PROJEKT: ZELENO / Otpadno ulje u prirodi može ugroziti biljni i životinjski svijet, a njegovo odlaganje je jednostavno! Osječani to čini se najbolje znaju

Prije dva mjeseca u Rijeci je pokrenut pilot projekt te je građanima omogućeno odlaganje ulja u spremnika na čak deset lokacija

11.12.2021.
21:18
VOYO logo

Iako je otpadno jestivo ulje biorazgradivo, završi li veća količina u prirodi može ugroziti biljni i životinjski svijet. RTL otkriva kako najveći gradovi prikupljaju ulje iz kućanstva i što donosi pilot projekt riječke Čistoće pokrenut prije dva mjeseca. 

Naime, na 10 lokacija u gradu postavili su spremnike u koje građani mogu odložiti otpadno jestivo ulje.

"Reakcije su izvrsne što dokazuju i količine koje smo prikupili u samo ta dva mjeseca. Tako da možemo govoriti o nekakvih 40 posto ukupne godišnje količine koje smo prikupili u sklopu svih reciklažnih dvorišta se prikupilo, znači, samo u ova dva mjeseca putem ovih spremnika", govori nam Danijela Matejčić Miletić, voditeljica razvoja i edukacije u Čistoći Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Projekt: Zeleno /

Čišćenje bez kemikalija pomoću eko proizvoda hrvatskog proizvođača: Nekoliko savjeta samo za vas

Image
Projekt: Zeleno /

Čišćenje bez kemikalija pomoću eko proizvoda hrvatskog proizvođača: Nekoliko savjeta samo za vas


Proširimo li priču na cijelu Hrvatsku, evo kako stoje najveći gradovi: u Zagrebu se otpadno ulje iz kućanstava prikuplja u četiri fiksna i devet mobilnih reciklažnih dvorišta, a na godinu prikupe oko jedne tone. Split istu sirovinu prikuplja u svim svojim reciklažnim dvorištima. Prošle godine bila su to 122 kilograma otpadnog ulja, ove godine do sada otprilike 300. Povećanje je vidljivo, ali neusporedivo s primjerice gradom na Dravi.

Osječani su u samo tri reciklažna dvorišta tijekom 2020. prikupili tri tone i 350 kg iskorištenog ulja.

Uz gradove, otpadno ulje na 29 mjesta u Hrvatskoj prikuplja i INA. Otkako su krenuli s projektom 2017. do danas prikupili su više od 22 tisuće kilograma otpadnog ulja, a ove godine bilježe rast od 15 posto u odnosu na lani.


"Ovo je visikovrijedna sirovina koja se kasnije, kao reciklirana, može koristiti u proizvodnji biogoriva, sapuna i deterdženata te sintetskih guma. Ono što nama ova usluga predstavlja da doprinosimo zaštiti okoliša, i također nam nudi mogućnosti da ispitujemo buduću proizvodnju biogoriva", ističe Kristina Marić, direktorica istraživanja i razvoja u INA-i.

S obzirom na dobre rezultate pilot projekta, u riječkoj Čistoći razmišljaju i o povećanju broja kontejnera.

"Vrlo je jednostavno zbrinuti to ulje. Boca plastična se mora napuniti do vrha, dobro začepiti, i ubaciti evo u ovaj spremnik, kroz ovaj otvor. I upute su sve navedene na samom spremniku, stvarno nije komplicirano", pojašnjava Matejčić Miletić. 

U konačnici, zahtijeva mali trud i tek pokoju minutu vremena. A možda i ovaj pilot projekt iz Rijeke potakne druge na slične ideje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo