Projekt: Zeleno / Saznali smo kako izgleda zelena transformacija hrvatskog proizvođača namještaja. 'Ne stajemo'

Investicija vrijedna preko 4 i pol milijuna kuna

14.5.2022.
20:00
VOYO logo

U jeku energetske krize rješenje je postati energetski neovisan. A da nije nemoguće doznat ćemo u idućoj priči iz Murskog Središća. Plin su postupno zamijenili strujom, a zadnji veliki korak je solarna elektrana od koje dobivaju 75 posto električne energije koja im treba za proizvodnju.

Unutar pogona u Murskom Središću nastaje namještaj uglavnom za poslovne prostore, trgovine, benzinske postaje i hotele. A na krovovima veliki dio energije koji im je potreban na proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investicija vrijedna preko 4 i pol milijuna kuna, od čega su iz europskog fonda stigla 2 milijuna i 200 tisuća kuna. Ova fotonaponska elektrana ima snagu od 900 kilovata, s čim će ova tvrtka pokriti otprilike 75 posto svojih potreba za energijom. Svečano je puštena u rad na ovogodišnji Dan planeta Zemlje.

Image
NE BACAJTE HRANU /

U Hrvatskoj se baci oko 400 tisuća tona hrane. Projekt: Zeleno savjetuje: 'U dućan uvijek idite s popisom'

Image
NE BACAJTE HRANU /

U Hrvatskoj se baci oko 400 tisuća tona hrane. Projekt: Zeleno savjetuje: 'U dućan uvijek idite s popisom'

Franjo Sobočan, vlasnik i osnivač tvrtke govori: "Najveća vrijednost te naše energetske transformacije je to što smo mi godinama već tehnologiju prilagođavali. Znači mi smo sva tehnološka postrojenja koje su kao energent u svom funkcioniranju trošila zemni plin mi smo sve polako prebacivali, zamjenjivali s novima gdje je glavni energent električna energija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strategiju zelene transformacije započeli su još 2016. Investirali su u postrojenje za spaljivanje drvenog otpada, odnosno u 750 kilovatnu peć koja na preko 900 stupnjeva spaljuje drvene otpatke.

"S tom energijom, pretvaramo u toplotnu energiju, zagrijavamo vodu kojom opet onda grijemo poslovne hale i vodu u tehnološkim procesima. A evo sada s izgradnjom, odnosno investicijom solarne elektrane je završen taj jedan ciklus naše tehnološke transformacije, odnosno zelene transformacije", dodaje Sobočan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na potencijale, solarnih elektrana u Hrvatskoj je još uvijek vrlo malo.

"Hrvatska trenutno ima instalirano samo oko 200 megavata snage u sunčanim elektranama, što je iznimno malo s obzirom na to da imamo jedan od najvećih solarnih potencijala u cijeloj EU, a istovremeno smo jedna od zemalja koja to najmanje koristi. Interes građanstva, industrije, OPG-ova je zapravo ogroman, međutim što nedostaje je završavanje regulatornog okvira", pojašnjava Ivan Strunje, stručnjak za obnovljive izvore energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su investicije poput ove na sjeveru Hrvatske značajne. Ova uspješna tvrtka postoji već 22 godine i zapošljava 205 ljudi, a sa zelenim praksama ne namjerava stati.

"Sljedeći korak je tehnološka transformacija. Mi smo pred velikim investicijskim ciklusom, uglavnom u tehnologiju, u nove tehnologije koje su energetski puno prihvatljivije. Znači današnje tehnologije troše puno manje energije nego one koje su bile proizvedene prije 20 godina", zaključuje Sobočan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je u planu i nova elektrana od otprilike 500 kilovata s kojom će, kažu, njihova energetska strategija biti upotpunjena.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo