Država joj konačno isplatila novac / Potraga prati nastavak priče u kojoj je Anđela zbog greški institucija izgubila sve: danas je ponovo u sudskoj borbi

Nakon što je u Potrazi prije dva tjedna ispričala svoju nevjerovatnu priču o tome kako je prije 13 godina ostala na ulici zbog greške države, Anđela Jambreuš iz Koprivnice ponovno se našla u sudnici

28.6.2017.
19:30
VOYO logo

Po naredbi Ustavnog suda počelo je novo suđenje za odštetu Anđeli Jambreuš zbog toga što su suci na ostavinskoj raspravi njezina pokojnog muža zaboravili u dokument upisati pravo doživotnog uživanja u nekretnini.

U procesu punom obrata birokracija je Anđeli dodatno začinila pa joj ne vraćaju novac ovršen za sudske troškove zbog razloga koji im nisu bili bitni kada su ga uzimali.
A nakon što je uspjela stvari vratiti početak Anđela se samo nada da će DORH napokon prihvatiti nagodbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte više:

>> Potraga u raljama birokracije: zbog nevjerojatnih greški institucija Anđela je izgubila - sve

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinski, Županijski, Vrhovni, Ustavni i sada, 13 godina kasnije, ponovno Općinski sud. Nova prilika da Anđela Jambreuš istjera pravdu i od države dobije odštetu jer je prije 13 godina zbog greške suca ostala bez kuće.

Sve godine sudskog procesa uzele su danak i Anđeli više dan ne prolazi bez tableta za smirenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stalno se tresem. Danas sam već popila tri tablete, ali nema šanse da stane jer to više ne može stati", priča nam Anđela.

Iskustvo ju je već naučilo da se nema čemu nadati. "Nemam neko veliko očekivanje, jer ta očekivanja koje sam dobila pravosuđem, oni mi do dana današnjeg nisu isplatili ništa nikad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zato jer joj nisu isplatili ništa - niti njezin odvjetnik nema prevelika očekivanja od prvog ročišta. 

"Očekivati ne možemo ništa. U ovih 13 godina puno sam toga očekivao, nakon ovih 13 godina ne očekujem ništa. Borba je borba, i ništa drugo, samo borba. Ako država danas nešto ponudi, tu je gđa. Anđela, pa može o tome razmisliti. Ako nešto ponude...", rekao nam je prije ročišta njezin odvjetnik MarijoLovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku ročišta - utvrđivanje da i Anđela i država ostaju pri svojem stavu. 

Iako osporavaju tužbu - Anđelin odvjetnik je još jednom na stol stavio mogućnost nagodbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko su spremni za neku nagodbu da će se i taj vid štete uračunati u taj, ajmo reći spomenuti iznos. Ako su spremni. Ako ne, onda ćemo mi nakon ovog postupka pokrenuti novi postupak zbog činjenice da je moja stranka zbog tih okolnosti izgubila sposobnost za rad, odnosno imala je izgubljenu zaradu u ovih 13 godina", kazao nam je odvjetnikLovrić.

Nakon tih 13 godina - DORH tek sada razmišlja o nagodbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na raspravi su obje strane ipak postigle dogovor o rokovima i Anđela sljedeći korak ne mora čekati do jeseni.

Još prije dva tjedna kada smo prvi put razgovarali s Anđelom za Potragu situacija joj se činila crnjom. O nagodbi nije bilo ni riječi, a Anđela nam je u očaju prepričavala svoju pravnu bitku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se nosim s time? Nikako. Baš nikako Jer još dan-danas ni nisam svjesna da su mi se drugi upleli u moj dobar život i rastrgali ga", ispričala nam je Anđela prije dva tjedna.

Nakon što joj je pokojni suprug 1993. oporukom ostavio pravo doživotnog uživanja u kući, čije je vlasništvo prepustio kćeri nakon ostavinske rasprave, sutkinja pripravnica i sudac mentor zaboravili su napisati u rješenju o nasljeđivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam što da kažem, stvarno ne znam. Samo hoću da se meni moje vrati", kazala nam je Anđela.

Greška je uočena tek 2004. kada se Anđela posvađala s kćeri koja ju je izbacila iz kuće i prodala ju. Od tada sa sinom iz prvog braka živi u trošnom unajmljenom stanu na koji odlazi pola mizerne mirovine od 1.400kn. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, zbog pogreška dvoje sudaca Anđela je izgubila krov nad glavom. Ostala je i bez poslovne sposobnosti i dobila PTSP. A institucije za to - i dalje nije briga.

Nakon što je Ustavnisud u rujnu prošle godine cijelu stvar vratio na početak, u svojoj odluci među ostalim jasno ističe: "Ustavni sud također podsjeća na svoje načelno stajalište usklađeno spraksom Europskog suda za ljudska prava, da propusti ili pogreške nadležnih tijela ne smiju ići na štetu građana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se onda, 13 godina kasnije DORH nije nagodio s Anđelom Jambreuš da umanji tu štetu - ne otkrivaju.

Povrh toga, Anđela je zigrana još jedanput. Morala je platiti 85 tisuća kuna sudskih troškova pa joj je država ovršila mirovinu s 400 kuna mjesečno. No, ista država ne vraća joj novac nakon što je Ustavni sud poništio odluku Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da su institucije još jednom zakazale, dokazuje rješenje o protuovrsi u kojoj crno na bijelo piše. "Nalaže se ovrhovoditelju, Republici Hrvatskoj, Ministarstvu pravosuđa da u roku od 15 dana isplati Anđeli Jambreuš isplati iznos od 27.699,60 kn sa zakonskim zateznim kamatama. 

Taj je dokument postao pravomoćan prije šest mjeseci, a Anđela nije vidjela niti jednu kunu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, isplata sudskih troškova trebala je stići i prije rješenja o protuovrsi. Za povrat novca trebala bi biti dovoljna samo odluka Ustavnogsuda. No, Anđela je i tada naišla na zid pa je svoje pravo morala zatražiti u još jednom sudskom procesu. 

U nevjerojatnoj borbi s institucijama svoju ulogu je odigrala i FINA. Kako objašnjavaju, utvrđena je nemogućnost izvršenja osnove za plaćanje. Navedeni račun na zahtjevu za izravnu naplatu ne pripada AnđeliJambreuš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Anđela se u MUP-u, od kuda FINA povlači svoje podatke, vodi kao Andjela,a ne Anđela. Zato su u Financijskoj agenciji, usprkos OIB-u zaključili da ovdje nije riječ o istoj osobi. 

Kako je moguće da se sve ovo dogodilo? Misli li država Anđeli vratiti novac koji joj duguje? Hoće li se nagoditi i konačno zaustaviti ovu trakavicu? Sve ovo smo pitali uključene institucije - Ministarstvopravosuđa, DORH, FINA-u. Nitko od njih pred naše kamere nije htio, a na upit nam je odgovorila samo Financijska agencija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano uz provedbu ovrhe na novčanim sredstvima ovršenika Anđele (Andjele) Jambreuš, obavještavamo Vas da, sukladno odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima te Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima, koji taksativno navodi po čijem zahtjevu Fina može dostaviti podatke iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje, Fina nije u mogućnosti komentirati konkretan slučaj niti Vam dostaviti tražene informacije", stoji u njihovoj izjavi.

Razgovarali smo i s novim ministrom pravosuđa - ni on o slučaju, niti o činjenici da njegovo ministarstvo ne poštuje sudske odluke - nije htio razgovarati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo se obratili i nadzornom organu izvršne vlasti. Oporbenom predsjedniku saborskog Odbora za pravosuđe i bivšem ministru OrsatuMiljeniću. On jasno tvrdi: ovdje se ne poštuje pravna država. 

"Ovo je nešto što je država izgubila i ona to mora platiti odmah! U krajnjoj liniji svaki dan odgode neplaćanja je zatezna kamata na štetu državnog proračuna i onaj tko ne plaća, a ima takvo rješenje, nanosi štetu državnom proračunu", kazao nam je OrsatMiljenić, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe.

Što bi bilo da Anđela državi deset mjeseci duguje novce? 

"Ono što sam rekao, država bi se naplatila i uzela kamatu", rekao nam je Miljenić.

Kao što je već i učinila. A sada se država, izgleda, želi pobrinuti da snosi što manje odgovornosti. Zato DORH kao svjedoke zove i dvoje sudaca - JosipaIvančića i LidijuVuljak koji su napravili grešku te davne 1994. I kojeg smo čak slučajno snimili kad smo prvi put radili priču o Anađelinom slučaju za Potragu.

"Ako se utvrdi da je RH odgovorna za naknadu štete, upravo ti suci će biti dužni platiiti novac dravnom proračunu. Koji god novac država isplati gđi. Jambreuš, taj novac će biti po regresnoj odgovornosti biti dužni ti suci koji su napravili tu štetu, dakle platiti nazad u državni proračun", kazao nam je Anđelin odvjetnik MarijoLovrić.

Koji god ishod bio, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, pred njima je težak put. 

"Ništa nisam očekivao, ništa nismo ni dobili, moramo se i dalje boriti, ali imam neki dobar predosjećaj, da će ipak nešto na kraju biti pozitivno za gđu. Jambreuš. Na kraju, ja mislim da će biti", ističe odvjetnik Marijo Lovrić.

A do tada Anđeli ne preostaje ništa drugo nego boriti se za svoja prava. "Ja se dalje moram boriti za taj život, koji imam, to ste vidjeli i sami..."

Jer Anđeli J., u ovom procesu koji neodoljivo podjseća na onaj Jozefa K. iz istoimenog remek-djela svjetske književnosti, nakon 13 dugih godina i ne preostaje ništa drugo. 

Anđela Jambreuš na dan snimanja emisije javila nam je dobru vijest. Očito, nakon mnogobrojnih upita Potrage, država joj je isplatila 38 tisuća kuna - novac koji joj je ranije ovršila za sudske troškove.

Ostaje joj sada glavni proces, a to je odšteta za grešku sudaca.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo