OSUĐEN BERNARD MADOFF / Prevarantu stoljeća stoljeće i pol zatvora

Image

Sud u New Yorku Bernarda Madoffa je osudio na 150 godina zatvora zbog perfidne prijevare tisuća ulagača u njegov investicijski fond. Nastala šteta seže do vrtoglavih 65 milijardi dolara.

29.6.2009.
16:45
VOYO logo

NEW YORK - Za vjerojatno najveću prijevaru u povijesti, savezni sud u New Yorku u ponedjeljak je Bernarda Madoffa (71), američkog financijaša i nekadašnjeg direktora burze Nasdaq, osudio na stoljeće i pol iza rešetaka. Madoff je proglašen krivim za golemu prijevaru u kojoj su ulagači u njegov investicijski fond ostali bez gotovo 65 milijardi dolara.

Publika u sudnici presudu je dočekala uzvicima zadovoljstva i velikim aplauzom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Madoff je u 11 točaka bio optužen za prijevare i pranje novca, a sudac Denny Chin krivim ga je proglasio po svim točkama optužnice. Obrazlažući presudu, rekao je da su Madoffovi zločini iznimno podmukli te da visina kazne treba poslužiti kao primjer. Madoff je, inače, sve zločine priznao, a njegova obrana je tražila kaznu od tek 12 godina zatvora.

Kako je Madoff varao investitore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S podmuklim biznisom Madoff je počeo još krajem '80-ih godina. U svoj investicijski fond privlačio je veći broj ulagača, kojima je slao lažne potvrde o sjajnim zaradama koje su ostvarivali. Novac investitora nalazio se na bankovnim računima fonda, koji se zapravo nije ni bavio investicijama.

Kada bi neki od ulagača htio povući svoju nerijetko "udvostručenu imovinu", Madoff bi ga isplaćivao novcem koji bi ostao na fondovim računima. U međuvremenu, stizali su novi investitori, pa je novca uvijek bilo dovoljno za isplate starih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na lažirane papire, prema kojima je prikazana zarada fonda bila nevjerojatna, američke su vlasti desetak puta istraživale Madoffovo poslovanje, no cijeloj je prijevari na kraj stala financijska kriza, zbog koje je sve više ulagača povlačilo svoj novac iz fonda, pa je u prosincu prošle godine nestalo novca.

Bez gotovo 65 milijardi uloženih dolara ukupno je ostalo više od 13.500 ulagača, među kojima ima i nekih poznatih holivudskih imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kletve i isprike

Uoči izricanja presude, nekolicina Madoffovih žrtava u sudnici je na njega bacala kletve. Jedna mu je tako "zaželjela" da mu ćelija bude lijes, a druga da ode u pakao bez trunke božje milosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Madoff se okrenuo prema žrtvama u sudnici i ispričao im se. "Znam da vam to neće pomoći, ali žao mi je. Za svoje ponašanje ne tražim oprost niti se želim pravdati. Ta kako opravdati izdaju tisuća ulagača? Kako opravdati prijevaru stotina svojih zaposlenika? Kako opravdati laži i varanje vlastite supruge?", pitao se.

Upravo je njegova supruga nakon izricanja presude izdala priopćenje u kojem kaže da se osjeća izdanom te tvrdi da Madoff danas nije čovjek za kojeg se udala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u odvojenom postupku, sva Madoffova imovina je zaplijenjena.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo