Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL-ov 'Projekt: Zeleno'

Pogledajte kako izgleda pošumljavanje dronovima u Hrvatskoj! U maloj školi razvrstavanja otpada donosimo što ...

Inovativnu ekipu koja je osmislila pošumljavanje dronovima upoznala je Jelena Pajić

Jelena Pajić/ 18.9.2021. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Poplave, požari, toplinski valovi i suše – posljedice klimatskih promjena postali su gotovo svakodnevica. Zaokret od 180 i neki veliki pomak ne možemo očekivati, ali napravi li svatko samo jedan mali zeleni korak naprijed, zajedno ćemo učiniti puno. 

Kako pravilno razvrstavati otpad ili smanjiti bacanje hrane? Što napraviti sa starim namještajem ili odjećom? Kako smanjiti vlastiti ugljični otisak? Pronašli smo inicijative koje čiste okoliš i podmorje, sade drveće, imaju projekte i inovacije koje čine taj zeleni korak naprijed. 

Što se dogodi kada spojite doktora biologije, eko entuzijasta i dobre poznavatelje bespilotnih letjelica? Inovativnu ekipu koja je osmislila – pošumljavanje dronovima upoznala je Jelena Pajić.

Sve kreće od izrade kuglica u kojima je život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovo je naš mix koji mi radimo od 7 komponenata. Dodat ćemo i ovog pijeska. I dodat ćemo glinu, koja je suha da se bolje pomiješa. Glina služi da uveže sve zajedno, da dobijemo kompaktnost koja nam je potrebna da bi kuglica mogla pasti s velike visine. Sad smo dobro promiješali, sad ćemo vode. I žir, jednostavno unutra", govori znanstvenik i poduzetnik Dušan Jelić.

Prvu sadnju ekipa Projekta O2 organizirala je upravo na Svjetski dan zaštite ozonskog omotača. Nekoliko tisuća kuglica sa sjemenom iz bespilotne letjelice ispušteno je na području Grubišnog polja.

Upravo se čita

Image
LIGA NACIJA

Hrvatska je na Final Fouru: Saznajte tko prijeti Vatrenima i kad se borimo za titulu

"Svaki put prije paljenja se provjerava uvijek dron, stavljaju se kuglice, provjeri se da je područje slobodno za poletit, upali se misija. Dron pilot je uvijek uz njega, mora ga pratit stalno, on krene u misiju i po misiji ispušta kuglice, ajmo reć da je to kako bi trebalo izgledati", priča nam pilot bespilotnih letjelica Ivan Vidaković.

Do kraja godine planiraju desetak sadnji

"Testiranje je trajalo nekoliko mjeseci, te smo uspjeli postić' da smo postigli brzinu izbacivanja, način izbacivanja te promjenjivost kuglica koje ćemo izbacivati. 3, 4, možda čak i 5 firmi su surađivali istovremeno na tom projektu da bi napravili to što imamo", dodaje stručnjak za bespilotne letjelice Milan Domazet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dron s kojim trenutačno rade može ponijeti do 100 loptica sa žirevima, odnosno do 5 kilograma tereta. On ih ispušta s visine od oko 30 metara, a plan je po hektaru ispustiti od 3 do 5 tisuća loptica sa sjemenkama. 

Prema ispitivanjima u kontroliranim uvjetima koje su napravili, proklijalo im je 40% bačenog sjemena. Do kraja godine planiraju 10-ak sadnji, kao i nabavu flote dronova. 

"Znači, bio bi prvi je lider, koji će raditi snimku terena. Iza njega ide najmanji i najpametniji, koji procesuira te podatke snimljene od lidera i onda šalje točno koordinate četvorici dronova koji su na položajima spremni za polijetanje i početak sadnje", kaže nam idejni začetnik Projekta O2 Goran Ladišić.

A sadnja je ovako moguća na teško dostupnim mjestima, i to puno brže nego tradicionalnim metodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U maloj školi razvrstavanje - Jelena Pajić otkriva - što napraviti s miješanom ambalažom.

Pogledajte video!

Jelena Pajić/ 18.9.2021. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROJEKT: ZELENO

Zatvarate li vodu dok perete zube? Ako ju puštate da teče, znate li koliko ste pitke vode bacili? Evo testa...

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba