TEŽAK DEBAKL LABURISTA / Prebrojana većina glasova: Davidu Cameronu se smiješi još pet godina vladanja

Image
Foto: AP

Vođa oporbenih laburista Ed Miliband, iako još nije priznao poraz, u petak rano ujutro kazao je kako 'duboko žali' zbog 'vrlo razočaravajuće i teške noći'

8.5.2015.
7:51
AP
VOYO logo

LONDON - Britanski premijer David Cameron na dobrom je putu da ostane na vlasti još pet godina, pokazuju prvi rezultati i izlazne ankete nakon izbora u četvrtak, kojima je druga najvažnija karakteristika činjenica da je Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila gotovo sve što je mogla na sjeveru zemlje.

"Ovo je nesumnjivo bila jako dobra noć za Konzervativnu stranku", rekao je Cameron slaveći pobjedu u svojoj izbornoj jedinici Witneyju. "Dobili smo dobar odgovor na dobru kampanju", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 90 posto prebrojanih glasova konzervativci premijera Davida Camerona osvojili su 303 od 650 zastupničkih mandata, a izlazne ankete ukazuju na to da bi taj broj mogao porasti i do 329 mandata, što je dovoljno za samostalno vladanje.

Laburisti oporbenog lidera Eda Milibanda teško su poraženi, naročito ako se uzme u obzir da su im predizborne ankete nudile mogućnost da dođu na vlast, i mogli bi osvojiti tek 239 mandata što bi bio njihov najgori izborni rezultat u posljednjih 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teška i razočaravajuća noć za našu stranku", rekao je Miliband u prvom komentaru na rezultate izbora.

Oglasio se škotski lav

Škotska je dosad u pravilu bila izborna baza laburista, ali tamo je SNP u epskom uspjehu, kako ga nazivaju komentatori, osvojila najmanje 56 od mogućih 59 mandata. "Val nacionalizma pregazio nas je u Škotskoj", kazao je Miliband. Prije pet godina SNP je osvojio samo pet mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNP je čak uspio osvojiti izborne jedinice bivšeg premijera Gordona Browna i šefa laburističke kampanje u Škotskoj Douglasa Alexandera kojeg je porazila dvadesetogodišnja studentica Mhairi Black i postala najmlađa zastupnica u britanskom parlamentu od 17. stoljeća.

"Škotski lav je zarikao ove noći", rekao je bivši šef SNP-a Alex Salmond, koji je prošle jeseni vodio neuspješnu kampanju za škotsku neovisnost. "Škotska je progovorila jedinstvenim glasom i škotski će se glas čuti u Westminsteru", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat SNP-a osobni je trijumf Salmandove nasljednice na čelu stranke Nicole Sturgeon. "Škoti su nam noćas dali povjerenje, dali su nam mandat da nastavimo s progresivnom politikom i točno to ćemo i učiniti", rekla je.

S obzirom na to da je Cameron na putu ukupne pobjede, SNP neće imati nikakvu ulogu u britanskoj vladi, što će vjerojatno dovesti do novog sukoba oko škotskih aspiracija za neovisnom državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi to prevenirao Cameron je odmah rekao da će nastaviti s planiranom reformom koja će donijeti veću autonomiju Škotskoj i Walesu. Njegov ministar financija George Osborne rekao je u petak da vlada mora učiniti sve kako bi se Škoti bolje osjećali u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Moramo poštivati rezultate u Škotskoj i moramo učiniti sve što možemo kako bi se Škoti osjećali dijelom snažne Velike Britanije".

"Ovo ima ozbiljne posljedice na Ujedinjeno Kraljevstvo kao političku zajednicu. Kakva god bila buduća vlada morat će ozbiljno razmotriti postojeću ustavnu strukturu", kazao je profesor Murray Stewart Leith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi potencijalni sukob SNP-a i Camerona moglo bi biti njegovo obećanje o referendumu za izlazak iz EU-a krajem 2017. godine. Škotski nacionalisti oštro se protive napuštanju Unije.

Teški porazi laburista, liberala i anketara

Katastrofalan poraz doživjeli su liberalni demokrati Nicka Clegga, Cameronovog koalicijskog partnera u dosadašnjoj vladi i britanskog vicepremijera. Zasad osvajaju samo osam mandata, odnosno čak 46 manje nego u dosadašnjem sazivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Clegg je izbornu noć nazvao "okrutnom". On je jedan od rijetkih liberala koji je uspio zadržati svoje zastupničko mjesto.

BBC najavljuje da bi i Miliband i Clegg nakon ovakvih rezultata mogli podnijeti ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari su već počeli propitivati i rad agencija za ispitivanje javnoga mnijenja koje su uoči izbora davali u dlaku jednake izglede konzervativcima i laburistima. "Gotova predviđanja uoči izbora su bila vrlo, vrlo pogrešna", rekao je Matthew Goodwin, politički analitičar sa sveučilišta u Nottinghamu.

Nakon sedam godina u parlament se vraća gradonačelnik Londona Boris Johnson koji je osvojio konzervativni mandat u Uxbridgeu i South Ruislipu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari smatraju da je jedan od kandidata za budućeg vođu konzervativaca.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo