Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PROJEKT: ZELENO

Život bez stvaranja otpada je moguć. Tihana nas je naučila kako i kojih se pravila treba držati: 'Nema drasti...

U 'Projektu: Zeleno' istražili smo kako izgleda zero wastenačin života i koje male akcije možete poduzeti i sami

Jelena Pajić/ 5.2.2022. u 21:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gotovo sve što kupimo dolazi u nekakvoj ambalaži pa živjeti zero waste, odnosno bez stvaranja ikakvog otpada djeluje nemoguće. No, uz malo truda moguće je značajno smanjiti količinu. 

"Pokušavam se fokusirati da kupujem zaista što mi je potrebno, da pokušam reducirati ambalažu koliko je to moguće, da ne kupujem mali plastični omot u malo većem u malo većem, već to nekako pokušavam reducirati", objasnila je za RTL Tihana Veljačić iz inicijative "Ditch Plastic Croatia". 

Pet je osnovnih principa za živjeti bez stvaranja otpada - odbiti ono što nam ne treba, kupovati samo što nam stvarno treba, ponovno koristiti ono što već imamo kod kuće, reciklirati ako nam od otpada nešto i ostane ili, ako je riječ o biootpadu, kompostirati. 

Osim toga, na tržištu je sve više proizvoda napravljeno od održivih materijala pa je više nego ikad važno razmišljati što ćemo kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Lufa mi je najbolja alternativa koju sam našla. Nikad ne smrdi, može se nakon korištenja kompostirati, tako da ništa ne ostaje od nje", tvrdi Tihana.

Tu su i četkice za zube napravljene od bambusa, kompostabilni flasteri, dezodorans ili melem za usne u kartonskoj ambalaži. 

Upravo se čita

Image
subota u 22:40

Stižu nam studen i zima... hladniji no ikad!

Tihana na ovakav način kupuje i živi već dugo. Od 2017. promovira život bez plastike kroz inicijativu "Ditch Plastic Croatia". Otkrila nam je i recept za odlično univerzalno sredstvo za čišćenje koje vrlo lako možete napraviti sami - bez sastojaka štetnih za okoliš i zaobilazeći plastiku. 

"Imamo ocat, to je bijeli alkoholni ocat bez ikakvog mirisa, u koji sam stavila ljuske od naranče. To mogu biti i ljuske od limuna, mogu biti i lavanda, ružmarin, sve što god imate pri ruci. To mora stajati otprilike 2 tjedna da se to dobro prožme. Ljuske se izvade, sve se procijedi, a prije nego što se koristi, razrijedim s pola vode", objašnjava Tihana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nije sad poanta da sve, napravimo cut, da se prereže, izbace sve stvari koje posjedujemo i kupimo sve koje bi bile održive, već se to može raditi na neki logičan, postepen način koji svi mogu malo po malo implementirati u svoj život", tvrdi Tihana.

Možda nećemo dostići nulu u "nula otpada", ali to nije razlog da ništa ni ne pokušamo. 

Jelena Pajić/ 5.2.2022. u 21:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
PROJEKT: ZELENO

Kako smanjiti ugljični otisak i pritom uštedjeti? Donosimo ključne savjete u Projektu zeleno

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba