financiranje šest projekata / Pusić uručila pola milijuna kuna čileanskim Hrvatima

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Prema procjenama čileanskih institucija, u toj južnoameričkoj zemlji živi oko 200.000 osoba hrvatskog porijekla što čini gotovo 1,3 posto ukupnog stanovništva

28.2.2015.
19:03
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica vanjskih i europskih poslova VesnaPusić završila je višednevni posjet Čileu susretom s hrvatskim iseljenicima kojima je uručila pola milijuna kuna za financiranje šest projekata, priopćio je MVEP u subotu.

Prema procjenama čileanskih institucija, u toj južnoameričkoj zemlji živi oko 200.000 osoba hrvatskog porijekla što čini gotovo 1,3 posto ukupnog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se uglavnom o trećoj, četvrtoj ili petoj generaciji potomaka hrvatskih doseljenika, a većina ih je visokoobrazovana i smatra se uglednom useljeničkom skupinom čiji predstavnici sudjeluju u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, kao i gospospodarstvu te kulturi i umjetnosti.

Poznatiji iseljenički klubovi su EstadioCroata u Santiagu, ClubCroata u PuntaArenasu, Sociedad Croata de Socorrors Mutuos u Antofagasti te ClubCroata u Iquiqeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastava na hrvatskom jeziku za oko 100 učenika, djecu trećeg naraštaja, održava se u Punta Arenasu te u Santiagu, a u nadležnosti je hrvatskog ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Pusić je zahvalila hrvatskoj zajednici na čuvanju hrvatskog identiteta u Čileu i njihovom trudu i zalaganju te dodala kako se nada da će ova financijska sredstva pomoći radu hrvatskih klubova i realizaciji projekata, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago nam je što naša domovina vodi računa o nama, a sretni smo što smo održali hrvatski identitet već dulje od sto godina ovdje u Čileu, kazali su čileanski Hrvati.

Pusić je također uvjerena u buduću snažnu bilateralnu suradnju Hrvatske i Čilea o čemu je u petak razgovarala s predsjednicom MichelleBachelet i ministrom vanjskih poslova Heraldom Munozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska i Čile potpisale su Memorandum o suglasnosti između dviju vlada u siječnju 2013. i imaju ukupno 16 sklopljenih ugovora.

Robna razmjena Hrvatske i Čilea vrlo je skromna, za prvih deset mjeseci 2014. iznosila je 1,45 milijuna američkih dolara, a u strukturi izvoza iz Hrvatske najveći je udio stočne hrane i industrijskih strojeva, dok u strukturi uvoza prevladava riba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine Hrvatsku posjetilo oko 5600 turista iz Čilea što je povećanje od 16 posto u odnosu na 2013., a čileanska obitelj Luksic veliki je investor u hrvatskom turizmu.

Gospodarska suradnja, posebno gradnja brodova, suradnja u vojno-obrambenom sektoru i na području razvojne pomoći bila je jedna od ključnih tema sastanaka u sve tri zemlje, Brazilu, Kolumbiji i Čileu, koje je posjetila ministrica Pusić od 23-28 veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo