umjetnik je bio meta / Pucnjava u Kopenhagenu: Policija objavila sliku ubojice

Najmanje trojica danskih policajaca su ranjena, a jedan civil je ubijen u subotu u Kopenhagenu u pucnjavi na zgradu u kojoj se održavala rasprava o islamizmu i slobodi izražavanja

14.2.2015.
17:45
VOYO logo

Tri policajca su ranjena, dok je jedan civil ubijen tijekom pucnjave u kafiću u Kopenhagenu, gdje se održavalo predavanje o slobodi govora i islamizmu.

Do napada je došlo tijekom govora francuskog ambasadora Françoisa Zimerayja, a pretpostavlja se kako je meta napada bio švedski umjetnik Lars Vilks, poznat po crtanju kontroverznih karikatura proroka Muhameda zbog čega je od 2010. godine pod policijskom zaštitom. Vilks nije ozlijeđen. Policija ga je odvela s mjesta napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi BBC, napadači su ispalili do 40 metaka prije nego što su pobjegli. Policija je zatvorila cijelo područje te tragaju za dvojicom maskiranih napadača. 

Dvojica napadača su u bijegu i za njima tragaju snage sigurnosti i reda. Policija je ubrzo objavila i fotografiju napadača prije pucnjave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po medijima, ispaljeno je oko 40 hitaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je isto kao u Charlie Hebdou, samo što ovi nisu uspjeli ući", rekao je Zimeray.

Prije samo mjesec dana u Francuskoj je u trodnevnome nasilju ubijeno 17 ljudi, a sve je počelo kad su islamisti upali u pariški ured satiričkoga lista Charlieja Hebdoa i zapucali po redakciji u znak osvete što je list objavljivao crteže proroka Muhameda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine Amerikanka koja se prozvala Džihad Jane osuđena je na deset godina zatvora zbog urote s namjerom da ubije Vilksa. Šveđanin se također nalazi na Al-Kadininoj listi 'najtraženijih ljudi koji vrijeđaju Islam', a fundametalisti iz Islamske države ponudili su 150.000 dolara za njegovo ubojstvo. Zanimljivo je dodati kako je nekoliko osoba u par navrata uhićeno zbog prijetnji i/ili planiranja napada na umjetnika. 

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danska premijerka Helle Thorning-Schmidt rekla je u subotu da je zemlja u stanju uzbune nakon 'terorističkog napada' u Kopenhagenu, a policija tvrdi da je meta bio kontroverzni švedski umjetnik.

"Sigurni smo da je to bio politički motiviran napad i zato je to teroristički napad. Cijela je zemlja u stanju pripravnosti", rekla je novinarima u blizini mjesta pucnjave u kojoj je jedan civil poginuo, a trojica policajaca su ranjena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski predsjednik Francois Hollande, javlja France Presse, 'izrazio je danskoj premijerki Helle Thorning-Schmidt solidarnost Francuske', priopćila je Elizejska palača.

Reuters je objavio kako će Hollande i ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve odmah otputovati u Kopenhagen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo