čeka se novi prijedlog / Pregovori oko ZOR-a bez revolucionarnih momenata

Image
Foto: RTL

Krešimir Sever je otkrio kako sindikati inzistiraju na još mnogo pitanja oko Zakona o radu u pregovorima s Ministarstvom rada, a Mladen Novosel ne očekuje da bi u idućih nekoliko sastanaka moglo biti revolucionarnih momenata, već će se najspornija pitanja opet otvoriti na kraju pregovora

11.4.2014.
17:33
RTL
VOYO logo

Nakon još jednog kruga pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR) u Ministarstvu rada predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da sindikalni pregovarači očekuju integralni prijedlog zakonskog teksta koji bi sadržavao sve ono što je dosad dogovoreno, dok bi se o pitanjima koja nisu usuglašena ponovno pregovaralo.

"Nakon toga će se pregovori zatvoriti ili neće", izjavio je Sever novinarima nakon današnjeg sastanka ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića s predstavnicima poslodavaca i sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije gotovo dok ne vidimo je li nam prijedlog u cjelini prihvatljiv, tako da ćemo se zasigurno vratiti na neka pitanja za koja sindikati smatraju da nisu zatvorena", poručio je Sever.

"I dalje moramo razgovarati o agencijama za privremeno zapošljavanje, otkazivanju ugovora o radu i raspodjeli radnog vremena", pojasnio je Sever dodavši kako su tu još i godišnji odmori i cijeli niz drugih pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče otkaza kod malih poslodavaca, Sever je rekao da je temelj za pregovore bio prijedlog ZOR-a iz prvog saborskog čitanja, a poslodavci su to pitanje u pregovore unijeli naknadno, što je ministar prihvatio, ali oko toga će još biti razgovora.

Sindikatima je neprihvatljivo da mali poslodavci mogu svojim radnicima dati otkaz bez obrazloženja, jer se pokazalo da hrvatski poslodavci nisu zreli za razliku od nekih drugih, isto kao i Vlada koja predlaže zakon o uskrati kada ne uspije ispregovarati ono što želi u kolektivnim ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše je povjerenje na vrlo niskim razinama, ustvrdio je Sever dodavši da se ZOR ionako ne donosi zbog dobrih poslodavaca, nego onih koji bi ga htjeli zlorabiti.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je kako će se u konačnici vidjeti što će predlagatelj uvrstiti u prijedlog ZOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo zasad nešto prihvaća, a nešto ne, o nečemu će još razmisliti, vidjet ćemo kakav će biti tekst i onda ćemo o njemu reći svoj sud", kazao je.

On ne očekuje da bi u idućih nekoliko sastanaka moglo biti revolucionarnih momenata, već će se najspornija pitanja opet otvoriti na kraju pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević očekuje da će od predlagatelja dobiti puno bolji, prihvatljiviji i pošteniji prijedlog ZOR-a. No, treba pričekati kako bi se vidjelo što je od bitnih primjedaba prihvatilo Ministarstvo rada kao predlagatelj.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo