Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
privedeno ukupno osam osoba

Pravaši se ipak postrojili u Šestinama, antifašisti prosvjedovali na Trgu

Zbog najave postrojavanja stranačke vojske A-HSP-a u samom centru Zagreba, u rekordnom je roku dogovoren i kontraprosvjed u organizaciji inicijative 'Ujedinjeni protiv fašizma'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
RTL/Hina/ 28.2.2015. u 11:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog namjere održavanja zabranjenog okupljanja pod nazivom "Prisega domovini i klubu hrvatskih domoljubnih snaga" zagrebačka policija je u subotu privela pet osoba, uključujući i predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca, dok su tri osobe uhićene na središnjem zagrebačkom Trgu tijekom neprijavljenog protuokupljanja pod nazivom "Inicijativa - Ujedinjeni protiv fašizma".

Zagrebačka policija izvijestila je na svojim internetskim stranicama da je u 12,25 sati u njezine prostorije privedeno pet osoba u dobi od 50, 52, 68 i 52 godine, zbog sumnje da su prekršili Zakon o javnom okupljanju jer su namjeravali održati okupljanje koje je u četvrtak rješenjem zabranio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Osim toga, policija je od 12 do 13 sati na Trgu bana Jelačića, gdje je održano neprijavljeno okupljanje, privela dvije osobe u dobi od 28 i 35 godina, jednu zbog kršenja javnog reda i mira, a drugu zbog kršenja zakona o osobnoj iskaznici. Još jedan 26-godišnjak priveden je na Trgu u 14 sati zbog kršenja javnog reda i mira.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Sanjin Strukic/PIXSELL

Nad sedam privedenih u tijeku je provođenje kriminalističkog istraživanja, dok je puštena jedna osoba, koja je bila privedena zbog kršenja zakona o osobnoj iskaznici, izvijestila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neslužbeno se doznaje da je među privedenima i Dražen Keleminec, predsjednik neparlamentarne stranke A-HSP, koji je ranije najavio okupljanje pred Prkršajnim sudom u Koprivnici, gdje je sa stranačkim suradnicima otpjevao ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana".

Par stotina antifašista prosvjedovalo je u subotu oko sat vremena na središnjem zagrebačkom trgu s transparentom "Ujedinjeni protiv fašizma", protiveći se namjeri A-HSP-a da na tom mjestu održi okupljanje pod nazivom "Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga", koje im je ranije zabranio MUP uz obrazloženje da bi to moglo uznemiriti veći broj građana. Ministar Ranko Ostojić tada je izjavio da tog prosvjeda, iako su 'autohtoni pravaši' najavljivali da će se okupiti unatoč zabrani, neće biti, jer je u suprotnosti sa svim temeljnim vrijednostima. "Stranačku vojsku ne možete postrojavati na Trgu bana Jelačića", rekao je Ostojić novinarima.

Upravo se čita

Image
ŽIVOT NA VAGI

Zuzana kroz suze: 'Bila sam neželjeno dijete. Kad je mama ostala trudna, saznala je da je tata oženjen'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Image
Petar Glebov/PIXSELL

Članovi ekstremnog A-HSP-a umjesto postrojavanja svoje stranačke vojske na Trgu bana Jelačića cijeli scenarij namjeravali su održati ispred groba Ante Starčevića u Šestinama, no ni to im nije u potpunosti uspjelo jer im se nije pojavilo stranačko vodstvo.

Manji broj pravaša ipak se okupio u Šestinama na grobu oca domovine Ante Starčevića na obilježavanju 119. obljetnice njegove smrti te su ispred groba postrojili 'stranačku vojsku'.

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Marko Prpic/PIXSELLUmjesto davanja prisege u Šestinama, članovi A-HSP-a odlučili su otići podržati branitelje koji više od četiri mjeseca prosvjeduju u šatoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako se stranačka vojska A-HSP-a nije pojavila na trgu, tamo su oko podneva došli antifašisti koji su razvili transparent "Ujedinjeni protiv fašizma", zapjevali Bandiera Rossu i uzvikivali antifašističke parole. Policija je bila vidljiva na čitavom trgu, a između prosvjednika i građana napravila je tampon zonu.

RTL/Hina/ 28.2.2015. u 11:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
TALIJANSKI POHOD NA HRVATSKU

Naši desničari ne brinu što bi Meloni uzela komad naše države. Važnije je protjerati pe*ere nego imati domovinu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba