ŠOK ZA OBRANU / Priznao podmićivanje zbog Glavaševe presude

Image

Srećko Jurišić priznao je da je s nekoliko suoptuženih pokušao podmititi suce Vrhovnog suda kako bi Branimira Glavaša pustili na slobodu.

3.10.2011.
13:14
VOYO logo

Splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je u cijelosti USKOK-ovu optužbu da je sa saborskim zastupnikom Ivanom Drmićem, osječkim poduzetnikom Dragom Tadićem i još dvoje optuženika pokušao podmititi suce Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda Branimiru Glavašu za ubojstva i mučenja srpskih civila u ratnom Osijeku.

Na početku današnje sjednice optužnog vijeća, koje je trebalo potvrditi ili odbaciti USKOK-ovu optužnicu, Jurišić i njegov odvjetnik su, mimo znanja ostatka obrane, izvijestili sud da su se nagodili s tužiteljstvom i u cijelosti priznali optužnicu.

Zbog toga mu je sud potvrdio dogovorenu uvjetnu kaznu na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u narednih pet godina ne počini kazneno djelo. Državi će morati vratiti 70 tisuća eura koje su mu, po tvrdnji USKOK-a, radi podmićivanja dali Drmić i bivša zamjenica glavnog urednika "Glasa Slavonije" Sanja Marketić.

Ročište na kojem će se odlučivati o optužnici za ostale sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Renata Miličević odgodila je do 13. listopada.

Odvjetnicima ostalih optuženika u Jurišićevoj je nagodbi, među ostalim, sporno što je samo izjavio da priznaje sve što mu USKOK stavlja na teret, bez vlastite izjave o navodnim nedjelima. Tvrde da je takav način priznavanja nezakonit te da su ga u više slučajeva odbacili Vrhovni i Ustavni sud.

Obrana tvrdi da USKOK nema dokaza da je u ovom slučaju riječ o protuzakonitom posredovanju jer u optužnici stoji da su tek tražili "vezu" na Vrhovnom sudu koja bi pomogla da se pravomoćna osuđujuća presuda izmijeni u Glavaševu korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo