BACALI KAMENJE I DIMNE BOMBE / Prvi crnogorski gay pride održan uz žestoke napade!

Image
Foto: Twitter

Neposredno uoči početka mimohoda sudionike povorke, koji su se okupili ispred zidina Starog grada u Budvi, napala je skupina od stotinjak prosvjednika. Okupljene sudionike nezadovoljni prosvjednici gađali su jajima, kamenjem, bocama i daskama, a bacali su i dimne bombe.

24.7.2013.
13:10
Twitter
VOYO logo

Prva crnogorska Parada ponosa, koja je u srijedu u podne održana u crnogorskom ljetovalištu Budvi, okupila je više desetaka predstavnika i pristaša LGBT zajednice u Crnoj Gori, no suočila se sa žestokim reakcijama i napadima protivnika te manifestacije.

Neposredno uoči početka mimohoda sudionike povorke, koji su se okupili ispred zidina Starog grada u Budvi, napala je skupina od stotinjak prosvjednika. Okupljene sudionike nezadovoljni prosvjednici gađali su jajima, kamenjem, bocama i daskama, a bacali su i dimne bombe. Intervenirala je policija koja je prosvjednike potisnula iza hotela Mogren i u sporedne ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč napadima mimohod je nastavljen, a sudionici su nosili obilježja u duginim bojama, transparente "Izlazimo iz ormara", "Dosta je tišine", a vijorila se i crnogorska zastava. Tijekom održavanja povorke nastavili su se obračuni policije i protivnika koji su pratili njeno održavanje uz povike "Ubij, ubij pedera" i gađajući sudionike, no jake policijske snage spriječile su veće incidente.

Image
Image

Dok se službeno tvrdi da nema ozlijeđenih, organizator prve Parade ponosa, izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević kazao je da se nije nadao da će doći do incidenata te da ima ozlijeđenih sudionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prava slika Crne Gore, mi smo se okupili mirno, a dočekani smo drvljem i kamenjem, a neki sudionici su ozlijeđeni", kazao je on.

Procjenjuje se da je na skupu sudjelovalo između 30 i 40 sudionika, dok je više od 400 policajaca osiguravalo skup. U Budvi, glavnom crnogorskom turističkom središtu, cestovni promet bio je zatvoren u širem središtu grada. Po završetku mimohoda sudionici su iz sigurnosnih razloga iz užeg središta prevezeni brodovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu su među ostalima sudjelovali i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i Blanka Radošević Marović kao i savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, savjetnica predsjednika parlamenta za odnose s javnošću Snežana Burzan te predstavnici nekih političkih stranaka i nevladina sektora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo