građani nezadovoljni / Prošle godine zaprimljeno čak 477 pritužbi na državne službenike

Zbog dugih redova i nepristojnih službenika građani su samo lani uputili 500-tinjak pritužbi na ponašanje državnih službenika. Najviše ih je stiglo na račun policije, porezne uprave i ministarstva graditeljstva. A zbog povrede dužnosti sedmero službenika već je kažnjeno novčano, a jedan je dobio i otkaz

1.3.2015.
18:58
VOYO logo

U zagrebačkoj Petrinjskoj šalteri su puni. Vade se dokumenti, ispunjavaju formulari, službenici rade bez prestanka da ne bude gužve. Jer baš redovi građane najviše živciraju.

Baš je to jedan od najčešćih razloga pritužbi na neetično ponašanje državnih službenika koji stiže na stol Zorana Radića, etičkog povjerenika u ministarstvu unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Možete zamisliti frustraciju građanina koji sat vremena stoji u redu pa mu službenica kaže da mu fali nekakav dokument i onda traži objašnjenje, a čovjek iza njega već je nervozan jer duže čeka'', kaže povjerenik za etiku u MUP-u, Zoran Radić.

Od svih državnih službi, baš je MUP-u stiglo najviše pritužbi. Što zbog velikog broja službenika, što zbog prirode posla.  Kažnjavanje u prometu, osiguravanje velikih skupova, intervencije zbog nasilja, izvršavanje deložacija, sve su to poslovi policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U pravilu je svaka deložacija završila s nekoliko pritužbi na neetično postupanje gdje policijski službenici nažalost, moraju pružiti posao sudu i svi znamo kako se to događa, pa nakon toga uvijek slijedi jedna do dvije pritužbe“, nastavlja Radić.

U MUP-u ih je lani bilo 212, slijedi Porezna s 56 pritužbi, pa ministarstvo graditeljstva s 22. Od ukupno 477 pritužbi u svim državnim službe, samo su 53 ocijenjene osnovanima. Većinu se opomenulo usmeno ili pisano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Građani se uvijek žale na ponašanje službenika, da su nepristojni, da im ne pružaju dovoljno informacija i da im ne pomažu u ostvarivanju njihovih prava'', rekla je Vesna Šiklić Odak, načelnica Sektora za etiku, sustav vrijednosti i izobrazbu državnih službenika Ministarstva uprave.

U slučajevima koje su proveli povjerenici za etiku, pokrenut je samo jedan postupak, ali su zato čak 22 postupka zbog teže povrede dužnosti pokrenuli sami šefovi državnih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali smisao pritužbi i etičkog kodeksa nije samo sankcioniranje.

''Cilj je svega toga da se promjeni percepcija javnosti, da administracija radi loše'', rekla je Odak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ako netko ipak ne radi svoj posao kako treba, požaliti se mogu svi. No svi to ne znaju.

''Nisam znala, ali nisam takva kao tip da bi takvo nešto radila, trebamo imati razumijevanja za sve'', prokomentirala je Brankica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tomu, državni službenici uvijek trebaju biti na usluzi građanima.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo