crni, pesimistični tonovi / Prvih godinu dana u EU: Što smo očekivali, a što se ostvarilo?

Uoči obilježavanja godine dana od ulaska u Europsku uniju na Pantovčaku - uz predsjednika Ivu Josipovića, svoje stavove o 365 eurospkih dana sukobili su ministri, oporba, sindikati, poslodavci, sveučilišni profesori. Zajedničkog zaključka nije bilo, ali su u raspravi, osim kod članova vlade, prevladavali crni, pesimistični tonovi. Pa ni za samog Predsjednika nije sve ružičasto.

30.6.2014.
18:59
VOYO logo

Nakon prikladnog glazbenog uvoda, a potom i uručenja odlikovanja petorici za doprinos koji su dali europejstvu u Hrvatskoj, predsjednik RH IvoJosipović okupio je predstavnike vlade, oporbe, sindikata, poslodavaca i drugih, kako bi čuo što misle o prvoj godini članstva.

Nakon godina dana našeg članstva, sigurno je da slika učinaka na Hrvatsku nije sasvim ružičasta, ali nije ni crna. Daleko od toga. Mislim da prvu godinu dana možemo ocijeniti uspješnom. Istu ocjenu imaju, očekivano, i svi prisutni ministri.

"To je dobro da nas je natjeralo članstvo u EU, a to je da se odlučimo s čim se mi želimo baviti, i u čemu smo najbolji", izjavio je ministar gospodarstva IvanVrdoljak.

"Zadužili smo se za 1,25 milijardi po kamatnoj stopi koja je povijesno niska, nikad u 23 godine državnosti nismo imali tako povoljnu stopu zaduživanja", dodao je ministar financija BorisLalovac.

"Konačno, pitanje sigurnosti, o tome neću reći ništa osim, pogledajte Ukrajinu", kazala je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova VesnaPusić.

Ružičastu sliku prve godine zato nemaju u oporbi.

"Tu je šansu pristupanja Europskoj uniji trebalo u ekonomskom smislu zgrabiti čvršće i odlučnije", mišljenje je HDZ-ovke MartineDalić.

Jednako su kritični i poslodavci...

"Tržište od 500 milijuna stanovnika je ogromna prilika, ali samo za sposobne, samo za one koji su izvršili trening, kao na ovom Svjetskom prvenstvu. Mi u gospodarstvu igramo kao da smo iz druge lige zapad, a ne iz prve, svjetske lige i to trebamo promijeniti što prije", izjavio je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca IvicaMudrinić.

Još su žešći bili predstavnici sindikata.

"Udio naše potrošačke košarice je dvostruko veći za prehranu nego što je to kod ostalih zemalja Europske unije", smatra predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata OzrenMatijašević.

"Kad prođemo među građanima i kad ih pitamo što će reći, naravno da žive lošije, da žive teže, da žive besperspektivnije, i to je Hrvatska godinu dana poslije", dodaje predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata KrešimirSever.

Na kritike su vladajući imali očekivan odgovor.

"U prvoj godini ne možete imati velike učinke, barem one izrazito vidljive i pozitivne. To je iskustvo drugih zemalja, to je iskustvo Hrvatske", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja BrankoGrčić.

Spomenut je i slab utjecaj ulaska na društveno-političko stanje.

"Dogodilo se to da su bitno i teško poremećeni međunacionalni odnosi, da je presija prema manjinama znatno veća nego što je bila od 80-ih na ovamo" smatra politički analitičar ŽarkoPuhovski.

Domaćinu skupa nije preostalo drugo nego zaključiti da druga godina mora biti bolja - zato će se s riječi, po tko zna koji put, morati prijeći na djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo