PROJEKT ZELENO / Umjesto na odlagalište, ostatci hrane iz zagrebačkog vrtića idu u stroj i od nje ostane tek otpadna voda

Rješenje za svojih svakodnevnih 40 do 80 kilograma otpadaka hrane u ovom je stroju vidio i Dječji vrtić Srednjaci iz Zagreba

22.5.2022.
8:00
VOYO logo

Kućanstva i poslovni sektor u Hrvatskoj godišnje stvore gotovo 290 tisuća tona otpada od hrane, a Europska Unija oko 88 milijuna tona. Za problem biootpada jedna zagrebačka tvrtka nudi stroj koji uz pomoć enzima i mikroorganizama otpatke od hrane pretvara u vodu i CO2. "Projekt: Zeleno" posjetio je jedan dječji vrtić iz Zagreba koji takav stroj i koristi.

Umjesto na odlagalište, ostatci hrane u jednom vrtiću u Zagrebu idu u ovaj stroj - i od nje ostane tek otpadna voda i CO2. Uređaj je na tržište plasirala jedna zagrebačka tvrtka. Kažu da u njega može sve što ljudi mogu pojesti - i sirovo i kuhano, voće, povrće i meso. Ne smiju - veće kosti, školjke ili, primjerice, veće koštice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On koristi jednu posebnu tehnologiju aerobne mikrobiološke razgradnje koja koristi posebnu smjesu mikroorganizama i enzima koji razgrađuju ostatke hrane dok od njih ne preostane ništa osim otpadne vode. Ta otpadna voda se ispušta automatski u kanalizaciju i zajedno s ostalim otpadnim vodama se zatim ispušta u javni sustav odvodnje", rekla je Maša Petranović, predstavnica tvrtke.

Image
NE BACAJTE HRANU /

U Hrvatskoj se baci oko 400 tisuća tona hrane. Projekt: Zeleno savjetuje: 'U dućan uvijek idite s popisom'

Image
NE BACAJTE HRANU /

U Hrvatskoj se baci oko 400 tisuća tona hrane. Projekt: Zeleno savjetuje: 'U dućan uvijek idite s popisom'

Rješenje za svojih svakodnevnih 40 do 80 kilograma otpadaka od hrane u ovom je stroju vidio i Dječji vrtić Srednjaci iz Zagreba. Do prije nekoliko mjeseci biootpad su skupljali u kantama i predavali tvrtki zaduženoj za zbrinjavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako nam pomaže u tom slučaju zato što nakon svakog obroka bacamo ostatke hrane od djece, voća i povrća. Inače svaki obrok on obrađuje dok mi radimo svoj posao, znači nema nikakvih kanti, ničega, koje nikakav miris ne šire u kuhinji, on je jednostavno hermetički zatvoren, on odradi svoj posao, mi radimo svoj posao, i svi su sretni", rekao je Predrag Knežević, chef kuhinje u Dječjem vrtiću Srednjaci.

No, nikako ne možemo biti sretni brojkama. Istraživanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazuje da u kućanstvima nastane 76 posto ukupnog otpada od hrane, s tim da je od te hrane 40 posto još uvijek jestivo. Kućanstva i poslovni sektor godišnje stvore gotovo 290 tisuća tona otpada od hrane, što je 71 kilogram po stanovniku, a Europska Unija oko 88 milijuna tona. Glavni razlozi - prevelika količina kupljene ili pripremljene hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ovakve brojke, zelena rješenja poput ovog svakako su dobrodošla. Iz tvrtke koja ga je osmislila ističu da su i ušteda za poslovanje - eliminiraju trošak prijevoza, odlaganja, smanjuju administraciju, osim toga nema neugodnih mirisa, insekata i glodavaca.

"Eliminiramo kamione s cesta koji emitiraju CO2, sprječavamo ostatke hrane da dolaze na odlagališta gdje svojim truljenjem emitiraju metan, jedan od najštetnijih plinova za okoliš, i zapravo mi imamo nekakvu viziju da ta zelena budućnost u obradi ostataka hrane postane realnost", rekla je Maša Petranović, predstavnica tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su njihovu inovaciju, osim Dječjeg vrtića Srednjaci, prepoznali KBC u Osijeku i jedan hotel na Pagu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo