potaknuti čestim povlačenjem proizvoda / Istraživanje hrvatskih znanstvenika: Otkriveno da popularni mineral uklanja više od 90 posto teških metala

Image

Tijekom 2021. s hrvatskog tržišta povučeno čak 118 prehrambenih proizvoda

3.5.2022.
13:15
VOYO logo

Potaknuti sve češćim povlačenjem prehrambenih proizvoda s polica trgovina, znanstvenici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) otkrili su da popularni prirodni mineral zeolit uklanja više od 90 posto teških metala iz namirnica.

Riječ je o istraživanju 'Razvoj inovativnog suplementa za hranu i detoksikator visokog stupnja finoće na bazi prirodnog minerala zeolita' koje je vodila prof. dr. Brigita Popović s Katedre za fiziologiju i ishranu bilja, u sklopu Zavoda za agroekologiju i zaštitu okoliša FAZOS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je tijekom 2021. s hrvatskog tržišta povučeno čak 118 prehrambenih proizvoda, najviše jer su sadržavali pesticide, istraživanje dolazi usred sve veće globalne zabrinutosti oko utjecaja onečišćenja na zdravlje, ali i potencijalne ugroze zbog širenja radioaktivnih čestica, posebice na području Europe.

'Kako znamo da su arsen, kadmij i živa izrazito toksični teški metali, a u određenim količinama se mogu naći u raznim namirnicama poput žitarica, ribe i morskih plodova, mesa te voća i povrća, zanimalo nas je kako u svakodnevnom životu jednostavnim postupkom možemo smanjiti unos teških metala u lancu prehrane' , objasnila je prof. dr. Brigita Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, teški metali pri višim koncentracijama pokazuju toksične učinke i ako su uključeni u prehrambeni lanac predstavljaju veliku opasnost za zdravlje ljudi i životinja.

Image
provjerite /

Naređeno hitno povlačenje: U poznatom sladoledu i u jednom začinu pronađeni pesticidi

Image
provjerite /

Naređeno hitno povlačenje: U poznatom sladoledu i u jednom začinu pronađeni pesticidi

'U istraživanju smo otkrili da ZEOTEX zeolit uklanja više od 90 posto pojedinih oblika teških metala iz namirnica tijekom vrlo jednostavnog postupka: namakanjem namirnica u vodi s dodatkom ZEOTEX-a u trajanju do 30 minuta. Testiranja smo vršili na riži i bobičastom voću, a pokazalo se da se na ovaj način iz bijele riže najefikasnije uklanjaju kadmij i živa – preko 90 posto te više od 70 posto arsena. Bijela riža odabrana je kao jedna od najvažnijih i svjetski najkonzumiranijih žitarica. Istovremeno, moramo istaknuti kako su sve utvrđene koncentracije teških metala u istraživanim namirnicama bile unutar granica propisanih Pravilnicima EU i RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/01e96ac4-cad2-11ec-b0b6-6ee961d9c84a/v/6f1b75b0-9d0b-11eb-b4b2-cedfb09875dd/768x512-250c81c0-2baa-11ec-a9b4-3a925a8303a3.jpeg

Kod testiranja bobičastog voća, uvrstili smo široki spektar najkonzumiranijih vrsta u Hrvatskoj – maline, ribizle, kupine i borovnice. Rezultati su bili različiti za svako pojedino voće dok je najbolji učinak ZEOTEX-a na uklanjanje teških metala utvrđen kod maline pri čemu je namakanjem u otopini uklonjeno više od 90 % kadmija, 82% žive i 76% arsena', navodi prof. dr. Popović.

Prema njezinim riječima, poznat po svom detoksikacijskom djelovanju zeolit se opravdano naziva i mineralom budućnosti. Djeluje tako da u svoju mrežu, što mu je slikovito i stvarna struktura, veže tj. zarobljava toksine, pesticide, kancerogene tvari, organske otrove i teške metale te time ostvaruje antibakterijski, detoksikacijski, antioksidativni i imunostimulacijski učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'S obzirom na to da smo svjedoci kako se brojne namirnice, prethodno dozvoljene za konzumaciju, sve češće povlače s polica trgovina zbog višestrukih razloga, važno je istaknuti da postoji jednostavan postupak za pomoć i primjenu u svakodnevnom životu. Radi se zapravo o samo maloj promjeni navike: o tome da prilikom pripreme namirnica dodate žličicu zeolita u vodu u s kojom ispirete vaše namirnice.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/020d228e-cad2-11ec-bd7e-ae5cea5aaf9a/v/6f1b75b0-9d0b-11eb-b4b2-cedfb09875dd/768x512-250c81c0-2baa-11ec-a9b4-3a925a8303a3.jpeg

Ovo istraživanje može biti put ka razvijanju novih strategija smanjenja rizika od narušavanja ljudskog zdravlja kontaminacijom teškim metalima. Do sada su se te strategije uglavnom bazirale na praćenju koncentracija propisanih Pravilnicima kojima je u RH određena najviša razina teških metala koja se smije nalaziti u namirnicama i vodi za piće, kao i u izbjegavaju konzumiranja pojedinih vrsta namirnica. Također, istraživanje ima potencijal i u pravcu poboljšanja kvalitete namirnica koje se koriste u proizvodnji dječje hrane te se u budućnosti treba osvrnuti i na aspekt obrade tih namirnica upotrebom upravo detoksikatora visokog stupnja finoće na bazi minerala zeolita, među kojim hrvatski 100% prirodni ultra fini mikronizirani ZEOTEX ima najfiniju strukturu', kaže prof. dr. Popović. Cjelovito istraživanje potražite na web stranici: www.zeotex.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo