KRAJ PREKIDA VATRE / Primirje trajalo tek dva sata: Izraelci ubili najmanje 40 Palestinaca!

Image
Foto: AP/Ilustracija

Primirje koje nosi oznaku humanitarno, koje su prihvatile obje strane u noći s četvrtka na petak, stupilo je na snagu u osam ujutro i trebalo bi trajati 72 sata. No već nekoliko sati nakon stupanja na snagu primirje u Gazi je ugroženo.

1.8.2014.
12:40
AP/Ilustracija
VOYO logo

JERUZALEM - Izraelska vojska u petak je objavila da je propao prekid vatre u Gazi koji je bio stupio na snagu u petak ujutro, te da se vojne operacije nastavljaju.

Na konferenciji za novinare vojni glasnogovornik, potpukovnik PeterLerner rekao je na pitanje je li prekid vatre završen: "Jest. Nastavljamo aktivnosti na terenu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je izjavio pošto je već objavljen podatak o izraelskom granatiranju koje je ubilo 40 Palestinaca te o izraelskoj optužbi da gerilci u Gazi krše primirje koje je sklopljeno pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda i Sjedinjenih Država.

UN je bio pozvao Palestince da se pridržavaju 72-satnoga prekida vatre. Posebni UN-ov koordinator RobertSerry rekao je da će, bude li potvrđen incident u gradu Rafahu u Pojasu Gaze, a navodno su poginula dvojica izraelskih vojnika i veći broj Palestinaca, to predstavljati ozbiljno palestinsko kršenje prekida vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serry je pozvao "palestinske strane u sinoćnjem dogovoru da hitno potvrde da su za humanitarni prekid vatre", kaže se u UN-ovu priopćenju.

Po palestinskim izvorima, u izraelskom granatiranju u blizini Rafaha poginulo je unatoč primirju najmanje 40 Palestinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija pozvala je također na poštivanje prekida vatre u Pojasu Gaze, nekoliko minuta prije nego što je izraelska vojska najavila kraj primirja s Hamasom.

Izrael i Hamas međusobno se optužuju za kršenje najavljenog 72-osatnog primirja. Izraelski diplomati kažu da je vojska samo "odgovorila na Hamasove napade". Dužnosnici Hamasa pak kažu u lokalnim medijima da "neprijatelj nije poštivao prekid vatre".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska također je priopćila da je jedan njezin vojnik zarobljen u sukobima u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Aktualni izraelsko-palestinski sukob postao je najkrvaviji od 1967., piše dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka najnovije izraelske operacije 8. srpnja broj palestinskih žrtava premašio je i broj stradalih Palestinaca u 22-dnevnoj izraelskoj operaciji izvedenoj 2009. Palestinski izvori kažu da je tada poginulo 1.450 Palestinaca, iako je po izraelskim i nezavisnim izvorima taj broj bio manji.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo