normaliziranje odnosa / Pusić smiruje napetost i vraća veleposlanika u Beograd

Image
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Hrvatska je, naglašavaju u MVEP-u, povlačenjem veleposlanika na konzultacije poslala poruku da retorika poput one ministra Vulina šteti odnosima u regiji

3.4.2015.
10:53
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski veleposlanik vraća se u utorak u Beograd pošto je bio povučen na konzultacije zbog protuhrvatskih incidenata u Srbiji, potvrdilo je u petak za Hinu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u očitu pokušaju da se smire strasti u regiji.

Zagreb je u četvrtak povukao veleposlanika Gorana Markotića jer je ministar u srbijanskoj vladi Aleksandar Vulin u srijedu vrijeđao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića i generala Antu Gotovinu, a haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj javno u Beogradu spalio hrvatsku zastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u subotnjim intervjuima za Jutarnji i Večernji list rekla da je, iako su događaji u Beogradu bili za svaku osudu, povlačenje veleposlanika bio ishitren potez koji je, kako joj se čini, uvjetovan predizbornim vremenom u Hrvatskoj.

Hrvatska je, naglašavaju u MVEP-u u petak, povlačenjem veleposlanika na konzultacije poslala poruku da retorika poput one ministra Vulina šteti odnosima u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MVEP-u smatraju da je odluka adekvatna. Ministrica Pusić je u četvrtak rekla: "Što se nas tiče, mi smo u prvom redu reagirali na izjavu člana srbijanske vlade, ministra Vulina, upućenu i Hrvatskoj i generalu Gotovini i hrvatskom premijeru. Zato smo donijeli odluku o pozivanju hrvatskog veleposlanika na konzultacije u Zagreb".

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić telefonski je jučer razgovarala s srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem i dogovorili su se o nastavku rada na "normalnim odnosima dviju zemalja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija nije odgovorila povlačenjem veleposlanika iz Zagreba. Beograd je čvrsto opredijeljen za dalji razvoj suradnje i jačanje međusobnog povjerenja u odnosima sa Hrvatskom, što ne bi smjeli ugroziti neprimjerena retorika i postupci pojedinaca, navodi se u srbijanskom priopćenju i naglašava se da su pokrenuti kazneni postupci zbog incidenta u srijedu 1. travnja kad he haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu. U priopćenju se dodaje da je "Srbija proteklih godina imala razloga za nezadovoljstvo zbog izjava i postupaka pojedinaca i institucija Hrvatske, što nije utjecalo na promjenu strateškog opredijeljenja Srbije da razvija dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom".

U smirivanje strasti uključili su se u predsjednici dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u četvrtak poruku predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država ni bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila mu je kako prepoznaje njegovu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa. "Prepoznajem vašu iskrenu želju da jačate dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadiđete svakojake incidentne situacije", stoji u poruci Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo