ipak se pronašao novac / Prosvjed roditelja i djece: Split nam obećava školu već 24 godine

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Iako su gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i resorni ministar Vedran Mornar pronašli novac za gradnju škole, roditelji i djeca ipak su danas prosvjedovali jer im grad Split već 24 godine obećava da će izgraditi osnovnu školu na Pazdigradu.

27.9.2014.
14:23
Tino Juric/PIXSELL
VOYO logo

Dvjestotinjak djece i roditelja prosvjedovalo je danas na Lovrinačkoj cesti jer im grad Split već 24 godine obećava da će izgraditi osnovnu školu na Pazdigradu ali, zbog neispunjenog obećanja, učenici iz toga kvarta nastavu pohađaju u tri druge osnovne škole.

Prosvjed je počeo u 10 sati i nije bio odgođen bez obzira na to što je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar sinoć kasno obavijestio medije da se dogovorio s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom o izgradnji škole koju će u istim iznosima financirati grad i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noseći transparente na kojima je pisalo - "Ne želim u školu u tri smjene", "Neću da me mama vozi u školu", "Svi se zalažu, a nitko da izgradi", "Lažete li nas ponovno?", "1990.-2014.", te "Imam pravo na školu", prosvjednici su desetak minuta zaustavljali promet uzvikujući da "žele školu".

Prije toga su na otvorenome, na mjestu gdje bi trebala niknuti nova škola, u pravim školskim klupama održali sat povijesti i to pred panoom gdje su bile izložene fotografije deset prethodnih gradonačelnika koji su im obećavali školu. Predstavnica roditelja za školu Pazdigrad Marijana Kvrgić podsjetila je kako ponovno prosvjeduju na istome mjestu kao i prije tri godine jer je 'priča' oko škole na Pazdigradu stara 24 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudno nam je da je gradonačelnik izjavio kako se dogovorio s ministrom oko gradnje škole i to samo nekoliko sati prije našeg prosvjeda", rekla je Kvrgić. Dodala je kako prosvjednici žele vjerovati u to, ali da su se toliko puta razočarali da više jednostavno ne žele da im se to ponovno dogodi.

Predstavnica građana toga naselja Smiljana Antičević izjavila je novinarima da dvoje njezine djece ide u školu te da njezin suprug i ona "imaju ratni raspored, pa se izmjenjujemo, ali naporno je cijeli dan gledati na mobitel kakav im je raspored i kada ih treba prevesti kući". Dodala je kako je "sramota da u 21. stoljeću tražimo školu na 'dohvat' dječje noge".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su podsjetili da ne traže obećanja vladajućih jer su ih odavno dobili, nego žele da gradnja škole počne, dodajući da im je škola neophodno potrebna jer u naselju ima oko 500 djece. Desetogodišnji Marin rekao je pak novinarima da nastavu u četvrtom razredu osnovne škole pohađa u kvartu koji je dosta udaljen od mjesta gdje živi, pa ga u školu voze roditelji što mu, priznao je, "pomalo smeta jer bi se napokon želio osamostaliti".

Među prosvjednicima bila je i nezavisna gradska vijećnica Marijana Puljak koja je pozdravila dogovor gradonačelnika i resornog ministra o gradnji škole na Pazdigradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da je potvrda toga dogovora stigla sinoć prilično kasno imamo pravo sumnjati da je stigla s namjerom da nas spriječi u prosvjedu", rekla je Puljak i dodala da roditelji neće odustati i prosvjedovat će dok ne vide ozbiljne namjere i početak gradnje škole.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo