ZABRINUTI HRVATSKOM ODLUKOM / Pritisak iz Italije: 'Razmotrite opet odluku o fiksiranju švicarca'

Image
Foto: HINA/PIXSELL

Predsjednikom Senata Republike Italije je izrazio želju da Hrvatski sabor ponovno razmotri odluku o fiksiranju tečaja švicarskoga franka za korisnike kredita

16.2.2015.
15:57
HINA/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskoga sabora JosipLeko sastao se s predsjednikom Senata Republike Italije PietromGrassom, a sastanku je prisustvovao i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine FurioRadin. Leko i Grasso su zaključili kako Hrvatska i Italija imaju dobrosusjedske, prijateljske i partnerske odnose te su izrazili nadu da će pronaći rješenja za pojedina otvorena pitanja. 

Grasso je izrazio želju da Hrvatski sabor ponovno razmotri odluku o fiksiranju tečaja švicarskoga franka za korisnike kredita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teret koji talijanske banke moraju preuzeti na sebe nije zanemariv. Razumijem situaciju hrvatskih dužnika, ali pozivamo da se situacija sagleda i iz perspektive banaka", rekao je predsjednik talijanskog Senata.

Podsjetivši da su dvije vodeće banke u Hrvatskoj u talijanskom vlasništvu, predsjednik Sabora izrazio je nadu da će se one jače usmjeriti na poboljšanje gospodarske bilance između Hrvatske i Italije. Kad je riječ o problemu kredita u švicarskim francima, Leko je rekao da je riječ o slojevitom pitanju koje u sebi ima socijalnu, ekonomsku, financijsku, političku i sigurnosnu dimenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko u tome nije nevin. Neki su svjesno, a neki nesvjesno ušli u taj odnos, no sigurno je da su korisnici kredita u francima u poziciji da danas vraćaju ono što nisu dobili. To je neprihvatljivo još od vremena rimskog prava", ocijenio je Leko. Izrazio je nadu da će hrvatska Vlada u suradnji s bankama i udrugom Franak pronaći trajno i kompromisno rješenje tog problema.

Kad je riječ o istraživanjima plina i nafte u Jadranskom moru, oba predsjednika su se suglasila kako je važno voditi računa o zaštiti okoliša i održivom razvoju. Grasso je izrazio i zadovoljstvo položajem talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grasso je u Zagrebu predstavljao Italiju na svečanosti inauguracije izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Ocijenio je kako je Hrvatska izborom žene za predsjednicu pokazala demokratsku zrelost. Podsjetio je da je i Italija nedavno izabrala novog predsjednika Republike SergiaMattarellu te je izrazio nadu da će suradnja talijanskog predsjednika i hrvatske predsjednici biti uspješna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo