nego što je ova sva gužva bila, već smo imalo 8600", rekla je ginekologinja Suzana Perinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4200 inače je minimalni broj pacijentica koje jedan ginekolog može imati, a 9000 maksimalni. 

"Telefon neprestano zvoni ne bi li se žene naručile na pregled. No, mi najčešće nemamo slobodnih termina, onda su žene nezadovoljne… za ove redovne preglede, kontrole, papa testove, godišnje kontrole. Često teško dobiju termin", rekla je Perinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su zadarski ginekolozi poručili: nećemo više upisivati nove pacijentice. Jer ponovno, matematika je egzaktna znanost. U jednom danu stigne se obaviti 22 i pol pregleda od 20 minuta. Što znači da na 253 radnih dana u jednoj godini pregled stigne obaviti njih 5700. Pod uvjetom da svaka ginekologa posjeti samo jednom.

"Bude godišnje u mojoj ambulanti po 300 trudnica, to znači 3000 pregleda jer trudnice dođu desetak puta, što već smanjuje broj termina za druge žene", rekla je Perinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je njegova ambulanta startala bilo je 1700 pacijenata, sada je blizu 5, a dolaze iz Zadra, Starigrada, Selina, Knina, Pirovca, od svud", rekao je ginekolog Ivica Žuvela.

Žuvela je jedan od ginekologa koji je od vlasti zatražio više specijalizacija.

"Specijalizacije su se trebale raspisivati na vrijeme, a ne se dovesti u ovu situaciju, da vi imate godinama ambulantu koja nema svojeg ginekologa. I sada smo u problemu i sada HZZO vatrogasnim rješenjem nama naredbom, odredbom, dopisom, jednostrano uvjetuje da moramo upisati 9000 žena i da s njima kao normalno radimo", rekao je Žuvela.

No, to je problem koji ima cijela država.

"Specijalizaciju i broj specijalizacija određuju Ministarstvo, oni bi trebali planirati kadrove u RH, a s druge strane isto županije,  domovi zdravlja županijski, gradski, trebaju tražiti od ministarstva da im se dodijeli specijalizacija“, rekao je Ujević.

Zadar je tako samo jedan od slučajeva koji vjerno prikazuju cijelu državu.

"Ako se dogodi neki previd, nije kriv ni župan, niti ministar nego liječnik imenom i prezimenom, koji radi u nemogućim uvjetima", rekao je Žuvela.

"Mi se jedni s drugima susrećemo, ne susreću se oni ni s ministrima, ni s direktorom HZZO-a, niti s drugim upraviteljskim funkcijama, nego s nama i onda tu frca", rekla je Perinčić.

"Peti grad u Hrvatskoj po veličini, 2020. hodina, a meni bi civilizacijski doseg trebao biti da svoje dijete upišem kod pedijatra i da mi to bude vrh, to je Bože sačuvaj“, rekla je Martina Magaš.

A to će biti sve gore. Jer nedostaje nam specijalista, ovi koje imamo su sve stariji, mlađi odlaze, a planiranje specijalizacija očito nam nije jača strana. Ali o tome se ozbiljno priča samo kada netko nastrada.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo