MESIĆ DIJELI PACKE / Prodajete, trošite i potičete rast inflacije!

Predsjednik se obrušio na prodaju obiteljskog srebra, porast stope inflacije, bujanje birokracije, zaduživanje, neracionalan teritorijalni ustroj... Premijer je krivca našao u pokojnom Ivici Račanu.

16.9.2008.
14:23
VOYO logo

ZAGREB - Već drugu godinu zaredom, predsjednik Stipe Mesić iskoristio je svoj govor prilikom ceremonije otvaranja Zagrebačkog velesajma za kritički osvrt na gospodarsku sliku Hrvatske.

Premda tvrdi da ne proziva ni jednu vladu konkretno, predsjednik je vrlo konkretan u identificiranju ključnih problema - nastavlja se rast zaduživanja (prošle je godine dnevno iznosio više od 10 milijuna eura) i rasprodaja 'obiteljskog srebra', birokracija buja, državna potrošnja je "prva rupa na svirali", niču neproduktivne investicije, a inflacija je gotovo dvostruko veća nego u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inflaciju potiče bujanje birokracije, neracionalan teritorijalni ustroj, stalno zapostavljanje i uništavanje proizvodnje. Potiče je politika kojoj je važna potrošnja, koja troši više nego što zarađuje", kaže predsjednik.

Mesić posebno ističe primjer Ine koja se mađarskom MOL-u prodaje u turbulentnim vremenima kada se svi otimaju za izvore energije. "Riječ je o tvrtki koja je prošle godine povećala čistu dobit za nevjerojatnih 170 posto. Narodski rečeno, govorimo o koki koja nese zlatna jaja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto kasnije, na Mesićeve su kritike uzvratili premijer Ivo Sanader i njegov zamjenik Damir Polančec. Obojica napominju da se Ina prodaje po posebnom zakonu o njezinoj privatizaciji koji je donesen za mandata Ivice Račana. "Ako je dobar (zakon), a pretpostavljam da je dobar, onda se ne treba mijenjati", kaže premijer i dodaje da su predsjednikov govor "vjerojatno pisali neki savjetnici, ali istrpit ćemo ih još godinu dana."

Polančec ne misli da je politika odgovorna za visoku stopu inflacije: "Ona je uvezena kroz cijene energenata i hrane, a one su pak uvjetovane brojnim elementarnim nepogodama, činjenicom da primjerice kukuruz više nije žitarica nego energent. To su uzroci inflacije. (...) Volio bih čuti ne samo analizu stanja s kritičkim osvrtom, već i prijedloge kako neke stvari poboljšati i riješiti", zaključuje potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo