nova razina transparentnosti / Provjerite koliko ministri troše na peciva, cvijeća i novine!

Koliko po ministarstvima troše za peciva, cvijeće ili na lijekove - podaci su koje je Ministasrtvo financija objavilo na internetu. Građani sada mogu lako pronaći koliko su rastrošni pojedini ministri i njihovi timovi. Iako javnost hvali potez, neke cifre do kojih smo došli pretraživanjem - potpuno su neshvatljive.

3.10.2014.
19:16
VOYO logo

Odakle cvijeće u Hrvatskom saboru? Kloštar Ivanić godinama dostavlja cvijeće svim ministarstvima. Ove godine samo Sabor i Ministarstvo obrane naručili su od njih cvijeća u vrijednosti od 50.000 kuna.

Koliko se i na što troši novac iz državnog proračuna, sada može znati svatko. To je samo jedna od stvari koju možete doznati na stranici Ministarstva financija. Bloger Marko Rakar kaže da je ovo prvi put da može pohvaliti Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pogledu transparetntnosti ovo je najbolja stvar koju je ova Vlada, ali i dosadašnje vlade, napravila dosad", pojasnio je bloger Marko Rakar.

Tako sada znamo da u Ministarstvu gospodarstva rade veliki ljubitelji peciva. U Pan Peku su ove godine potrošili nevjerojatnih 2 milijuna kuna na peciva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je 5.500 državnih kuna potrošila u zagrebačkoj gradskoj ljekarni, a policajci pak očito vole sladoled jer MUP je u Ledu potrošio 240.000 kuna.

"Rekao bih da će posljedica biti veća disciplina potrošača - koliko smo mi zadovoljni, toliko su oni nervozni što će se sada dogoditi", istaknuo je Rakar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je nervozan bivši predsjednik Stipe Mesić jer se otkrilo da puno čita. Na dan troši čak 64 kune na novine, a 196 na telefoniranje. I Ivo Josipović voli telefonirati. Ove godine Ured predsjednika je potrošio 620.441 kunu. Ured predsjednika Vlade samo 80.755 kuna.

Zato je štedljiv ministar uprave Arsen Bauk. Dok druga ministarstva na telefon troše milijune, on je u 2014. potrošio 209.000 kuna. Gordan Maras još je štedljiviji i u Ministarstvu poduzetništva račun je za prošlu godinu bio 175.000 kuna.

"Treba podzraviti tu inicijativu jer ona znači nastavak poboljšanja fiskalne transparentnosti", naglasio je Anto Bajo iz Instituta za javne financije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova inicijativa, na kraju krajeva, svakom građaninu daje mogućnost da se igra insepektora.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo