uvjeti iza rešetaka / Prenapučeni zatvori: Čak 1.000 zatvorenika više nego što ima mjesta

Image
Foto: RTL

Prema podacima iz izvješća o stanju u zatvorima za 2012. godinu, u zatvorima ima mjesta za 3.771 zatvorenika, a na kraju 2012. iza rešetaka ih je bilo ukupno 4.741.

5.1.2014.
13:25
RTL
VOYO logo

Na kraju prošle godine u hrvatskim je zatvorima bilo tisuću zatvorenika više u odnosu na smještajne kapacitete.

Prema podacima iz izvješća o stanju u zatvorima za 2012. godinu, u zatvorima ima mjesta za 3.771 zatvorenika, a na kraju 2012. iza rešetaka ih je bilo ukupno 4.741, piše Slobodna Dalmacija.

Taj omjer ponavlja se tijekom cijele godine i na razini je prethodnih godina. Prema nalazima iz godišnjeg izvješća o stanju u zatvorskom sustavu za 2012. godinu (na kraju godine Uprava za zatvorski sustav podnosi izvješće za prethodnu godinu), 'zatvorski sustav i dalje karakterizira prenapučenost i nemogućnost poštivanja utvrđenih standarda za zatvorenike', što je tijekom 2012. godine rezultiralo s 343 odštetna zahtjeva zbog loših uvjeta izdržavanja kazne zatvora. Ukupne odštete koje se traže u tim zahtjevima iznose desetke milijuna kuna, no sudovi u pravilu prihvate mali broj tužbi, a maksimalne odštete iznose po nekoliko tisuća eura.

No, svejedno, u odnosu na prethodno izvješće, za 2011. godinu, riječ je o značajnom skoku. Tijekom 2011. godine bilo je podignuto ukupno 100 zahtjeva za naknadom štete zbog uvjeta u zatvorima, prenosi Slobodna.

Minimalni uvjeti

Minimalni uvjeti koji se u zatvorima moraju osigurati propisani su zakonom i oni glase: četiri kvadratna metra i 10 kubnih metara po zatvoreniku. Međutim, nekoliko naznaka u izvješću govori da bi u skoro vrijeme stanje u zatvorima, barem kada su u pitanju uvjeti smještaja, moglo doći u zakonom definirane granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo