Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PROJEKT: ZELENO

Otpadno ulje u prirodi može ugroziti biljni i životinjski svijet, a njegovo odlaganje je jednostavno! Osječan...

Prije dva mjeseca u Rijeci je pokrenut pilot projekt te je građanima omogućeno odlaganje ulja u spremnika na čak deset lokacija

Jelena Pajić/ 11.12.2021. u 21:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako je otpadno jestivo ulje biorazgradivo, završi li veća količina u prirodi može ugroziti biljni i životinjski svijet. RTL otkriva kako najveći gradovi prikupljaju ulje iz kućanstva i što donosi pilot projekt riječke Čistoće pokrenut prije dva mjeseca. 

Naime, na 10 lokacija u gradu postavili su spremnike u koje građani mogu odložiti otpadno jestivo ulje.

"Reakcije su izvrsne što dokazuju i količine koje smo prikupili u samo ta dva mjeseca. Tako da možemo govoriti o nekakvih 40 posto ukupne godišnje količine koje smo prikupili u sklopu svih reciklažnih dvorišta se prikupilo, znači, samo u ova dva mjeseca putem ovih spremnika", govori nam Danijela Matejčić Miletić, voditeljica razvoja i edukacije u Čistoći Rijeka.

Image
Projekt: Zeleno

Čišćenje bez kemikalija pomoću eko proizvoda hrvatskog proizvođača: Nekoliko savjeta samo za vas

Image
Projekt: Zeleno

Čišćenje bez kemikalija pomoću eko proizvoda hrvatskog proizvođača: Nekoliko savjeta samo za vas


Proširimo li priču na cijelu Hrvatsku, evo kako stoje najveći gradovi: u Zagrebu se otpadno ulje iz kućanstava prikuplja u četiri fiksna i devet mobilnih reciklažnih dvorišta, a na godinu prikupe oko jedne tone. Split istu sirovinu prikuplja u svim svojim reciklažnim dvorištima. Prošle godine bila su to 122 kilograma otpadnog ulja, ove godine do sada otprilike 300. Povećanje je vidljivo, ali neusporedivo s primjerice gradom na Dravi.

Osječani su u samo tri reciklažna dvorišta tijekom 2020. prikupili tri tone i 350 kg iskorištenog ulja.

Uz gradove, otpadno ulje na 29 mjesta u Hrvatskoj prikuplja i INA. Otkako su krenuli s projektom 2017. do danas prikupili su više od 22 tisuće kilograma otpadnog ulja, a ove godine bilježe rast od 15 posto u odnosu na lani.


"Ovo je visikovrijedna sirovina koja se kasnije, kao reciklirana, može koristiti u proizvodnji biogoriva, sapuna i deterdženata te sintetskih guma. Ono što nama ova usluga predstavlja da doprinosimo zaštiti okoliša, i također nam nudi mogućnosti da ispitujemo buduću proizvodnju biogoriva", ističe Kristina Marić, direktorica istraživanja i razvoja u INA-i.

S obzirom na dobre rezultate pilot projekta, u riječkoj Čistoći razmišljaju i o povećanju broja kontejnera.

"Vrlo je jednostavno zbrinuti to ulje. Boca plastična se mora napuniti do vrha, dobro začepiti, i ubaciti evo u ovaj spremnik, kroz ovaj otvor. I upute su sve navedene na samom spremniku, stvarno nije komplicirano", pojašnjava Matejčić Miletić. 

U konačnici, zahtijeva mali trud i tek pokoju minutu vremena. A možda i ovaj pilot projekt iz Rijeke potakne druge na slične ideje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Jelena Pajić/ 11.12.2021. u 21:18
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
projekt: zeleno

Prosječan Hrvat baci oko 80-90 kilograma hrane svake godine! Donosimo: Kako stati na kraj takvom razbacivanju?

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba