najavio mogući scenarij / Prije dva mjeseca pilot 'predvidio' tragediju, ali ga nitko nije ozbiljno shvatio!

Image
Foto: AP/Facebook

'Što bi se dogodilo da se moj kopilot zaključa u kokpit?'. Te su rečenice zapravo bile poziv nadležnima i upozoranje da sigurnosne mjere protiv otmičara zrakoplova istovremeno mogu upotrijebiti i protiv samog kapetana

31.3.2015.
17:43
AP/Facebook
VOYO logo

Nizozemski pilot JanCocheret, zaposlenik aviokompanije Emirates, prije dva mjeseca je u svojoj kolumni za specijalizirani magazin o zrakoplovstvu 'predvidio' tragediju koja se 50 dana kasnije dogodila u Alpama kada je nakon pada aviona Germanwingsa poginulo 150 ljudi.

Tada je u svom tekstu za "Piloot en Vliegtuig" (Pilot i zrakoplov) izrazio zabrinutost te se upitao: 'Što bi se dogodilo da se moj kopilot zaključa u kokpit?'. Te su rečenice zapravo bile poziv nadležnima i upozoranje da sigurnosne mjere protiv otmičara zrakoplova istovremeno mogu upotrijebiti i protiv samog kapetana.

"Svaki put se zabrinuto pitam tko sjedi pokraj mene. Nadam se da se nikada neću naći u situaciji da hitno moram na WC i na povratku vidim da su vrata zaključana" napisao je Cocheret.

"Zahvaljujući novim sigurnosnim sistemima zatvaranja vrata, pilotu više nije teško preuzeti kokpit i ostaviti svog kolegu s druge strane vrata. Dovoljno je da ga pričeka da ode u WC... Istina, stvarno postoji varijanta da se pomoću posebne šifre pilot vrati u kokpit, ali ako kopilot unutra ukuca svoj kod za zaključavanje, onda sve što je preostalo pilotu jest da sjedne s putnicima i iščekuje što će se dogoditi..."

Prema posljednjim informacijama točno se takav scenarij dogodio prošlog tjedna kada se kopilot Airbusa A320 Germanwingsa AndreasLubitz zaključio u kokpit i srušio zrakoplov u Alpe te ubio sebe i još 149 putnika i članova posade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo