SRUŠIO SE ZBOG OLUJE? / Pronađena crna kutija, nitko od 118 putnika nije preživio pad aviona

Image
Foto: AP Images

Zrakoplov, u kojem je bio 51 francuski državljanin, jasno je identificiran unatoč tome što se raspao, kaže se u priopćenju iz ureda francuskog predsjednika Francois Hollandea.

25.7.2014.
10:37
AP Images
VOYO logo

Nitko od 118 osoba nije preživio pad putničkog zrakoplova kompanije Air Algerie koji se srušio na sjeveru Malija, no crna kutija pronađena je u petak među ostacima raspadnutog aviona i mogla bi pomoći da se utvrde uzroci nesreće.

"Nažalost, nitko nije preživio", izjavio je francuski predsjednik FrancoisHollande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna je crna kutija pronađena, a francuski vojnici koji osiguravaju mjesto nesreće poslali su je u Gao na sjeveru Malija", rekao je Hollande.

Razmatraju se sve hipoteze, uključujući i onu da su nesreću izazvale krajnje nepovoljne meteorološke prilike, kažu francuski dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatke zrakoplova tipa McDonnell Douglas MD82, koji je letio za Alžir, a srušio se 50 minuta nakon polijetanja iz Ouagadougoua u Burkini Faso, pronašao je u četvrtak navečer vojni helikopter na sjeveru Malija, blizu granice s Burkinom Faso.

U zrakoplovu je bio 51 francuski državljanin, 23 državljana Burkine Faso, a ostali su bili iz Kanade, Libanona i Alžira. Ukupno je bilo 118 osoba, a ne 116 kako je ranije javljano, objavio je ured francuskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski državni tajnik za promet FredericCuvillier je izjavio da su "meteorološki uvjeti bili iznimno loši". Kazao je da su "od samog početka isključili hipotezu da je na zrakoplov ispaljena raketa sa zemlje, to je vrlo teško moguće, čak nemoguće", rekao je.

Područje Gaoa opasna je zona u kojoj su džihadisti i dalje vrlo aktivni, kao i druge skupine te krijumčari oružja. Svima na ruku ide to što je to djelomice pustinjsko područje golemo i stoga ga je teško nadzirati. Francuski vojnici ondje su od siječnja 2013., kad je počela intervencija protiv džihadista povezanih s terorističkom organizacijom Al Kaidom islamskog Magreba, koji su prije toga u devet mjeseci osvojili sjever Malija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA) objavila je u petak da će učiniti sve da poboljša sigurnost zračnog prometa nakon "crnog tjedna" u kojem su se srušila tri zrakoplova s više od 460 mrtvih.

Avion se najvjerojatnije srušio zbog lošeg vremena

Loše vrijeme najvjerojatniji je uzrok pada alžirskog zrakolova sa 116 putnika nad Malijem, objavili su francuski dužnosnici i istaknuli da nesreću vjerojatno nitko nije preživio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji na mjestu nesreće zaključili su da se zrakoplov raspao prilikom udara o tlo, kažu dužnosnici, sugerirajući kako to znači da vjerojatno nije bio meta napada.

"Zrakoplov je uništen u trenutku udara u zemlju", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova BernardCazeneuve radiju RTL, govoreći o letjelici u kojoj je bio 51 francuski državljanin i koja se u četvrtak srušila u Maliju blizu granice s Burkinom Faso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da se zrakoplov srušio zbog razloga povezanih s vremenskim uvjetima. U ovom trenutku ne možemo isključiti ni druge mogućnosti, ali to je najizglednija teorija", istaknuo je Cazeneuve.

I ministar prometa FredericCivillier kazao je da Francuska od početka isključuje mogućnost da je zrakoplov bio napadnut i istaknuo kako su mali izgledi da ima preživjelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na stanje zrakoplova, jako je malo vjerojatno, gotovo nemoguće, da ima preživjelih", rekao je Civillier, dodavši da francuski vojnici osiguravaju mjesto pada.

Francuska poslala vojsku da osigura mjesto pada zrakoplova

Francuska je u petak priopćila da je poslala vojnu postrojbu koja bi trebala osigurati mjesto nesreće alžirskog zrakoplova u kojem je bilo 110 putnika i članova posade, a ostaci su mu pronađeni u Maliju, u blizini granice s Burkinom Faso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplov, u kojem je bio 51 francuski državljanin, jasno je identificiran unatoč tome što se raspao, kaže se u priopćenju iz ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

"Francuska vojna postrojba poslana je da osigura mjesto i prikupi prve informacije", dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po kompaniji Air Algerie, avion je poletio iz Ouagadougoua sa 110 putnika i članova posade prema Alžiru u noći na četvrtak. Nestao je s radara pedesetak minuta nakon polijetanja.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo