Malverzacije poljoprivrednim poticajima / Zbog tuđih konja koji šetaju njegovim pašnjakom izgubio poticaj od države: uzgajivač ovaca iz Like na rubu očaja!

Miloš Brakus iz Vukave kod Gospića planirao je ekološki uzgoj 300 ovaca na pašnjaku koji je dobio na korištenje od države, uz državne poticaje, ali sada je na rubu očaja

15.2.2018.
19:56
VOYO logo

Agencija za plaćenje u poljoprivredi mu ih nije isplatila poticaj jer je utvrdila da su na njegovu pašnjaku konji, a ne ovce.

Do toga je došlo jer su uzgajivači konja iz Perušića, s kojima svi imaju problema, jednostavno oduzeli dio pašnjaka i poticaje dižu oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prijetnji smrću intervenirala je i  policija, a iako su sa svime upoznate lokalne vlasti, koje su na strani obitelji Brakus, prava istina nikako da stigne do središnje vlasti u Zagrebu.

Tipična priča za područje ličko-senjske županije... Na brdima oko Gospića usred zime lutaju konji bez nadzora i bez hrane. S pastirom Milošem zaputili smo se prema njegovu pašnjaku koji je sada pod 70 centimetara snijega i nedaleko kojeg se nalaze konji. Nije trebalo dugo da naiđemo na one čije stanje je odavalo da se za njih očito ne brine kako treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pa je li to normalno? Koliko se razumijem u zaštitu životinja i svega da li je ovo normalno za životnju da ovako se postupa prema njima? A još uzimaš poticaj i koristi od nje imaš. I ovako se ponašaš prema njoj? Ako je to normalno, onda svaka čast”, kazao je Miloš Brakus, uzgajivač ovaca.

Kako bi spriječili konje da odu predaleko vlasnici im oko nogu stavljaju lance i na taj način ih muče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ona ne može nikuda. Prva noga joj je kompletno u krvi jer joj se lanac usjekao. Kritično je što će biti s njime. Jer sada ima vukova. I oni osjete krv - vidite trag po ovome snijegu i on je meta vukovima garantovano”, rekao je Miloš.

Miloš Brakus iz Vukave kraj Gospića desetak godina se bavi uzgojem ovaca. 2009. ušao je u sustav poticaja, a prije dvije godine u ekološku proizvodnju. Trenutačno ima 150 ovaca i 50 janjaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja znam biti do pola 3, 3 sata biti po noći s njima, to sredim, ako se koja janji, podojim janje da bi bilo sve kako treba, još ako blizne  je još gore. Onda već u 6 sati ujutro, pola 6 se već mora ići ponovno u štalu, žena i ja. Da bi onda išao na posao u 7 sati”, ispričao je Miloš.

No, njegov plan da stado poveća na 300 ovaca, proširi štalu i uzme 20-ak krava postao je upitan nakon što su inspektori Agencije za plaćanje u poljoprivrdi lani utvrdili da više nema pravo na poticaje. Prilikom pregleda Miloševa pašnjaka na njemu su umjesto ovaca zatekli - konje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Budući da se potpora u poljoprivredi ostvaruju temeljem korištenja poljoprivrednih površina od strane podnositelja zahtjeva, a utvrđeno je da isti nije napasivao istu, već je to provodio drugi nepoznati korisnik, parcela je u kontroli utvrđena privremeno neprihvatljivom površinom za koju nije moguće ostvariti potporu”, stoji u priopćenju Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

“Oni su samo meni rekli da ne znaju čiji su konji i da ja surađujem s njima. Ja sam poslao žalbu. Žalbu sam poslao u 9., 10. mjesecu i još nisam dobio nikakav odgovor”, rekao je Miloš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga dobio je uputu da mora vratiti poticaje i za 2016.

“Ako 2018. ja ne dobijem ništa i dalje zbog tih konja to je veliki problem. Ali morate vratiti i ono što ste već dobili?Tako je. Ja imam 85 tisuća kuna za vratiti.  Imate li taj novac, kako mislite to vratiti? Nemam pojma”, kazao je Miloš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miloševe muke počele su prije gotovo tri godine kada su mu  uzgajivači konja, ušli na pašnjak, a potom ga i zagradili.

“Konji su došli 2015., a tu su meni ogradili pašnjak prošle godine u proljeće, malo su ga ogradili kada je naišla kontrola, da bi sada u desetom mjesecu ogradili 20 hektara i tu su nastali problem”, rekao je Miloš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki put kada bi na svom pašnjaku, kojeg je dobio u zakup od države, zatekao konje - zvao bi policiju.

“Ja zovnem policiju, policija izađe, dođe, i izjava je da su konji uslikani, ali su od nepoznatog vlasnika”, kazao je Miloš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brakusima nije jasno kako uzgajivači mogu prisvajati tuđe, a da nitko ne reagira.

“To uopće nije njihovo, mi to imamo zacrtano u ACORDU-u, znači sve obrađivamo kako ide, kako treba. I onda ti dođe netko tu bezveze i njima ne može nitko ništa”, kazala je Željka Bakus, Miloševa supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su uzgajivači odbili ukloniti ogradu, Miloš je došao s geodetom i postavio svoju. No nije dugo potrajala.

“Geodet je utvrdio, da mi ovuda ide pašnjak, a mi na pašnjaku sve stupiće ovakve udarili da ide čobanica, žica sa strujom po njoj, međutim oni su to meni sve pobacali. Odnijeli, ukrali”, ispričao je Miloš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada im je pokušao objasniti da zbog njihovih konja ima problema i da je 25 hektara zemlje koju su zagradili njegovo, Miloša su dočekale prijetnje.

“Rečeno mi je da bih mogao završiti na kirurgiji u Rijeci”, kazao je Miloš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brakusi su zbog svega u strahu  za sebe i svoje dvoje djece. Na dan kada smo snimali uzgajivači su viđeni kako idu prema polju valjda da bi otjerali konje s pašnjaka.

“Sad sam išla po maloga u školu i vidim njih. Prođoše s kombijima gore, očito im je netko dojavio da ste vi došli tu i sad je to otišlo gore. Je li to sačekuša opet za mog muža i za vas.. mislim da je. Jer očito njih netko drugi štit”, rekla je Željka Bakus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijetnje su odmah prijavili policiji koja nam je to potvrdila, kao i da je više puta zatekla konje uzgajivača Milana Amića i Željka Velića na njegovom pašnjaku

“Obavještavamo Vas da je predmetni 21.6.2016. godine protiv 32-godišnjaka iz Perušića podnio kaznenu prijavu zbog kaznenog djela prijetnje te je nadležnom državnom odvjetništvu proslijeđeno Posebno izvješće. Također je Policijskoj upravi ličko-senjskoj 9 puta prijavio nekontrolirano kretanje životinja po zemljištu koje koristi, te su policijski službenici u 6 slučaja utvrdili prekršaj iz čl. 29. A Zakona o stočarstvu”, piše u priopćenju PU ličko-senjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amići i Velići čak su jednom prilikom na brdu zadržali ovce i Miloševa susjeda koji mu je pomagao

“Dosao sam gore, a njih pet, pet muškaraca i jedno  šest žena. I okupirali ovce i ne daju ovce da tjeram kući. Šta su rekli? Zvali policiju i da ovce njima uništavaju ogradu. Šta će ovce biti opasne? Pa nisu ni guski opasne”, rekao je Franjo Bartulac, Vukava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je bila čista sačekuša. Čista”, rekao je Miloš.

Franjo je morao ograditi i vrt, a konji mu plaše koze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Travu su nam uništili. Imam 15 koza i ovaca nešto, treba pripremiti sijena za zimu. A oni dođu pa pogaze, unište sve, sve živo”, kazao je Franjo Bartulac.

Na dugogodišnji problem upozorava i Mate.

“To nije jedan konj, njih bude po 50 u hrpi, to pogazi. Jeste se nekome žalili? Pa kako ne. Mi smo se žalili - i moj brat i ja žalili smo se policiji u Gospić”, kazao je Mate Nikšić, Vukava.

Problema s konjima odnosno njihovim neodgovornim vlasnicima imaju i koji kilometar niže, kod Široke kule.

“Ne možeš svoju žetvu pobrati jer ih tuđi konji pojedu. Ne možeš  pokostit  svoju travu zato što konji pojedu. Fino kažeš nemojte bar dok se ne pokosi”, rekla je Svetlana Serdar, Široka Kula.

Konji su uništili i ogradu osnovne škole, a redovno izlaze na cestu.

“Valjda dođu na sol ili što, ne znam ni ja, uglavnom u dva, tri po noći trube kamioni. Ne mogu proći od konja”, kazala je Svetlana.

U Gospiću još pamte slučaj iz 2015. kada je poginuo vozač nakon što je naletio na konja. Za to nitko nije odgovarao pojašnjava gradonačelnik Gospića koji tvrdi da je policija na strani uzgajivača.

“Konj je imao markicu ali zamislite da policija nije mogla naći vlasnika konja. Pa to su apsurdi. Dakako da je policija u tom trenutku bila, ne u tom nego i u puno trenutaka ranije, bila u dosluhu sa uzgajivačima konja, ustvari oni nisu uzgajivači konja. Oni su samo dali ime i prezime kako bi za drugoga uzeli poticaj”, rekao je Karlo Starčević (HSP), gradonačelnik Gospića.

Osam godina prije toga nagibni vlak je kod Perušića usmrtio pet konja. Svi su su bili u vlasništvu obitelji Amić. Jedne od dvije koje Miloš smatra odgovornim za ograšivanje pašnjaka i slanja konja tamo na ispašu bez nadzora.

“Znači ja ulažem novce, čistim, krčim trnje i sve i ne mogu naprijed. Praktički za njih? Za njih, za njihove konje da bi oni bazali. I naravno da bi njihovi konji bili u dobroj formi i sve, a moje ovce evo vidite. Znači za moje ovce nije bitno di će sijeno se pokosit”, rekao je Miloš.

Starčević objašnjava kako se i ranije pokušalo intervenirati no tada su vlasnici konja napali bivšeg dogradonačelnika.

“Prijetili mu, on se čak očitovao da je policija tada bila u dosluhu s vlasnicima i da je praktički policija spriječila pospremanje i odvoz konja iako je kamion bio pripremljen”, kazao je Karlo Starčević.

Iz ministarstva poljoprivrde objašnjavaju nam da uzgajivači za jednog konja mogu dobiti najviše 200 eura poticaja. Lani je takvih grla bilo 6665. Kažu kako  kontrolu čiji su i jesu li čipirani provde Hrvatska poljoprivredna agencija te veterinarska i  poljoprivredna inspekcija. U protekle tri godine na području ličko-senjske županije podnijeli su čak 52 optužna prijedloga. No konji i dalje lutaju tuđim njivama i rade štetu žali se načelnik Perušića odakle je dio uzgajivača.

“Očigledno je tu da inspekcijski nadzor tu ide putem nekih kaznenih prijava odnosno novčanih naplata, što nije dobvoljno. To bi trebalo znači ići nekim rigoroznijim načinom da se provede taj inspekcijski nadzor, čak i mogućnost zaplijene tog blaga”, rekao je Željko Velić, uzgajivač konja.

Kaže da Miloš laže i da nije mogao dobiti poticaje budući da se radi o minski sumnjivom području.

“Ako je minski sumnjivo šta tamo rade konji? Pa čujte, a gdje bi ja napasao konje? Ja nemam kud s konjima jer ja sam Rom. Mi nemamo prava nikakva, u Gospiću. Oni samo mene potjeraju van”, kazao je Željko Velić.

Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi otkrivaju kako je Velić tražio poticaje za 46 grla konja pasmine hrvatski hladnokrvnjak. Međutim inspekcija je utvrdila da ih  14 nije bilo čipirano, a četiri nije imalo potvrdu da se radi o hladnokrvnjacima, pa mu je poticaj odbijen.

“Moji konji su u ogradama jer je bila inspekcija. Gledali su i sve provjeravali, konje. zato što su me optuživali isto da nema ja toliko konja, da nemam papira za konje”, rekao je Željko.

No zato je poticaj za 24 grla u iznosu od 24 tisuće kuna dobio njegov otac Milan Amić. Unatoč potvrdi policije Velić tvrdi da ne zna za prijetnje upućene Milošu.

“Nisam to bio ja pa ne znam što da vam kažem”, kazao je Željko.

Problem koji opterećuje čak tri općine i grad Gospić država je pokušala riješiti i osnivanjem karantene u Udbini gdje bi se dovodilo konje koji su zatečeni bez nadzora. No lokalna samouprava za to nema novca.

“Stavljanju stoke u karantenu, hranjenje isto pada na lokalnu ili županijsku samoupravu. Ako se ne može utvrditi čija je stoka onda se mora opet platiti uspavljivanje određenim institucijama da to provedu”, rekao je Mihael Kurteš (HDZ), zamjenik načelnika Općine Perušić.

Milošu i Željki i dalje nije jasno kako je moguće da netko koga su policiji prijavili desetak puta i dalje može provoditi samovolju.

“Pa nije to samo tako. Ta ovca hoće i dobro sijeno, lijepo sijeno, vode, sve ujutro. Pa one prije jedu nego ja. I na kraju ništa. Na kraju sav moj rad uloženi evo vidi se - ravan nuli. Ustvari ja sam sada još u minusu”, kazao je Miloš.

“Ako mi radimo sve kako treba, znači sve nam je uredno, sve kako treba, je li otišao netko od tih kontrola kod njih? Da li je netko otišao k njima i vidio kako oni to hrane? Ti konji su znali biti užas”, rekla je Željka Bakus, Miloševa žena.

Zbog nemogućnosti institucija da se suoče s problemom selo Vukava bi uskoro moglo ostati i bez jedinog para s djecom.

“Ako se ne riješi ovo sad, ne vidim tu budućnost - ni sebi ni svojoj djeci. I onda kažu, mladi odlaze iz Like i sve to. Pa di neće otići kad im se ne da ovako živjeti. Di neće otići”, kazala je Željka.

Kažu, sve što žele je  da i u njihovom slučaju proradi pravna država i da im se omogući da pošteno žive i rade. No, Agencija za plaćanje u poljoprivredi ni njemu ni nama ne odgovara kako je moguće da unatoč potvrdi da su na njegovu pašnjaku bili tuđi konji Miloš Brakus više nema pravo na poticaj. U međuvremenu, oni koji očito muče životinje i drže ih samo radi poticaja, nesmetano nastavljaju s poslom.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo