MINISTAR OSTOJIĆ PORUČIO / 'Priziv savjesti je omogućen svakome'

Sugovornik u studiju RTL-a bio je ministar zdravlja Rajko Ostojić koji se objasnio kako će u budućnosti rješavati slučajeve s prizivom savjesti.

16.8.2013.
19:32
VOYO logo

Čuli smo, u liječnike se puno ulaže, a ovim tempom zemlju bi ih moglo napustiti oko 400  u godinu dana, namjeravate li taj trend zaustaviti i kako?

Specijalisti ostaju u Hrvatskoj, a mlade liječnike pustili smo prvo u natječaj. Mladi liječnici u hrvatskoj državi dobit će mogućnost staža i specijalizacije do konca godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od prvog rujna kreće reforma primarne zdravstvene zaštite. Među ostalim, pacijentima će se ubuduće uvijek prepisivati najjeftiniji lijek. Ako žele neki drugi, moraju ga doplatiti. Zašto pacijentima dajete najjeftiniju zdravstvenu zaštitu ako oni obilno doprinosima i dopunskim osiguranjem financiraju zdravstvo?

I do sada je bilo - imate skupinu lijekova koji su jednako učinkoviti. Primjerice, jedan lijek za hipertenziju - postoji deset farmaceutskih tvrtki koji proizvode taj lijek, samo se različito zove i jednako su učinkoviti i imaju odličan efekt, a netko tko je došao zadnji na listu, je najjeftiniji. To će biti obaveza da se koristi najjeftiniji lijek. Ovo je nešto što postoji u zemljama EU, a to je čak obaveza - obaveza je da se propisuje najjeftiniji lijek. To je kod nas do sad bilo samo preporuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako mislite u budućnosti spriječiti ovakve slučajeve?

Priziv savjesti je nešto što je definitivno omogućeno svakome, i meni i svima koji se time bavimo. Mi smo sekularna država, treba odijeliti državu od religije. Vi svi znate moj stav i kao svi naši građani o zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji koji je poručio svoje uspjehe, ali s druge strane i o ovoj eutanaziji - ja sam apsolutno protiv eutanazije i upravo je to pitanje života i smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo