HNS napao vargu / 'Protokol kod 'tablete za dan poslije' suprotan je zdravom razumu'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

'Provedbom protokola događa se da pri odlučivanju o ženskom reproduktivnom zdravlju svi imaju veća prava od same žene. Mi u HNS-u to smatramo nedopustivim', poručila je u priopćenju predsjednica Ženske inicijative HNS-a Sonja König

30.4.2015.
15:34
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

HNS je u četvrtak ustvrdio da je protokol koji je odobrio ministar zdravlja SinišaVarga kod izdavanja "tablete za dan poslije" ellaOne - diskriminatoran, suprotan hrvatskom zakonodavstvu, direktivama Europske unije i zdravom razumu pa očekuje da ga Varga pod hitno povuče.

"Provedbom protokola događa se da pri odlučivanju o ženskom reproduktivnom zdravlju svi imaju veća prava od same žene. Mi u HNS-u to smatramo nedopustivim. Zato očekujemo od ministra zdravlja da uputu o provedbi protokola pod hitno povuče i da u budućim odlukama konzultira Ustav, Zakon o ravnopravnosti spolova, ali i politike ove Vlade", poručila je u priopćenju saborska zastupnica i predsjednica Ženske inicijative HNS-a SonjaKönig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da se protokolom usporava i otežava dostupnost tog medicinskog proizvoda, ali i da se smanjuju i ugrožavaju prava žena.

"U zaštititi ljudskih prava i dostizanju ravnopravnosti spolova društvo mora ići naprijed, a ne nazad. Svatko ima pravo i mora imati pravo odlučivati o svome tijelu, seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Sve drugo je diskriminacija i kršenje ljudskih prava te ugrožavanje zdravlja i dostojanstva čovjeka", upozorila je König.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik IgorKolman ustvrdio je, pak, da je protokol u potpunom neskladu s vremenom u kojem živimo i s već dostignutim standardima, kako u Hrvatskoj, tako i u EU. "On je u neskladu i s politikom ove Vlade, politikom za koju je ova Vlada dobila povjerenje građana Republike Hrvatske", ocijenio je Kolman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo