okupljeni se mirno razišli / Prosvjednici pred HNB-om: 'Lopovi, lopovi! Želimo ostavku!'

Prosvjednici koji su otišli pred Vladu na Trg svetog Marka su se razišli. Razilaze se i preostali prosvjednici te idu na trag prema Trgu Franje Tuđmana u autobuse kojima su došli u Zagreb.

25.4.2015.
9:40
VOYO logo

U višesatnom prosvjedu u organizaciji udruge Franak u Zagrebu je po procjenama policije u subotu sudjelovalo između osam i deset tisuća građana, a prosvjed je završen ispred Vlade i Hrvatske narodne banke (HNB), gdje su prosvjednici još jednom zatražili ostavku guvernera Borisa Vujčića, a Vladi poručili da počne štititi interese svojih građana.

"Stop pljačkama", "Lopovi, lopovi", "Ostavka Vujčiću" i "Ropstvo", orilo se ispred zgrade HNB-a, kamo je nakon uvoda na Trgu Franje Tuđmana otišao najveći broj prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su se u Zagrebu okupljali od jutarnjih sati, a autobusima su pristizali iz svih krajeva Hrvatske - Zadra, Pule, Istre, Slavonije, Koprivnice, Rijeke i Bjelovara, a podršku su dobili i iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije i BiH.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

S Trga Franje Tuđmana, u podne su u povorci krenuli prema Trgu bana Jelačića, gdje ih je među brojnim građanima dočekao i predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški, zajedno s prosvjednicima iz Savske 66, koji su povorku dočekali vrlo emotivno, Glogoški je čak i zaplakao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski branitelji dali su svoje živote, mnogi dijelove svoga tijela, svoje zdravlje, sigurno ne da bi imali ovakvu Hrvatsku", rekao je novinarima Glogoški, koji je zadovoljan brojem prosvjednika. Zadovoljan je i što su brojni prosvjednici prilazili braniteljima i pozdravljali ih, a tumači kako je na današnjem okupljanju pokazano zajedništvo koje Hrvatskoj treba.

"Vidimo da od Vlade Republike Hrvatske i od čelnih ljudi nema razumijevanja ni za njih, kao ni za nas. Vlada Republike Hrvatske, sve institucije ove države, odgovorne su za sve ono što se događa u hrvatskom društvu, pa tako i za ove ljude. Zato idemo svi zajedno do pobjede, da pokažemo onima koji su na čelu institucija da moraju imati odgovornost prema hrvatskom narodu", poručio je Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ispred zgrade HNB-a, okupljenima se ponovno obratio Ivan Kontrec iz Udruge Franak. U više je navrata za probleme sa švicarskim frankom optužio monetarnu vlast, nazivajući HNB "mjenjačnicom koja preprodaje strani novac po visokim kamatama". "Rizična smo država, imaju hipoteke, jamce, jel' im trebaju još i naši bubrezi", upitao je Kontrec.

HNB je optužio da štiti banke te zaključio kako je Hrvatska "po pravima potrošača afrička kolonija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontreca vesele posljednje oštre izjave ministra financija Borisa Lalovca na račun banaka, no poručio je kako je vrijeme da se nešto napravi.

Okupljenima na Trgu sv. Marka obratio se koordinator udruge Franak Damir Šlogar, koji je vladajuće pozvao da "napokon počnu djelovati u interesu građana, a ne protiv svojeg naroda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ustvrdio je da banke u stranom vlasništvu čine izravnu štetu Hrvatskoj izvlačenjem milijardi kuna u matične banke u inozemstvu, bez ijedne kune poreza. "Vrijeme je da se konačno stane na kraj bezakonju i nepravdi te da se odgovorni i banke napokon kazne za ono što nam čine. Nećemo odustati, dosta je", poručio je Šlogar.

Kazao je i kako vladajući nemaju dovoljno volje ni odlučnosti da riješe probleme svojih građana, poručio im je da će još jače djelovati sve dok ne nestane nepravda, pljačka i lihvarenje zbog kojeg je Udruga Franak osnovana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Božo Ivošević iz Udruge Franak uvjeren je, pak, kako Vlada ima instrumenata da riješi pljačku, ali kako nije upotrijebila ni jedan mehanizam da bi zaštitila građane. "Čija ste vi vlada – vlada hrvatskog naroda ili vlada koju su postavili i nadziru bankari", upitao je.

Ivošević je Vladi poručio da se probudi, da prestane zabijati glavu u pijesak i da zaustavi pljačku, jer se problem neće riješiti sam te obećao kako će se prosvjednici vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Na prosvjedu pred Vladom uzvikivalo se, "Bando lopovska", "lihvari", "lopovi", "dosta je".

Prosvjednici su se oko 15 sati i s Trga sv. Marka i ispred HNB-a, uz policijsku pratnju, počeli vraćati na početnu točku, prema Trgu Franje Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sever: Banke su zločeste koliko im vlast dopusti

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je s prosvjeda u organizaciji Udruge Franak da monetarna, izvršna i zakonodavna vlast snose odgovornost za sve što se događa u zemlji te da su banke zločeste onoliko koliko im to dopuste vlasti zemalja u kojima djeluju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trideset posto Hrvata je siromašno, ali ne svojom krivicom, 317.000 građana je blokirano, s dugom od 31,46 milijardi kuna, velik je broj siromašnih i svi su objedinjeni u jadu i bjedi", upozorio je Sever na prosvjedu na Trgu Franje Tuđmana, na kojem se okupilo više od tri tisuće prosvjednika.

Ustvrdio je da bankari dobro žive preko leđa građana te da vlasti nemaju sluha. "Ignoriraju sve, građani su na jednoj, a oni na drugoj strani i jedino što se trude je da što duže ostanu na vlasti", rekao je Sever te dodap kako očekuje da Hrvatska narodna banka (HNB), Vlada i Sabor u budućnosti donose zakone po mjeri svojih građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević kazao je da su građani izručeni na milost i nemilost banaka. "HNB nije ni Hrvatska niti narodna, jer dopušta da se ovo događa. U posljednjih šest godina imamo 200.000 radnih mjesta manje, siromaštvo je poraslo za 30 posto, industrijska proizvodnja je pala za 17 posto, a banke imaju 20 milijardi profita", naveo je Matijašević i poručio da teret kredita moraju snositi isključivo banke "i nitko drugi".

"Neka ovo bude početak građanskog nemira i neposluha, jer kad jednom ulica skine Vladu, više ništa neće biti isto", poručio je Matijašević, uz glasno odobravanje okupljenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Matijašević je uvjeren da od HNB-a nema nikakve koristi "jer dopušta bankama da deru kožu građana". Dodao je kako očekuje da banke hrvatskim građanima omoguće isti tretman kao i u zemljama iz kojih dolaze.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić naveo je da se puno hrvatskih građana miri sa svojom situacijom pa ih, kaže, zato na Trgu Franje Tuđmana nema pola milijuna. Smatra da hrvatske vlasti srednji sloj pretvaraju u sirotinju, kojoj se, kaže, više nema što uzeti. Naglasio je da bankari i političari jedino priznaju jezik pritiska i poručio kako je "vrijeme da snagu argumenata zamijeni argument snage".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku proisvjedu pružili su i dužnici iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije i BiH. U ime tih prosvjednika Kemal Duraković iz BiH okupljenima se obratio riječima, "maloprije sam popio kafu i platio sam je u kunama, a nitko ne traži švicarce", što je izazavalo smijeh okupljenih.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Htjeli su rat i dobit će ga, neće dobiti ni kamatu koju su zamislili. Poništite ugovore vezane uz nepostojeći CHF. Možda jesu izmislili granice, ali nema granice kada kradu", rekao je Duraković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podršku prosvjedu u organizaciji Udruge Franak pružile su brojne druge organizacije, poput udruga Blokirani i Pokrenimo Hrvatsku, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nekoliko sindikata, stranke Živi zid, branitelja i invalida Domovinskog rata koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja i dr.

Odluku o organizaciji masovnog prosvjeda Udruga Franak donijela je krajem ožujka, nakon propalih pokušaja dogovora rješenja za korisnike kredita vezanih uz švicarski franak unutar radne skupine sastavljene od predstavnika države, banaka i dužnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo