Šeks protestira / Predsjednik Josipović krenuo u mijenjanje Ustava

Na izmaku mandata, predsjednik Ivo Josipović odlučio je mijenjati Ustav. Pantovčak u akciji okuplja stručnjake koji bi, kako kaže predsjednik, zastarjeli Ustav koji se na početku mandata obvezao štititi - temeljito promijenili. U predizbornoj godini otvorena je tako velika javna rasprava. No, već na samom početku prepreka - pisac postojećeg Ustava - Vladimir Šeks tomu se protivi.

5.4.2014.
18:40
VOYO logo

Sabor ga je donio prije 24 godine, dosad je mijenjan čak četiri puta, pa je predsjednik Josipović krenuo s kreiranjem novog Ustava.

"Nakon više od 20 godina dinamičnog razvoja i promjena u našem društvu taj prvotni okvir je postao na određeni način anakron. Pokazuju se i određene slabosti kroz praksu i mislim da je dobro da razmislimo o takvom projektu koji će ponudit i novi temeljni dokument za našu državu", kazao je Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S radom je zato već krenulo sedmeročlano Josipovićevo Povjerenstvo, sastavljeno od ustavnopravnih stručnjaka, profesora sa sva četiri velika sveučilišta.

"Svi smo jako zadovoljni da je to pokrenuto. Mi smo jučer dogovorili suradnju koja će trajati vjerojatno dugi niz mjeseci i radit ćemo sveobuhvatne predloge za nužne revizije našeg ustavnog teksta, i sa strane ljudskih prava i sa strane ustrojstva vlasti”, pojasnila je Sanja Barić s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

Između ostalog, novim bi se Ustavom ojačala kontrola rada političkih stranaka, ali i pozicija Vlade pri upravljanju državnom imovinom. Regionalna i lokalna samouprava doživjela bi preustroj, promjenio bi se izborni sustav, kao i položaj ustavnih sudaca i način njihova odabira. Tu je i referendumska problematika, koja je isplivala kod referenduma o braku, ali i onoga o ćirilici koji je zasad na čekanju.

"Važno je bolje i preciznije, kvalitetnije, domišljenije uredit referendum. Milsim da će u načelu referendum jačati kao instrument neposrednog izjašnjavanja građana, ali s obzirom na ostataka ustavnog uređenja, taj referendum treba diversificirati s obzirom na to na kojoj je razini i kojim se temama bavi”, otkrio je predsjednik.

Projektom novog Ustava stručnjaci, ali i šira javnost bavili bi se sve do kraja Josipovićevog mandata, ali tvorac Ustava, Vladimir Šeks, ideji novog Ustava žestoko se protivi.

Iako u detalje ne ulazi, na istoj je strani i Šeksov stranački šef.

"O kakvim ustavnim promjenama? O kakvim Ustavima? Uopće neću o tome razmišljat dok se ne počnu rješavat gospodarski problemi”, istaknuo je Tomislav Karamarko.

Ideja ustavnih promjena rodila se među vladajućima još prošle godine, ali kao reakcija na takozvani lex Perković jer je SDP htio ukinuti zastaru za teška ubojstva. No, kad je Josip Perković izručen Njemačkoj i bez ukidanja zastare, ta je ideja potpuno zaboravljena. Ovoga puta dogovor bi mogao pasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo