Patrijarh Irinej: / 'Progon ćirilice koristi se kao paravan za progon Srba iz Hrvatske'

"Progon ćirilice koristi se kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj", poručio je u poslanici uoči Božića po julijanskom kalendaru patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Rekao je da se moli zbog onih koji mrze sve što je srpsko i pravoslavno.

3.1.2014.
18:57
VOYO logo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uputio je u petak božićnu poslanicu svim pravoslavnim vjernicima i sunarodnjacima u iseljeništvu, rekavši pritom da se progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

Poglavar SPC u poslanici je, među ostalim, poželio sretan i blagoslovljen Božić i sunarodnjacima 'u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, na Kordunu i Baniji', ocijenivši da se pitanje i progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čitav slobodoljubivi i pravdoljubivi svijet stoji nijem i zapanjen pred činjenicom da se brutalno progoni jedno pismo, u ovom slučaju ćirilica, pismo svete braće Ćirila i Metoda. Posebno smo zabrinuti pred činjenicom da se pitanje ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i njihovo odvraćanje od povratka na ognjišta", naglašava poglavar SPC-a u poruci povodom Božića po julijanskom kalendaru.

Patrijarh je Srbima na Kosovu poručio da unatoč stradanjima i nepravdi 'koja se iz dana u dan uvećava, nisu sami i zaboravljeni' već da je s njima 'cijeli srpski rod i sav pravdoljubivi svijet'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molimo se Isusu Kristu da svojom božanskom ljubavlju ispuni srca i duše onih koji gaje netrpeljivost, pa i mržnju prema svemu što je srpsko i pravoslavno. Čovjek i narod bez ljubavi – što je? Neka umjesto mržnje ljubav zavlada", poručio je patrijarh Irinej, pozivajući sunarodnjake 'na duhovnu budnost i mudrost'.

"Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovoga stoljeća može biti vjeran i častan", istaknuo je Irinej. Naglasio je kako je SPC 'trajni jamac i temelj našeg duhovnog, crkvenog i nacionalnog jedinstva' te pozvao pravoslavne vjernike na međusobno praštanje i zaželio da budu u miru, slozi i ljubavi, uz tradicionalnu poruku Mir Božji, Hristos se rodi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo