novi obrat / 'Žao mi je!': Mara Tomašević potvrdila je da je pod pritiskom povukla optužbu protiv supruga

Potrazi je potvrdila da je optužbe povukla baš na dan kada joj je suprug izbačen iz HDZ-a jer je bila pod velikim pritiskom

23.4.2018.
19:54
VOYO logo

Prošlog listopada dok je ostrašćena rasprava oko Istanbulske konvencije bila tek u povojima, Mara Tomašević je svog supruga, požeško slavonskog župana Alojza Tomaševića, optužila za zlostavljanje.

No, Andrej Plenković, šef HDZ-a kojem je nedavno bilo toliko stalo do usvajanje konvencije za sprečavanje nasilja nad ženama, prvo je rekao da  slučaj nije prinesen njegovoj pozornosti, a onda mu je trebalo nekoliko mjeseci da župana isključi iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se dogodio i veliki obrat - bez objašnjenja Mara Tomašević povukla je sve optužbe. A danas je našoj reporterki potvrđuje da joj je žao i da je to učinila pod pritiskom.

Mara je zaposlena u kuhinji jedne požeške osnovne škole. Majka je troje djece i baka sedmero unučadi. Alojz je požeško slavonski župan s titulom generala, a s Marom dijeli troje djece i sedmero unučadi. Pravomoćno je optužen za obiteljsko nasilje, po službenoj dužnosti suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona više ne želi govoriti za medije, ipak, porukom nam je potvrdila da joj je žao što je povukla prijavu protiv svog supruga. On, pak želi govoriti, ali samo o županiji jer zatekli smo ga u kazalištu, na dan Požeško - slavonske županije i strpljivo odslušali odlično naučen tekst o županiji koju vodi već 6 godina. 

“Moja županija ili županija požeško slavonska je stara 808 godina, ponosan sam i sretan što ćemo za dvije godine proslaviti 810-tu godišnjicu, sve na čast i ponos upravo divnih ljudi i na zahvalu branitelja, i osobno sam branitelj, umirovljeni general, gdje smo zajedno stvorili ovu predivnu domovinu Hrvatsku”, kazao je Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izjavu naše novinarke, da je prilično hrabro od njega, da je ostao na mjestu župana nakon obiteljskog incidenta, odgovara ovako:

“Hvala vam lijepo, ja sam od naroda izabran i upravo želim sa njima živjeti ovaj predivan život, ove predivne Slavonije, krvlju natopljene, ali i ponosom i širokom dušom izgrađene, bit će lijepih trenutaka… Molim vas da budemo pozitivni i da se veselimo ovom divnom danu, dvadeset peta obljetnica… Znate kad je rođendan onda trebamo pričati o onome što je dobro”, rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dobro je za Tomaševića bilo kad mu je u skupštini podržan proračun čime je uklonjena i posljednja dvojba oko toga hoće li ostati na mjestu župana i dalje. Kako je izabran na izravnim izborima, može ga smijeniti samo referendum ili pravomoćna sudska presuda.

“To nije moralno, to je sigurno, međutim, moralnost kod nas nije smijenila nikoga, ja dosad nisam vidio u Hrvatskoj da je netko zbog moralnih obveza dao ostavku, osim toga naši zakoni su takvi da njega nitko ne može smijeniti, može ga smijeniti HDZ, jer on ima većinu u skupštini. Ali HDZ ne želi očito, u ovom trenutku im to ne odgovara.  Iako je premijer Plenković izbacio Tomaševića iz stranke, ja i dalje mislim da u ovom trenutku ima podršku, jer oni imaju poluge vlasti da ga smijene”, kazao je Željko Samardžija (SDP), vijećnik Skupštine požeško-slavonske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samardžija, inače Tomaševićev protukandidat na prošlim lokalnim  izborima, bio je jedini koji je pristao izići iz kazališne kavane i dati izjavu, budući da mi ondje nismo imali pristupa.

Iako su unutra bili gotovi svi lokalni mediji, nama na domijenak nakon svečane sjednice Županije nisu dali uz objašnjenje da je riječ o privatnoj zabavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina je izlazeći bježala od kamera, ostali su bili ili suzdržani ili su župana branili.

“Nadam se da će biti bolje u našoj županiji i da će naša djeca ostati ovdje. Mislim da župan Tomašević može donijeti prosperite našoj županiji i ne zameram mu ništa…”, rekao je Miljenko Katranček, gospodarstvenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam je li to moralno. Ja neću ulaziti u ničiju intimu, nisam politički čovjek i nikada se nisam bavio politikom”, kazao je dr. sc. Ivan De Zan, bivši dekan Učiteljske akademije Zagreb.

“Danas je dan županije, čestitam vam svima dan županije…”, rekao je Darko Koren, koprivničko - križevački župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne želim govoriti o toj temi, i ne želim ništa komentirati…”, rekao je Vedran Neferović (HDZ), zamjenik župana požeško-slavonskog.

Neferović je inače, Tomaševićev zamjenik, i sam optuživan za nasilje prije godinu dana zbog nasrtaja na novinara lokalnog portala. No, ovo je ipak priča o županu i njegovoj ženi, a nasilje se tek - treba dokazati na sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo 3. listopada prošle godine kada je Mara Tomašević svog supruga Alojza prijavila policiji nakon što je završila u bolnici gdje su joj ustanovljeni podljevi nadlaktice.

No ubrzo nakon što ga je prijavila policiji i sve je izišlo u javnost, Mara Tomašević doživjela je ono s čim se susreću mnoge zlostavljane žene - osudu okoline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je grozno, ne znam zašto sam to napravila… Svi me napadaju, djeca, roditelji, svi.. Po ovome bi zlostavljama žena trebala šutjeti”, kazala je Mara Tomašević, 4.10.2017.

Tomašević je priveden, policija je protiv njega podnijela prijavu za nanošenje ozljeda ali i zbog neovlaštenog posjedovanja pištolja, oduzela mu je i prijavljenu pušku, a sudac mu je izrekao osmodnevnu zabranu približavanja supruzi na pet metara, što je bilo poprilično teško budući da žive pod istim krovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne vjerujem, jednostavno ne vjerujem da nam se to dogodilo, mi smo 37 godina zajedno, i da on sada spava u svojoj sobi, ja u svojoj...”, rekla je Mara Tomašević, 25.11.2017.

No presudu je tvrdi Mara prekršio kad joj je nasilno pokušao oduzeti daljinski upravljač, pa ga je opet prijavila policiji, no ona je utvrdila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vezano za navedeni događaj, policija nije utvrdila kršenje mjere opreza.”

“Ako to nije prekršena mjera, ona ja ne znam što je prekšajna mjera”, kazala je Mara Tomašević, 15.11.2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego je privatni život Tomaševića izišao u javnost, Mara je pisala predsjedniku HDZ-a. Odgovor nije dobila.

“Nažalost to nije bilo prinseno mojoj pozornosti, da je siguran sam da bih se s tom temom pozabavio ranije. Žao mi je, potkrala se greška”, kazao je Andrej Plenković (HDZ), predsjednik Vlade, 4.10.2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je, ipak nakon toga ekspresno raspustio HDZ-ov ogranak u Požegi, no Tomaševića nije prisilio na ostavku, unatoč pritiscima.

“Ja očekujem od njega da u dogledno vrijeme, shvati da u ovakvim okolnostima nije realno da obnaša dužnost župana”, rekao je Andrej Plenković, 27.11.2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan nije odselio ni iz županije ni iz kuće, a nije ni njegova supruga. Dva mjeseca nakon prijave nasilja Mara Tomašević povukla je kaznenu prijavu protiv svog supruga.

“Podnijela je pisanu prijavu kojom povlači sve optužbe protiv okrivljenika Alojza Tomaševića, svog supruga”, rekla je Snježana Polgar, sutkinja Općinskog suda  Požega, 11.1.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nedavno je izjavila da se zbog toga kaje. Požeški općinski sud u međuvremenu se izuzeo iz slučaja. Naime, predsjednik tog suda je Damir Ronko, sin istaknutog SDP-ovca, i Tomaševićeva prethodnika na mjestu požeškog župana, koji je svojevremeno optužio vrh HDZ-a da je znao za slučaj Tomašević.

“Požeški javni prostor, moram vam reć pun je toga, zahvaljujući upravo vrhu HDZ-a koji je dobro znao, kao uostalom i cijela Požega, koliko dugo župan provodi nasilje nad suprugom, da bi ga proljetos nagradio kandidaturom za župana”, kazao je Zdravko Ronko (SDP), saborski zastupnik, 4.10.2017.

Slučaj je preseljen na općinski sud u Slavonskom Brodu, a presudu će donijeti sudac Slaven Vidmar. No, obrana svoj slučaj može temeljiti na tvrdnjama da kaznenog djela nije ni bilo, može se pozvati na sms poruke u kojima Mara Tomašević suprugu prijeti da će ga politički uništiti.

“S druge strane postoji mogućnost da oštećenica prihvati blagodat, da ne svjedoči u ovom postupku, u tom slučaju, iskaz koji je dala ranije se ne može uopće koristiti u ovom postupku koji slijedi”, kazao je Željko Damjanac, odvjetnik Alojza Tomaševića, 31.1.2018.

Odvjetnik Damjanac također više ne želi pred kamere, no svoju bi obranu nogao graditi i na tome da je riječ tek o odmazdi povrijeđene i prevarene supruge. I Mara priznaje da nije doznala za suprugovu ljubavnicu, možda bi i dalje šutjela.

“To je povod. I to je doprinijelo ovome svemu, naravno, vjerovatno ne bi nikad prijavila”, rekala je Mara Tomašević.

U svakom slučaju treba poslušati obje strane, tvrdi Vaništa Košuta, a ne “a priori” osuđivati.

“Uvijek u priči imaju dvije strane, ali u ovom slučaju je prilično jasno da se osoba boji, osjeća se strah kod gospođe i osjeća se ugroženost, što svakako nije dobro u ovoj situaciji, u ovom društvu”, kazala je dr. Ana Vaništa Košuta, psihijatrica.

Devet od deset slučajeva partnerskog nasilja su žene. Svake godine prijavljeno je između 11 i pol i 17 i pol tisuća, počinitelja. Na svaki prijavljeni slučaj, deset je neprijavljenih. Razlozi su su strah od počinitelja, dugi sudski procesi, osuda okoline i nepovjerenje u institucije.

Jer, dok god je strah razlog ne prijavljivanju, žrtve će dvojiti o tome trebaju li se boriti ili istrpjeti.

“Šutite i trpite, boriti se ne isplati, šutite i trpite… Očigledno je nama tako suđeno”, rekla je Mara Tomašević.

Mara je govorila iz vlastitog iskustva u kojem je bila povrijeđena, no poruka koju je poslala, tvrdi psihologinja Vaništa Košuta nikako se ne bi smjela biti namijenjena žrtvama nasilja.

“Morasš znati da se boriš protiv nečeg što ne valja, i moraš znati da se boriš za sebe, za neko dostojanstvo, u krajnjem slučaju da pokažeš i drugim ženama koje to gledaju na televiziji da nije dobro sve to trpiti”, kazala je dr. Ana Vaništa Košuta.

Još goru poruku od Marine šalju oni koji relativiziraju nasilje, kao što je bio slučaj s nekadašnjim Tomaševićevim stranačkim kolegom.

“Liječnički nalaz pokazuje da je na nadlaktici, nekakav podljev. I to je kvalificirano kao laka povreda. Želim reći da osuđujem ako je došlo do nasilja ali sve to treba preispitati, i treba dokazati tko je koga napao, a nitko nije kriv dok mu se ne dokaže”, rekao je Josip Đakić (HDZ), saborski zastupnik, 9.10.2017.

Ni ministrica obitelji nije iskoristila politički utjecaj kako bi poslala nedvosmislenu poruku o tome kako je obiteljsko nasilje neprihvatljivo.

“To vam je tako u braku. Meni je žao uopće da se, da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa”, kazala je Nada Murganić (HDZ), ministrica obitelji, 11.1.2018.

Kad dogovora unutar obitelji nema, a sve iziđe u javnost, na redu je  država. No niti je Mara potražila pomoć institucija, niti je bilo koja od udruga koje se bave nasiljem nad ženama sama Mari ponudila pomoć.

“Vidim da se ništa ne pokreće. I bojim se da neće ništa bit od ovoga”, rekla je Mara Tomašević, 25.11.2017.

Sustav je inertan, a žrtve se često boje prijaviti nasilje. Marina prijava, pa njezino povlačenje ukazuje upravo na to, kaže Vaništa Košuta.

“Sve skupa ukazuje na teški stres, u kojem se žrtva prestraši i kaže ništa se nije dogodilo”, kazala je dr. Ana Vaništa Košuta.

Da je obiteljsko nasilje tabu tema, vidljivo je i na prvi pogled. U Požegi, gradu u kojem se potiho dosta pričalo o slučaju obitelji Tomašević, hrabri su tek rijetki.

Sudski postupak kod obiteljskog nasilja traje i po šest godina, do tad i žrtve i počinitelji najčešće žive kao i prije prijavljivanja nasilja. No usprkos tome što je pravda spora, brza bi trebala biti osuda nasilja. Taj se zadatak često prebacuje na udruge i nevladine organizacije, no poruku da je nasilje u obitelji neprihvatljivo jasno treba poslati i vlast, jer dok se god o nasilju u obitelji bude šutjelo ili šaptalo, pa i relativiziralo osude će izostati, a stvarat će se dojam da je ono prihvatljivo jer je, reći će neki - to tako u braku.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo