izbjegnite pogreške / Kvalitetna kava zahtjeva i kvalitetnu pripremu, reći ćemo vam kako se to radi

Image
Foto: Promo

Otkrivamo i tajnu dobrog espressa

9.8.2022.
16:20
Promo
VOYO logo

Vrhunska kakvoća mješavine kave je možda najvažnija za pripremanje ukusnog napitka, no mogućnosti da ga se uništi pogrešnim tretiranjem su brojne. Zbog toga je kvalitetna priprema podjednako važna kao i kakvoća zrna s kojim baratamo.

Image
Foto: Promo
Image
Foto: Promo

Kvalitetna mješavina kave, koju se tijekom pripreme pogrešno tretira, može imati skoro pa nepodnošljiv okus pa čak i pomalo toksičan sastav. To je ono što po svaku cijenu želimo izbjeći. Za početak je važno krenuti od odabira tehnike pripreme kave. To može biti turska kava iz ibrika ili džezva, ona iz kafetijere, filter kava, ona iz sifona ili kafe aparata. No izbor načina pripreme je najmanji problem. Nešto teže je izbjeći greške koje mogu uništiti potencijalno vrhunski napitak i zato su aparati za kavu često ključna stavka pripreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je potrebno za savršenu tursku kavu?

U našoj kulturi, uz takozvanu tursku kavu, najviše se konzumira talijanski espresso. Iako većinom svi znamo skuhati tursku kavu na kućnom štednjaku, želimo li savršeni napitak postoje pravila kojih se je potrebno držati. Kava kuhana u ibriku ili džezvi, ukoliko je fino mljevena, ima veliku površinu za otapanje i oksidaciju te se može dogoditi da eterična ulja oksidiraju, ali i da otopimo stvari koje ne želimo. Naime, iz krute tvari želimo otopiti od 18 do 22 posto tvari za espresso, dok se kuhanjem turske kave otopi i do 30 posto.

Kada priprema turske kave završi s okusom zagorjelog?

Nije svejedno koliko dugo kuhamo kavu, kao i na kolikoj temperaturi. Jednom kada kava provre, nipošto je ne treba ponovo grijati jer tako spalimo eterična ulja kave i umjesto zdravog napitka imamo u njemu i nešto toksično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se izbjegao previše intenzivan i težak napitak s neugodnom notom zagorjelog, potrebno je staviti kavu u dovoljno vruću vodu. Ako voda nije dovoljno vruća, u napitak će se otopiti i ono što ne bi trebalo. Zato se kavu treba staviti u tek prokuhanu vodi, promiješati i vratiti odmah na vatru pa maknuti.

Dakle, čak i kuhanje tradicionalne turske kave zahtijeva dosta vremena i pažnje jer ima toliko načina da završi s lošim aftertasteom i mučninom u želucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Promo
Image
Foto: Promo

Koja je tajna dobrog espressa?

Tehnologija je slična i kada je u pitanju korištenje drugih naprava za pripremu kave i automata za kavu.

Osim osobne preferencije tehnike pripreme kave, prilikom kupnje pomagala za pripremu ili aparata za kavu, dobro je znati koliku količinu kave želite odjednom pripremiti, kao i koliko vremena za pripremu želite izdvojiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko ste ljubitelj espressa možete birati između ručnih, poluautomatskih, automatskih i aparata za kapsule. Sve ovisi o tome koliko vremena želite potrošiti na pripremu, ali i kakav finali proizvod će vas zadovoljiti.

Automatski aparat za kapsule može vam pripremiti ukusnu kavu u samo nekoliko sekundi, dok oni poluautomatski zahtijevaju duže vrijeme za pripremu, ali i daju puno veću mogućnost utjecanja na kvalitetu finalnog napitka. Budući da ne piju svi kavu možda ćete poželjeti onaj koji nudi čaj i čokoladu, pa je dobro razmisliti i o aparatima s više opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki način pripreme kave traži drugačije mljevenu kava

Budući se kava može spravljati na mnoštvo načina, ponuda pomagala i naprava za pripremanje kave na tržištu je vrlo bogata i raznovrsna.

Ručni espresso aparati za kavu su primjereni za one koji uživaju u procesu pripreme svog napitka i žele tom procesu pružiti pažnju i vrijeme koje zaslužuje. Osim aparata možete kupiti i mlinac ili model s ugrađenim mlince jer samo sa svježe mljevenom kavom ćete postići snažnu aromu i jedinstveni okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se to postiglo, uz vrhunsku kavu je potrebno znanje i iskustvo. Rezultat među ostalim ovisi o količini kave, načinu mljevenja i punjenja sita.

Što je potrebno za savršenu filter kavu?

Ljubitelji filter kave trebat će nešto manje ulaganje jer oprema kao što su kafetijere, aparat za french press ili aparat za kavu s filterima je znatno jeftinija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko posjedujete kafetijeru, kavu možete pripremiti na običnom štednjaku, a u prodaji su i one s ugrađenim električnim grijačem.

French press je jedan od najpopularnijih načina pripreme filtrirane kave na svijetu. Kava se stavi u staklenu posudu i prelije vrućom vodom, te ručno filtrira uz pomoć sita. Za french press je potrebno nabaviti i mlinac jer zahtjeva grublje mljevenu kavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od način pripreme filter kave su aparati za kavu s filterima. Kava se stavi na papirnati filter i prelije vodom temperature oko 93°. Za taj način pripreme koristimo srednje mljevenu kavu jer sitnije mljevena kava daje jači napitak. Za svaku od navedenih tehnika pripreme kave poželjno je imati što kvalitetniji aparat za kavu, ali i znati osnovna pravila i mogućnosti pogreške koje se mogu dogoditi u procesu pripreme.

Priprema vrhunske kave je umjetnost, a oni koji imaju volje i vremena uživati u procesu uz vrhunske mješavine trebaju i vrhunsku opremu i tada rezultat neće izostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo