LIKVIDACIJA OPORBENOG POLITIČARA / Putin izrazio žaljenje zbog ubojstva Nemcova, SAD traži istragu

Image
Foto: AP

Nemcov je daleko najpoznatiji oporbeni političar ubijen u Rusiji tijekom 15-godišnje vladavine predsjednika Putina

28.2.2015.
9:05
AP
VOYO logo

MOSKVA - Ruski oporbeni političar BorisNemcov, glasni kritičar predsjednika VladimiraPutina i ruske uloge u ratu u Ukrajini, ubijen je u petak kasno navečer usred Moskve u neposrednoj blizini Kremlja, prenose agencije.

Putin je neposredno nakon brutalnog ubojstva izrazio žaljenje, dok su Sjedinjene Države zatražile hitnu istragu zločina. Nemcov je daleko najpoznatiji oporbeni političar ubijen u Rusiji tijekom 15-godišnje vladavine predsjednika Putina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ubojstva u mafijaškom stilu koje je podsjetilo na kaotične devedesete godine prošlog stoljeća u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, službeni Kremlj je najavio temeljitu istragu i odbacio bilo kakvu umiješanost u zločin.

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Boris Nemcov

Žestoki kritičar Putina Nemcov (55) pogođen je s četiri metka s leđa, priopćilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova. Glasnogovornica policije izjavila je da je Nemcov u trenutku ubojstva bio u šetnji mostom preko rijeke Moskve s jednom Ukrajinkom koja nije ozlijeđena. "Nemcov je umro u 23.40 sati nakon što je s četiri metka ustrijeljen u leđa", rekla je glasnogovornica, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je izrazio žaljenje zbog umorstva i osobno preuzeo nadzor nad istragom. Prema njegovim riječima, mogla bi biti riječ o naručenom ubojstvu i "provokaciji" uoči velikog oporbenog skupa u nedjelju u Moskvi, što ga je trebao predvoditi upravo Nemcov.

Policijska su vozila zapriječila pristup mostu u blizini Kremlja i Crvenog trga, a na mjesto zločina stigla je i hitna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajac na mjestu zločina izjavio je da je Nemcov ustrijeljen iz bijelog automobila koji se ubrzo potom udaljio. Policija je ispitala ženu koja je bila s njim u društvu.

"Nevjerojatno je da oporbeni čelnik može biti ubijen uz zidove Kremlja. Moguća je samo jedna verzija: ubijen je zbog toga što je govorio istinu", rekao je MihailKasjanov, Nemcovljev kolega iz oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasjanov, koji je ranije u mandatu predsjednika Putina bio predsjednik vlade, nazvao je Nemcova "borcem za istinu".

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Boris Nemcov, Ubojstvo

Nemcov je navodno govorio kako Putin želi njegovu smrt zbog njegova protivljenja ulozi Rusije u ratu u Ukrajini. Cilj nedjeljnog oporbenog skupa u Moskvi trebao je biti prosvjed zbog rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putinov glasnogovornik DmitriPeskov rekao je ruskim novinskim agencijama da je predsjednik izrazio sućut obitelji ubijenoga i naredio sigurnosnim službama da istraže slučaj. Putin je, prema Peskovljevim riječima, zločin nazvao "brutalnim ubojstvom".

Američki predsjednik BarackObama također je spomenuo izraz "brutalno ubojstvo" izražavajući žaljenje zbog zločina, objavilo je američko vijeće nacionalne sigurnosti na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države žale zbog brutalnog ubojstva Borisa Nemcova i pozivaju rusku vladu da provede hitnu, nepristranu i transparentnu istragu o okolnostima toga ubojstva i da osigura da odgovorni za zločin budu privedeni pravdi", stoji u priopćenju američkoga predsjednika.

Obama se susreo s Nemcovom 2009. za vrijeme posjeta Moskvi, kad je razgovarao s oporbenim prvacima nakon susreta s tadašnjim predsjednikom DmitrijemMedvedevim. Obama je rekao da se divi Nemcovljevoj "hrabroj predanosti borbi protiv korupcije u Rusiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovom smrću, Rusi su izgubili "jednog od najpredanijih i najelokventnijih branitelja njihovih prava", smatra Obama.

"Nemcov je bio neumorni odvjetnik svoje zemlje, tražeći sa svoje sunarodnjake Ruse prava koja pripadaju svim ljudima", rekao je američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Boris Nemcov

Oporbena čelnica KseniaSobčak izjavila je da je Nemcov pripremao izvješće o nazočnosti ruskih postrojba u Ukrajini. Kremlj izričito niječe optužbe Kijeva i Zapada da šalje snage i napredno oružje kao podršku proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Nemcov je, poput ostalih oporbenih čelnika, bio borac protiv korupcije. U ranijim izvješćima, on je spominjao ogromne izdatke ruskih vlasti za Zimske olimpijske igre u Sočiju i objavio popis državnih zgrada, helikoptera i zrakoplova koji su na raspolaganju Putinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemcov je bio i jedan od vođa masovnih prosvjeda u zimi 2011.-2012., najvećih otkad je Putin, bivši agent KGB-a, 2000. došao na vlast.

Nemcov je u kasnim 90-im kratko bio zamjenik predsjednika vlade, dok je predsjednik države bio BorisJelcin. U tom je razdoblju Nemcov postao poznat kao vodeći liberalni reformator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo