europski centar izvrsnosti / Računalni kemičari Instituta Ruđer Bošković stigli do velikog otkrića

Računalni kemičari Ines Despotović i Robert Vianello s Instituta Ruđer Bošković otkrili su dosad neistražene organske superbaze koje će koristiti za razna područja, od farmacije do petrokemije. Pogledajte kako će njihovo otkriće promijeniti kemiju.

29.11.2014.
18:39
VOYO logo

Nisu u kutama i ne rade s epruvetama, ali su kemičari svjetskog glasa. Njihov je glavni alat računalo.

''Po nekakavoj efikasnosti kao katalizator nadmašuju bazičnost velike većine dosada poznatih molekula na način da su puno bazičnije i puno aktivnije.'', objasnio je svoje otkriće Robert Vianello iz Grupe za kvantnu organsku kemiju Instituta Ruđer Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takozvane organske superbaze koje su otkrili ubrzavaju kemijske reakcije, a jače su i ekološki prihvatljivije od dosadašnjih. 

''Ono što je važno jest da oni sadrže jedan potpuno novi motiv u kemiji i na taj način će usmjeriti širu kemijsku zajednicu prema novim materijalima u organskoj kemiji'', nastavlja Vianello.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad njihov rad jednom uđe u laboratorij, onda će i ljudi shvatiti koliko je rezultat istraživanja bio važan.

''Sinteza vrlo jakih organskih superbaza izrazito je važna u mnogim granama kemijske industrije. Primjerice u farmaceutskoj industriji pri proizvodnji novih lijekova, u petrokemijskoj industriji i mnogim još granama kemijske industrije'', rekla nam je Ines Despotović, Robertova kolegica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najveću znanstvenu radionicu u zemlji, to je samo nastavak dobrog rada. Institut Ruđer Bošković rekorder je po broju europskih projekata, a najveći broj upravo se radi u njegovom akceleratorskom kompleksu.

Najveće je eksperimentalno postrojenje u zemlji - gdje se čestice ubrzavaju blizu brzine svijetlosti. Testiraju se i stvaraju novi materijali. Ovaj ionski mikroskop jedan je od najboljih u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Taj uređaj se najviše koristi u našem laboratoriju, gdje se testira na koji način neki elektronički element provodi struju i kako reagira na podržaje kada ga pogodi jako zračenje, recimo u nuklearnom reaktoru ili svemiru'', kaže Tonči Tadić iz Laboratorij za interakcije ionskih sklopova u Institutu Ruđer Bošković.

Ruđer Bošković, zajedno s Institutom za fiziku, odnedavno je i jedan od sedam centara izvrsnosti. Radi na istraživanjima naprednih materijala i senzora. Ukratko - tehnologija budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imat ćete posebne senzore u zgradama, u ciglama, u odjeći, posvuda. To je tehnologija koja će biti posvuda oko nas. I Ruđer, ovo postrojenje je jedno od najkvalitetnijih mjesta za razvoj takvih naprednih materijala, naprednih senzora'', rekao je Tome Antičić, ravnatelj Instituta.

Stoga nema sumnje da će pozitivnih priča s hrvatskim potpisom itekako biti još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo