korisni savjeti / Koje su prednosti vrtlarenja i što učiniti sa starim tekstilom? Odgovore na ova pitanja ima Projekt: Zeleno

Kristini je vrtlarstvo hobi već 6 godina. Uzgaja čisto organski, bez ikakvih pesticida, pazeći i na sjeme i na zemlju

30.10.2021.
20:30
VOYO logo

"Umjesto čokolade, ja pojedem grašak" - poruka je to vrtlarice iz Zagreba koja je na svojoj terasi uzgojila tridesetak vrsta ljekovitog bilja, voća i povrća. U ovotjednom Projektu Zeleno Jelena Pajić provjerila je koje su sve prednosti vrtlarenja i kako ono pomaže mentalnom zdravlju.

Kristina ima svoj vrt. Ne bi to bilo ništa neobično da svi ovi plodovi nisu izrasli na 6. katu jedne stambene zgrade usred Zagreba.

''Jagoda koju sami uzgojite, pogotovo ako je organski uzgojena, zaista ima okus kakav je imalo okus kod moje bake prije 30 godina u njezinom vrtu u Slavonskom Brodu'', komentirala je Kristina Bokanić, urbana vrtlarica.

Kristini je vrtlarstvo hobi već 6 godina. Uzgaja čisto organski, bez ikakvih pesticida, pazeći i na sjeme i na zemlju.

''Ti na tržnicama ćeš nać' domaće proizvode, ali ćeš nać' i proizvode koji nisu domaći, koji su uvozni, a prodaju se kao domaći. Osim toga, ima li veće moći od te da znaš uzgojit svoju hranu?! To ti ne može nitko oduzet, zar ne?!'', izjavila je Bokanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROJEKT: ZELENO /

Zatvarate li vodu dok perete zube? Ako ju puštate da teče, znate li koliko ste pitke vode bacili? Evo testa...

Image
PROJEKT: ZELENO /

Zatvarate li vodu dok perete zube? Ako ju puštate da teče, znate li koliko ste pitke vode bacili? Evo testa...


Do sada je posadila i ugojila više od 30 vrsta ljekovitog bilja, voća i povrća. I ove je sezone uživala u vlastitom krumpiru, mrkvama, češnjaku... Osim povrća kojem znate podrijetlo, vrtlarenje ima hrpu koristi.

''Tu dolazimo i do nekog osjećaja postignuća, da vi vidite rad svojih ruku. Također samo zelenilo, biljke, prašina… Pa zatim kreativnost – izraziti svoje talente, kreativnost, ako netko još ima afinitet on se kroz to umjetnički može na neki način izražavat'', kazao je psiholog Matej Sakoman.

Kristina je svom vrtu otvorila i profil na društvenim mrežama - "Greentanje". Želja joj je da svaki ravni krov postane zelen, šaren i jestiv.

''U principu jest ćeš svoju hranu, družit ćete se, upijat ćete sunčeve zrake, dobijat ćete D vitamin, bit ćete sretniji, veseliji, zadovoljniji, i zdraviji na koncu konca'', rekla je Bokanić.

Treba li vam još koji razlog da razmislite o vlastitom vrtu?!

Dok ne stvorite svoj vrt, doznajte što sa starim tekstilom kojeg sigurno imate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stari tekstil i onaj koji vam više ne treba uvijek možete odložiti u reciklažna dvorišta. To se odnosi na svu odjeću, tekstil iz domaćinstva, mnoga dvorišta primit će i stare poplune i jastuke.

No, imajte na umu da bi ručnici, plahte i deke mogle zatrebati lokalnom azilu ili udruzi koja se bavi napuštenim životinjama.

A sav tekstil koji imate odlično će iskoristiti i Socijalne zadruge Humana nova u Zagrebu i Čakovcu. Ono još upotrebljivo će staviti u prodaju u svoje second hand trgovine, neupotrebljivo će ići pamučne krpe ili reciklažu.

Nemojte zaboraviti ni da stari pamučni odjevni predmeti mogu biti odlične krpe za prašinu i pranje poda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo