PROCURILI POVJERLJIVI DOKUMENTI / Potres u svjetskoj diplomaciji

Image

Internetska stranica WikiLeaks objavila povjerljive dokumente u kojima nediplomatskim rječikom piše što Amerikanci misle o istaknutim svjetskim liderima, koga su špijunirali i tko je tražio napad na Iran.

29.11.2010.
0:36
VOYO logo

WASHINGTON - Internetska stranica WikiLeaks objavila je u nedjelju navečer na svom Twitter profilu da je izložena hakerskom napadu, koji joj priječi da objavi desetke tisuća povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata, no unatoč tome nekoliko uglednih svjetskih listova počeli su objavljivati izvatke iz njih na svojim web stranicama.

Američki New York Times, engleski Guardian, francuski Le Monde i njemački Der Spiegel tako su u nedjelju navečer objavili povjerljive američke diplomatske dokumente, koji su izazvali potres u svjetskoj diplomaciji, a Bijela kuća i Pentagon upozoravaju da bi objava tih dokumenata mogla dovesti u opasnost državnu sigurnost, živote pojedinaca i tekuće vojne operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljeni dokumenti otkrivaju što Sjedinjene Države misle o pojedinim istaknutim svjetskim državnicima i stanju u svijetu, a izvještaji su pisani prilično nediplomatskim rječnikom.

Tako u dokumentima stoji da je  ruski predsjednik Dmitrij Medvedev Vladimiru Putinu ono što je  "Robin Batmanu", a za talijanskog premijera Silvija Berlusconija piše da je ""fizički i politički slab političar posvećen kasnim noćnim zabavama".  Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe je u dokumentima nazvan "starim i ludim čovjekom", libijski vođa Moamer Gadafi je "jednostavno čudan", a izraelski premijer Benjamin Netanyahu "šarmantan čovjek, koji nikada ne održi obećanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WikiLeaks iz ovih dokumenata saznaje i da su Sjedinjene Države špijunirale i Glavnog tajnika UN-a Ban ki-Moona.

U diplomatskoj prepisci i dalje, međutim, dominira pitanje terorizma pa spomenuti listovi navode kako je saudijski kralj Abdullah od SAD-a tražio napad na Iran, te da su Amerikanci pokušavali ustanoviti u koliko mjeri mogu računati na Pakistan u borbi protiv Al-Qaide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentima se spominje i Hrvatska u kontekstu pregovora sa Slovenijom o graničnom sporu. Navodi se kako pregovori  napreduju, te kako će Francuska podržati širenje Europske unije na balkanske zemlje. Slovencima je, pak, poručeno da će se njihovi lideri sastati s Obamom ukoliko prihvate zatvorenike iz Guantanama.

Nikada u povijesti jedna svjetska velesila nije izgubila nadzor nad tolikom količinom svojih tajnih dokumenata, ističe njemački tjednik Der Spiegel, a Bijela kuća najoštrije osuđuje objavu tih dokumenata nazvavši ga "neodgovornim i opasnim".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo