Novi sastanak u veljači / Pusić i Erjavec dogovorili se kako će se - dogovoriti!

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njen slovenski kolega Karl Erjavec sastali su se u srijedu navečer u Bruxellesu i dogovorili kako će se - dogovoriti. Europska unija pritišće obje zemlje da se rješenje pronađe tijekom veljače zbog političke situacije u Sloveniji koja prijeti raspuštanjem parlamenta.

30.1.2013.
21:41
VOYO logo

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije izjavili su u srijedu navečer nakon sastanka u Bruxellesu da je moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Karl Erjavec izjavili su na konferenciji za novinare nakon dvosatnog sastanka da će se ponovno sastati 6. veljače u Sloveniji zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka dviju vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboje ministra je istaknulo da je tijekom veljače moguće naći rješenje za Ljubljansku banku koje bi prihvatile obje vlade.

"Dogovorili smo novi sastanak 6. veljače na kojem ćemo biti mi ministri i dvojica financijskih stručnjaka kako bi stručno i politički definirali rješenje. Kada definiramo rješenje, kojemu smo vrlo blizu, predstavit ćemo ga našim vladama i uvjerena sam da će ga one prihvatiti ako se mi složimo. Pronalaženje alternativnog rješenja omogućit će Hrvatskoj da povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, jer će sudski postupci u tom slučaju postati bespredmetni, a Sloveniji će omogućiti da započne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora", izjavila je ministrica Pusić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikakvih pojedinosti u kojem pravcu ide moguće rješenje nije bilo moguće doznati.

"Očekujem da ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora završi na vrijeme i da Slovenija neće biti zadnja koja će ga ratificirati", rekla je ministrica Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Erjavec je rekao da su dvojica financijskih stručnjaka, Zdravko Rogić i France Arhar, daleko odmakla kada je riječ o tehničkim rješenjima.

"Stručnjaci mogu doći do rješenja do određene razine, a za dalje je potrebna politička odluka. Na sastanku sljedeći tjedan vidjet ćemo dokle smo došli i koja pitanja treba još riješiti kako bi Hrvatska povukla svoje tužbe", što je uvjet da Slovenija započne s ratifikacijom, kazao je Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenjujem da smo blizu rješenja i s dobrom voljom i pozitivnom energijom uvjeren sam da možemo doći do njega i da Slovenija može brzo započeti postupak ratifikacije pristupnog ugovora, dodao je slovenski ministar.

"Uvjeren sam također da u slovenskom parlamentu možemo osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za ratifikaciju pristupnog ugovora", rekao je Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči susretaVesne Pusić i Karla Erjaveca puno deklarativnog optimizma stizalo je s obje strane.
Tako slovenski veleposlanik ne sumnja da su šanse za dogovor maksimalne, no prethodno ipak treba ispuniti neke uvjete.

"Alber Einstein je jednom rekao da je lakše lomiti atome nego predrasude. Živjeli smo u zajedničkoj državi koja je raspala: nije lako ni petorici sinova kad im otac umre podijeliti imanje, tako da ni nama nije lako", rekao je slovenski veleposlanik Vojko Volk.

Još je teže kada se umjesto imanja dijele dugovanja. Naime, 278 milijuna kuna duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama spor je kojem nema rješenja već 20 godina. A sada dvije strane imaju svega 40-ak dana da nađu kompromis i time  uklone slovensku blokadu s hrvatskog puta u EU. Slovenska strana je jasna.

"Ja sam optimist, vjerujem da možemo naći neko rješenje. Uvjet je da povuku tužbe protiv Ljubljanske banke. To je prvi uvjet iz kojeg ćemo vidjeti kako naći kompromisno rješenje", naglasio je slovenski ministar vanjskih poslova, Karl Erjavec.

Za hrvatsku stranu situacija je upravo obrnuta. Prvo kompromis, a onda povlačenje tužbe. Je li Hrvatska spremna zamijeniti novce iz Ljubljanske banke za one iz europskih fondova? I bi li takav dogovor bio štetan za hrvatsku stranu?

"Ja sumnjam da će doći do štete s time da uzmemo u obzir da Hrvatska ulaskom u EU u 2014. dobiva dvije milijarde eura plus direktne investicije", dodao je predsjednik Odbora za europske integracije, Danijel Mondekar.

Bivša premijerka koja je u svom mandatu bila izgladila i tada zategnute odnose sa Slovenijom, smatra da je ministarska razina nedovoljna za rješavanje ovog spora.

"Mislim da takav razgovor i sastanak možda može otopliti odnose i situaciju, ali konačnog rješenja nema bez dogovora dvaju premijera", kazala je Jadranka Kosor.

Njih dvojica zasada tek povremeno čavrljaju na marginama EU sastanaka, no Europa ih pritišće na jaču suradnju.

"Od krucijalne je važnosti ne samo za države koje su direktno uključene u ovoj problem, nego i za EU u cjelini da Slovenija i Hrvatska pomognu Europskoj uniji u procesu proširenje i da sebi pomognu tako što će bilateralna pitanja rješavati bilateralno", zaključio je predsjednik zajedničkog parlamentarnog odbora EU i Hrvatske, Gunnar Hokmar.

Prilika za novi sastanak na najvišoj razini je već početkom veljače na sjednici Europskog vijeća u Bruxellesu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo