PROJEKT: ZELENO / Studenti geofizike zagrebačkog PMF-a istražili toplinsko opterećenje Zagreba, centar grada daleko topliji od okolice, jedno je rješenje

Milijun i pol kuna vrijedan projekt CroClimGoGreen, koji istražuje toplinsko opterećenje u Zagrebu, otišao je dalje pa su novim ispitivanjima pokazali postojanje i noćnog urbanog toplinskog otoka

19.2.2022.
23:05
VOYO logo

Što je to urbani toplinski otok, do kakvih je podataka došao milijun i pol kuna vrijedan projekt koji istražuje toplinsko opterećenje Zagreba i što je to zeleno što bi cijelu situaciju moglo popraviti?

Globalni porast temperature, poplave koje nose sve pred sobom, razorni požari, sve češće suše. Gradske sredine postale su vrlo neugodne za život, čak i zdravstveno opasne, a znanstvenici očekuju da će toplinski valovi biti dugotrajniji, žešći i intenzivniji.

Ovakve promjene u klimi već dugo su tema. Još ljetos, u sklopu projekta CroClimGoGreen, na to su upozorili i studenti geofizike zagrebačkog PMF-a. Biciklirajući gradom s neobičnim uređajima na leđima, na zelenom Zrinjevcu izmjerili su 31 stupanj, a na betonom okovanom Glavnom kolodvoru 34.

"Sve urbane površine, i oni veliki gradovi i mali razvijaju te posebne klimatske uvjete koje nazivamo urbanom klimom, odnosno za njih je karakterističan urbani toplinski otok, a to znači da su upravo središnji dijelovi grada, odnosno koji su gusto izgrađeni dijelovi grada bitno topliji nego što je to okolica grada, odnosno ruralna područja", objašnjava Ivana Herceg Bulić, voditeljica projekta CroClimGoGreen. 

Milijun i pol kuna vrijedan projekt CroClimGoGreen, koji istražuje toplinsko opterećenje u Zagrebu, otišao je dalje pa su novim ispitivanjima pokazali postojanje i noćnog urbanog toplinskog otoka.

"Kod njega je zanimljivo da tokom dana imamo akumulaciju topline u izgrađenim površinama dok kada padne noć, kad padne mrak, prirodne površine se krenu naglo ohlađivati no grad još neko vrijeme ispušta nazad tu toplinu", poručuje Matej Žgela, stručni suradnik projekta.

Podaci su zabrinjavajući posebno za zdravlje. Prema istraživanjima gradovi znaju biti topliji i do 11 stupnjeva u odnosu na ruralna područja. U SAD-u toplinski valovi u prosjeku ubijaju više ljudi od bilo koje druge prirodne katastrofe. A prema projekcijama u Velikoj Britaniji broj smrtnih slučajeva povezanih s toplinom povećat će se 257 % do 2050.-te.

"Ono što možemo očekivati, prema svim klimatskim projekcijama, da će se klima mijenjati i dalje u smislu dodatnog zatopljenja i jačanja tih ekstremnih događaja pa samim time možemo očekivati da će toplinski valovi biti dugotrajniji, žešći, intenzivniji", tvrdi Herceg Bulić.

A time će život u urbanim sredinama postati još neugodniji. Znajući da zelene površine imaju ublažavajući učinak na klimu, možda ih napokon počnemo cijeniti, čuvati i stvarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo