MILIJUNSKE ODŠTETE / Prijeti nam bankrot zbog tužbi iz BiH?

Ministarstvo branitelja suočeno je sa stotinjak tužbi i presuda po kojima mora isplatiti milijunske odštete pripadnicima HVO-a za nikad isplaćenu invalidninu. Suočena s cifrom od čak 60 milijardi kuna Vlada smišlja kompromisno rješenje.

9.10.2012.
19:28
VOYO logo

Za slobodu Hrvatske, rame uz rame borilo se i deset tisuća Hrvata iz BiH-a od istočnog do južnog bojišta. Godinama kasnije njih 164 odlučilo je tužiti Hrvatsku. Ako se za tužbe odluče svih 10 tisuća pripadnika HVO-a ugrožen će biti ne samo budžet ministarstva već, kaže Matić i cijele države.

Riječ je o pripadnicima HVO-a, koji su se borili i ranjavani na južnom bojištu. Predsjednik Tuđman s tadašnjim ministrom obrane Šuškom odlučio ih je zbrinuti kao pripadnike hrvatske vojske. Priznata im je i invalidnina, koju su potpisivali generali Marinko Krešić i Ljubo Česić Rojs, no rješenja o invalidnini nikada nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenja o invalidnini ipak su postojala, kažu u ministarstvu. A 2000. promjenom vlasti odnijeli su ih bivši djelatnici. I nakon toga krenule su tužbe.

To potvrđuju i iz HVIDRE BIH, koji se zgroženi potezima nekih pojedinaca , te kažu nikakve milijunske odštete neće tražiti. U ministarstvu pak traže način kako se izvući iz svega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osporavanjem toga moglo bi se dovesti u pitanje i njihove mirovine. U ministarstvu kažu neće branitelje ostaviti na ulici, ali bi njihove naknade mogli dogovoriti ugovorom s BiH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo