zero waste / Savjeti za Uskrs: Kako ne pretjerati s hranom, kako je ne bacati. Znate li koliko vaša obitelj tjedno baci hrane?

Prošle godine u poslovnom sektoru u Hrvatskoj bačeno je više od 70.000 tona hrane, privatno još i gore od toga

17.4.2022.
8:00
VOYO logo

Kako ne pretjerati s hranom na Uskrs i kako je ne bacati možda savjete pronađete u našem Projektu Zeleno. "Zero waste" restorani u svijetu su vrlo rijetki. U Hrvatskoj nema onih koji se mogu pohvaliti s 0 posto bačene hrane, no pronašli smo jedan koji je blizu toga - trenutačno su na 2 do 3 posto. 

Jednom restoranu u Zagrebu izrazito je važno da u svakom dijelu menija koji stvaraju  - namirnice u potpunosti iskoriste. Vlasnik i chef nam je objasnio princip na primjeru najobičnije mrkve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako krenemo od lišća, od toga da ga možete pohati, da možete raditi pesto. Krenete prema dolje, ako već gulite mrkvu, to što ste ogulili možete staviti u pećnicu na 60 stupnjeva, dehidrirat, smiksati taj prah, koristiti ga i u slatkom i u slanom i u začinskim miksevima'', izjavio je Tvrtko Šakota, chef i vlasnik restorana.

Image
PROJEKT: ZELENO /

Zeleni savjet: Koliko nam energije sunce može uštedjeti i kako to postići?

Image
PROJEKT: ZELENO /

Zeleni savjet: Koliko nam energije sunce može uštedjeti i kako to postići?

Prošle godine u poslovnom sektoru u Hrvatskoj bačeno je više od 70.000 tona hrane, od čega 22 posto otpada na restorane i ugostiteljske objekte. U privatnom sektoru još gora slika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućanstva u Hrvatskoj bace gotovo 3 kilograma hrane tjedno, odnosno oko kilogram po članu kućanstva. Od te količine, 40 % je hrana koja je mogla biti konzumirana, preostalih 60 % onaj nejestivi dio (ljuske od jaja, kora krumpira, kosti i slično).

Kad se sve zbroji u Hrvatskoj se godišnje baci više od 216 tisuća tona otpada od hrane, više od 53 kilograma po stanovniku. Od toga više od 21 kilogram otpada na onu hranu koja se još može iskoristiti. Zato je važno u startu razmišljati što kupujete, u čemu je pakirano te kako sve što bolje iskoristiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Iscijedili smo bundevu, napravili sok od bundeve. Sok smo iskoristili u jednom drugom receptu. A ove ostatke bundeve - od toga smo išli raditi curry pastu. Ostaci bundeve idu u mužar, chilli, začini, i naša najdraža spravica na svijetu – ovaj mali mužar – i napravit ćemo pastu koju poslije možemo koristiti, može trajati par tjedana u frižideru'', kazao je Šakota.

Ovaj chef koji i privatno i poslovno razmišlja o održivosti, lokalnosti i ekologiji poručuje da je rješenje za sve – planiranje! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Planiranje unaprijed je ono što za početak može uštedjeti puno novaca, može uštedjeti puno resursa, i na kraju ćete biti puno sretniji i zdraviji nakon što pojedete to što ste skuhali'', rekao je chef Šakota.

Jeftinije, zdravije, ekološkije. Pravo je vrijeme da napravite popis za sljedeći tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo