Dotrajale vojarne / Prodajom nefunkcionalnih vojnih nekretnina pune proračun

Kako napuniti vojni proračun - pitanje je koje u posljednje vrijeme muči ministra obrane Antu Kotromanovića. Svoj plan, koji uključuje brzu prodaju nefunkcionalnih vojnih nekretnina - ovih će dana predstaviti Vladi. Dok NATO zbog situacije u Ukrajini od članica traži povećanje budžeta - hrvatski je jedva dostatan za osnovno funkcioniranje.

30.6.2014.
18:25
VOYO logo

Dotrajale vojarne i prazni stanovi. Prodajom ili iznajmljivanjem neperspektivne imovine, ministarstvo obrane pokušat će napuniti blagajnu, iz koje im država posljednjih godina samo uzima novac. Svoj plan ministar Kotromanović uskoro će predstaviti kolegi Lalovcu.

"Isključivo je na njima, kako brzo mogu aktivirati sva svoja sredstva, nekretnine imovinu, i sve ono što imaju. Radimo na tom programu, ukoliko oni to uspiju rješiti, i dobiju gotovinu od toga, onda ćemo razmatrati da im se omogući da koriste ta sredstva", rekao je Boris Lalovac, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog situacije u Ukrajini, NATO  od članica više nego prije traži povećanje vojnih proračuna na 2 posto nacionalnih. Hrvatski je na oko 1.3 posto, ili 4 milijarde i 200 milijuna kuna. dostatan jedva za hladni pogon.

"Dakle u zadnjih godinu i par mjeseci, obrambeni proračun je smanjen za 550 mil kn,. U postotku, smanjen je za 12,66 posto", pojasnio je Igor Tabak, analitičar portala Obris.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni ured za upravljanje državnom imovinom od ministarstva obrane preuzeo je 28 nekretnina u 6 županija, koje će pokušati prodati ili iznajmiti.

Vojska je samo ove godine dvaput angažirana u poplavljenim područjima, iako je manjak novca istovremeno smanjio hrvatski angažman u mirovnim misijama, i usporio modernizaciju. A iz ministarstva podsjećaju i da više ne moraju trošiti milijune kuna na komunalne naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stupanjem na snagu Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, 30. srpnja 2013., Ministarstvo obrane RH nije više obveznik plaćanja komunalne naknade, iako jedinice lokalne samouprave ne prihvaćaju takvo rješenje", kazali su iz MORH-a.

Jedna od nekretnina koja bi uskoro mogla dobiti novog vlasnika je i  elitna vojarna Kovčanje na Malom Lošinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo